MTI

Az EU szerint a Microsoft és az OpenAI nem függetlenek egymástól

Az Európai Unió versenyhatósága vizsgálatot indít, hogy kiderítse, a Microsoft amerikai szoftveripari óriáscég OpenAI-ba történő többmilliárd dolláros befektetése felülvizsgálható-e az unió vállalati összefonódást ellenőrző rendelete alapján - közölte az Európai Bizottság.

Az Európai Bizottság felhívást tett közzé a generatív mesterséges intelligencia piacán zajló versennyel kapcsolatban, és több nagy digitális szereplőnek is megkeresést küldött. Minden érdekelt felet arra kérnek, hogy ossza meg tapasztalatait és adjon visszajelzést a verseny szintjéről, valamint arról, hogy a versenyjog miként segíthet abban, hogy ezeken az új piacokon megmaradjon a verseny. Az Európai Bizottság emellett a nagy digitális piaci szereplők és a generatív mesterséges intelligencia fejlesztői és szolgáltatói között létrejött néhány megállapodást is megvizsgál, többek között abból a szempontból, hogy ezek a partnerségek milyen hatással vannak a piaci dinamikára - olvasható a brüsszeli testület sajtóközleményében.

Margrethe Vestager versenyjogért felelős uniós biztos a testület felhívásával kapcsolatban hangsúlyozta: az EU célja, hogy ezeken az új piacok továbbra is érvényesüljön a verseny, és hogy semmi ne álljon a vállalkozások növekedésének útjába. "Felkérjük a vállalkozásokat és a szakértőket, hogy tájékoztassanak bennünket minden olyan versenykérdésről, amelyet ezekben az iparágakban észlelnek, miközben szorosan figyelemmel kísérjük a mesterségesintelligencia-partnerségeket, hogy azok ne torzítsák indokolatlanul a piaci dinamikát" - nyilatkozta az uniós biztos.

Az EU-ban a mesterséges intelligenciába történt kockázatitőke-befektetéseket több mint 7,2 milliárd euróra becsülik. A Microsoft tavaly bejelentette, hogy 13 milliárd dollárt kíván befektetni az OpenAI-ba, a ChatGPT chatbot gyártójába.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • felemelő #1
    49% tulajdon már függőség.... ki hitte volna, hogy rájönnek.