MTI

4iG: 2028-ig 150 milliárd forint fejlesztést hajt végre a társaság

A 4iG távközlési és infokommunikációs vállalatcsoport 2028-ig 150 milliárd forint értékű mobil és vezetékes hálózati beruházást valósít meg, így a lakosság közel 100 százaléka számára elérhetővé teszi a szélessávú internet és nagy felbontású televíziós szolgáltatások használatát 5G és gigabites hálózattal - jelentette be Jászai Gellért, a 4iG-csoport elnöke budapesti sajtótájékoztatón, miután együttműködési megállapodást írtak alá a kormánnyal.

A megállapodás értelmében a kormány 2024. január 1-jétől megszünteti a hírközlési szolgáltatókat terhelő közműadót, valamint 2025. január 1-jétől a hírközlési szolgáltatókat terhelő távközlési pótadót - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) közleménye szerint a felek együttműködnek többek közt a távközlési hálózatfejlesztés, a kkv-k digitalizálása, a határon túli magyarság digitalizálása, a digitális állam fejlesztése, valamint a beszállítói láncok fejlesztése területén.

Jászai Gellért kifejtette: a kormány által elfogadott, 2030-ig terjedő Nemzeti Digitalizációs Stratégiában megfogalmazott célokat a 4iG már 2028-ra teljesíti. A társaság vállalásai között szerepel, hogy a 150 milliárd forintos hálózatfejlesztéssel további 1,1 millió háztartásban válik elérhetővé a gigabit képes hálózat, valamint Budapesten és az agglomerációjában, a vármegyeszékhelyeken, továbbá a főbb közlekedési útvonalak mentén kiépül a nagy kapacitású, 5G hálózat, legalább 1000 bázisállomás telepítésével. A fejlesztésekhez szükséges forrást a távközlési közműadó és a távközlési különadó kivezetése biztosítja.

A tárcavezető szerint a 4iG a távközlési szektoron túl az egész gazdaság meghatározó szereplőjévé vált és külföldi beruházásai, fejlesztései illeszkednek "a kormány kifektetési politikájához", ezért támogatják, hogy a 4iG a régió meghatározó telekommunikációs szereplőjévé váljon. Nagy Márton hangsúlyozta: a bank, média és energiaszektor mellett a távközlési szektorban is arra törekszik, hogy a hazai tulajdon aránya meghaladja az 50 százalékot. A kormány célja, hogy 2030-ra Magyarország az EU tíz digitálisan legfejlettebb országa közé tartozzon, ehhez pedig új fejlesztésekre van szükség, amely a 4iG nélkül nem valósulhat meg - húzta alá.


A GFM közleményében kiemelte: nincs versenyképesség fejlett telekommunikációs szektor nélkül, hiszen a digitális gazdaság már a teljes GDP legalább 25 százalékát és a k+f kiadások 7 százalékát adja, miközben a multiplikátor hatásokat is figyelembe véve a foglalkoztatottak 17 százalékának biztosít munkalehetőséget. A kormány a telekommunikációs szektor szereplőivel partnerségre törekszik, ezt erősíti meg a Magyar Telekommal szeptember 15-én kötött megállapodás és a ma aláírt nyilatkozat is. A társaság korábbi közlése szerint az év első hat hónapjában a 4iG konszolidált nettó árbevétele 118,5 százalékkal, 266,2 milliárd forintra, a kamatfizetés, adózás és amortizáció előtti nyeresége (EBIDTA) 190 százalékkal 95,3 milliárd forintra, míg az adózott eredménye 7,8 milliárd forintra nőtt.

A 4iG részvényeit a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában jegyzik, a részvény árfolyama az elmúlt egy évben 611 forint minimumot és 880 forint maximumot ért el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • t_robert #4
  Szarrágó Lőrinc itt is csak kiszedni akarja a pénzt a cégből anélkül, hogy komolyan fejleszteni akarna. Majd ha ez is lerohad az elégtelen fejlesztések miatt simán vissza vásárolja az állam majd háromszor annyiért a lerohadt infrastrukturát......
 • t_robert #3
  Szerintem 5 év alatt 150 milliárd hálózatfejlesztésre elég karcsú.... 5 év alatt nagyjából simán kifut és megjelenik egy új technológia. 5 év múlva vélhetően el fogjuk felejteni a 4G-t és 5G és 6G lesz. Viszont egy teljes országos 6G simán belekerülhet vagy 1000 milliárdra. legalább is az 5G hasonló nagyságrendet igényel országosan. ennek tükrében 5 évre 150 milliárd marha karcsúnak tűnik.
 • manson222 #2
  minden abból megy

 • Csaba161 #1

  A kár csak az, hogy a mi - az adófizetők pénzéből...