SG.hu

A foci EB-re készülnek a hálózat­üzemeltetők

A mobilhálózat-üzemeltetők a mintegy három hét múlva kezdődő labdarúgó Európa-bajnokságra (UEFA EURO 2024) készülnek, ezért bővítik a hálózatukat és együttműködési megállapodásokat kötöttek. A stadionokban mintegy 2,7 millió néző követheti majd élőben a mérkőzéseket.

A Deutsche Telekom bejelentette, hogy mind a tíz futballstadionban jelentősen bővült a mobilhálózat, összesen mintegy 750 új 5G antennát telepítettek a stadionokban. 300 antenna a lelátókat, mintegy 450 pedig a fedett területeket, például az alagsorokat és a médiaközpontokat látja el. Ezenkívül 38 ideiglenes mobil antennát állítanak fel a szurkolói zónák, a pályaudvarok és a csapatok szállásai számára. A Telekom mintegy 65 kilométernyi új üvegszálas kábelt épít ki a stadionok vezetékes hálózati összeköttetéséhez, hogy a mérkőzésekről élő képeket közvetítsen. Ehhez jön még 2000 új router és hozzáférési pont, és minden stadiont két redundáns optikai szál köt össze a lipcsei UEFA Nemzetközi Műsorszolgáltatási Központtal (IBC). Az optikai szálak kapacitása 200 gigabit/másodperc.

„Az Európa-bajnokság alatt a hálózat hatalmas terhelésnek lesz kitéve” - mondta Abdu Mudesir, a Telekom Deutschland technológiai vezetője. „Már hónapok óta dolgozunk ezen, mind a mobilkommunikáción, mind a stadionok vezetékes hálózati kapcsolatain.” Az adatátviteli sebesség a stadionokban a háromszorosára nőtt, a korábbi legfeljebb 375 MBit/s helyett a Deutsche Telekom most 1,2 GBit/s sebességet is mérni tudott a lelátókon. Tízből kilenc stadionban a 3,6 gigahertzes frekvenciát (C-sáv) használják, egyedül Kölnben nem lehetséges ez statikai okokból.

A Deutsche Telekom a 900 megahertzes, 1,8 gigahertzes, 2,1 gigahertzes és 2,6 gigahertzes frekvenciasávokon is használja az 5G-t és az LTE-t. A kibővített mobil lefedettség már működik a tíz stadionban, és az eszközök a torna után is a stadionokban maradnak. A berlini Reichstagnál lesz a legnagyobb szurkolói zóna, ez a torna idejére különleges lefedettséget kap, akárcsak a dortmundi, düsseldorfi, hamburgi, kölni és stuttgarti nyilvános nézőterek. 18 un. "mobil árbócot" állítottak fel - ez az 5G és LTE antennákkal felszerelt konténer újdonságnak számít, nagyon rövid idő alatt felállítható és telepíthető.


Így néz ki a Vodafone mobil árbóca

A Vodafone 50 helyszínen 650 építési intézkedéssel erősíti mobilhálózatát az Európa-bajnokságra. A hálózatbővítés a tíz stadionban a többi hálózatüzemeltetővel együttműködve valósul meg. A tíz Európa-bajnoki stadion közül háromban - Gelsenkirchenben, Kölnben és Lipcsében - a Vodafone felel a bővítésért. A Vodafone célja, hogy a látogatókat lefedje a megközelítési útvonalakon, a stadionok parkolóiban és a környező tömegközlekedési megállókban is. A társaság 15 mobil bázisállomást telepít a stadionok előtt és a szurkolói zónákban. A mintegy kilenc tonna súlyú mobil bázisállomásokat teherautóval szállítják az adott rendezvény helyszínére, a helyszínen telepítik, csatlakoztatják az elektromos hálózathoz, és frekvencia szempontjából integrálják a meglévő mobilhálózatba. A frankfurti szurkolói nézőtéren egy mobil bázisállomást tartalmazó teherautót használnak.

"A nagy futballesemények azok, amelyek rendszeresen adatrekordokat állítanak fel az O2 hálózatán. Tavaly a tíz legmagasabb forgalmi értékből hét a német részvételű Bajnokok Ligája-mérkőzésekhez köthető. Ez a tendencia 2024-ben is folytatódni fog” - mondta Matthias Sauder, az O2 Telefónica mobil hozzáférési és szállítási hálózatokért felelős igazgatója. Az O2 Telefónica 2G/GSM, 4G/LTE és 5G adókkal ellátott mobilrádiós pótkocsikat fog bevetni és ideiglenes tornyokat állít fel az Európa-bajnokság idejére. Az olimpiai helyszínen és a müncheni Theresienwiese-en is lesznek ideiglenes árbocok, azaz 30 méter magas oszlopok.

Az 1&1 Open RAN technológiával és MIMO-antennákkal korszerűsítette a dortmundi BVB-stadiont. „A Signal Iduna Park 81 365 fős befogadóképességével nemcsak Németország legnagyobb futballstadionja, hanem a három legnagyobb Európa-bajnoki helyszín egyike is” - mondta Ralph Dommermuth, az 1&1 vezérigazgatója. A hálózattervezéshez a dortmundi futballstadiont összesen 24 kültéri szektorra, négy beltéri szektorra és két szektorra osztották fel, amelyek az északi bejáratot és a parkolót fedik le. A kültéri hálózat 48 aktív rádióegységet tartalmaz, amelyek 128 antennához csatlakoznak. Beltérben 87 aktív rádióegységet telepítettek az 5G és 4G, valamint 21 passzív antennát az első két emeletre. A hálózatépítéshez több száz, 15 és 200 méter közötti hosszúságú kábelt használnak, amelyeket minden emeleten négy kis technikai helyiségen keresztül osztanak szét. Összesen több mint tíz kilométernyi üvegszálas vezetéket és 30 kilométernyi kábelt fektettek le a stadionban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!