SG.hu

Az EU eljárást indított az X ellen a tartalmak moderálására vonatkozó szabályok megsértésével kapcsolatban

Az Európai Bizottság jogsértési eljárást indított az X (korábban Twitter) közösségi platform ellen a tartalommoderálásra és -átláthatóságra vonatkozó európai szabályok állítólagos megsértése miatt - közölte a brüsszeli testület.

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint az eljárás azt kívánja értékelni, hogy az X közösségi oldal megsértette-e a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályt (DSA) egyebek mellett a kockázatkezeléssel, a tartalommoderálással és a hirdetések átláthatóságával kapcsolatos területeken az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatos tartalmai vonatkozásában. Az eljárás során elemzik az X hivatalos információkérésre adott válaszait, többek között a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet Izrael elleni támadásaival összefüggésben közzétett jogellenes tartalmak moderálására vonatkozóan.

Az uniós bizottsági közlemény Thierry Breton belső piacért felelős biztost idézte, aki azt mondta, az X elleni hivatalos eljárás megindítása egyértelművé teszi, hogy a jogszabály bevezetésével "véget ért az az idő", amikor a nagy online platformok úgy viselkedtek, mintha "túl nagyok lennének ahhoz, hogy aggódjanak a szabályok miatt". Az EU világos szabályokkal, erős felügyelettel, gyors végrehajtással és elrettentő erejű szankciókkal rendelkezik a jogszabályok betartására. Az EU jogszabályainak teljes eszköztárát ki fogja használni a polgárok és a demokrácia védelmében - húzta alá. "Megkezdjük annak mélyreható vizsgálatát, hogy az X teljesíti-e az európai digitális szolgáltatások szerinti kötelezettségeit az illegális tartalom és a félretájékoztatás EU-n belüli terjesztése elleni küzdelem és a platformok átláthatósága terén" - tette hozzá az uniós biztos.

Az Európai Bizottság közölte: eljárása a vonatkozó uniós jogszabálynak a jogellenes tartalom EU-n belüli terjesztése elleni fellépéssel kapcsolatos kötelezettségnek való megfelelést vizsgálja. Összpontosít továbbá a platformon történő információmanipuláció elleni küzdelem érdekében hozott intézkedések hatékonyságára, valamint az X által a platform átláthatóságának növelése érdekében tett intézkedésekre. A ma indított eljárás az első "hivatalos eljárás" az idén bevezetett DSA alapján - tette hozzá közleményében az uniós bizottság.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!