SG.hu

Az Apple szerint 8 GB memória egy Mac­Book­ban ugyanolyan, mint 16 GB egy PC-ben

Ezt azért mondták, mert sokaknak nem tetszik, hogy az új 14"-es MacBookban Proban csak 8 GB memória van.

Az új MacBook Pro modellek múlt heti bemutatását követően az Apple meglepett néhány embert az M3-as chippel ellátott 14 hüvelykes MacBook Pro alapmodelljével, amely a megszűnt M2 13 hüvelykes MacBook Pro-t váltotta fel az Apple Mac termékcsaládjában. Az Apple-nek már régóta jellemzője, hogy a laptopok árához képest kevesebb RAM-ot biztosít, mint kellene, és rengeteget kér a bővítésért. A legolcsóbb alapkonfiguráció több mint 8 GB RAM-mal 2 ezer dollár! A legolcsóbb MacBook Pro, amelyet 8 GB-nál több RAM-mal lehet konfigurálni, 1800 dollár! Az 1599 dolláros kezdőáron induló 14 hüvelykes M3-as MacBook Pro 8 GB egységesített memóriával érkezik. Ezzel 300 dollárral drágább, mint a már megszűnt M2 13 hüvelykes MacBook Pro 8 GB memóriával rendelkező, 1299 dolláros induló ára.

A felhasználók a vásárláskor választhatnak 16 GB vagy 24 GB memóriát, de ezekkel a konfigurációs opciókkal 200, illetve 400 dollárral többe kerülnek a gépek. Okosan kell dönteni, mert az Apple egységesített memóriaarchitektúrája miatt a gépek később nem bővíthetők. Azonban sokak szerint 8 GB RAM nem elegendő a kreatív, professzionális munkafolyamatokhoz, és a 16 GB-nak kellene lennie a minimumnak egy "Pro" néven forgalmazott gép esetében, több száz dolláros többletkiadás nélkül.

"A memóriánk összehasonlítása más rendszerek memóriájával nem egyenértékű, mivel a memóriát olyan hatékonyan használjuk, memóriatömörítést alkalmazunk, és egységes memóriaarchitektúránk van." - mondta a kritikára Bob Borchers, az Apple termékmarketingért felelős alelnöke. "A 8 GB egy M3-as MacBook Pro-ban analóg 16 GB-mal más rendszerekben. Mi sokkal hatékonyabban tudjuk azt használni. Ezért azt mondanám, hogy az emberek jöjjenek be és próbálják ki amit szeretnének csinálni a rendszerükön. Szerintem hihetetlen teljesítményt fognak látni. Ha megnézzük ezeknek a rendszereknek a nyers adatait és képességeit, akkor tényleg fenomenálisak. Szerintem az embereknek túl kell lépniük a specifikációkon, és valóban meg kell nézniük a képességeket, és meg kell hallgatniuk azokat a megbízható embereket, akik ténylegesen használták a rendszereket."

Persze tény, hogy a nagy gyorsítótár, a gyors SSD, valamint a hatékony operációs rendszer miatt egy Apple Silicon Mac-en teljesen más a 8 GB RAM, mint mondjuk egy Windows laptopon. De 8 GB LPDDR5-6400 (az ezekben a termékekben használt RAM) az Apple-nek az elkért felár töredékébe kerül. Senki sem tudja pontosan, hogy az Apple mennyit fizet a beszállítóinak, de 8 GB ilyen RAM-nak kevesebb, mint 40 dollár az ára. Az Apple valószínűleg 30 dollárt vagy annál is kevesebbet fizet a gyártónak. A termékben nincs semmi különleges. Kiváló minőségű, és egy nagyon széles memóriabuszra van integrálva, nagyon közel az M3 chiphez, de ez a gyártási jellemző nem teszik drágábbá a memóriát. Mégis, az Apple 200 dollárt kér el a kb. 30 dollárért vásárolt RAM-ért.

Egyebeket nézve, a 14 hüvelykes MacBook Pro 8 GB memóriával 300 dollárral drágább, mint az általa leváltott M2 13 hüvelykes MacBook Pro, de a gyorsabb processzoron kívül más előnyt is kínál. Nagyobb és fényesebb lett a mini-LED Liquid Retina XDR kijelző, támogatja a 120 Hz-es ProMotion frissítést és hosszabb az akkumulátor üzemideje. Az egyéb fejlesztések között további portok, jobb 1080p FaceTime HD kamera, hat hangszórós hangrendszer, Wi-Fi 6E támogatás és Bluetooth 5.3 is szerepel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mortep #27
    Hát ez pazar kedves apple bullshido-diplomás marketing osztály... lesztek szivesek esetleg ezt közölni az alkalmazásokkal is, mint pl. docker, photoshop, premiere, stb...
  • t_robert #26
    Ilyenkor jön az ősi alapszabály, mely szerint nem géphez választunk feladatot, hanem a feladathoz gépet... vagyis nem árt előre átgondolni, hogy végül is mire szeretné használni az ember a gépet és anyagilag ehhez mit engedhet meg magának. Rendszergazdaként gyakran jönnek hozzám kollégák, hogy adjak tanácsot milyen gépet vegyenek. Két első kérdésem, hogy gyakorlatilag mire szeretnék használni a gépet és mennyit szánnak rá nagyjából.... Aztán ennek fényében igyekszem nekik valami gépet tanácsolni.
  • t_robert #25
    egyszerű hétköznapi feladatokra elég. böngészés, media lejátszás, szövegszerkesztés stb. viszont komoly dolgokhoz már jócskán karcsúak.
  • t_robert #24
    Na ja csak hát minél hatékonyabb adattömörítést használsz annál inkább növekszik a be és kitömörítéshez szükséges teljesítmény is. Vagyis egy hatékonyabb memória tömörítés elviszi a teljesítmény egy jelentős részét. Amúgy a dolog jól megfigyelhető volt a sima adattömörítő programoknál. ZIP, ARJ, RAR és a többiek esetében. Ott lehet állítani a tömörítés mértékét. kisebb tömörítés, de gyorsabb végrehajtás vagy nagyobb tömörítés, de több idő. aztán volt egy olyan szint már, hogy alig nyert az ember kisebb méretet, de már háromszor annyit szenvedett a gép a tömörítéssel időben. Egyszerűen nem éri meg a leghatékonyabb tömörítést használni. mondjuk egy plusz fél % méretcsökkenés nem éri meg a háromszoros tömörítési időt. Szóval akár a memóriánál akár a háttér meghajtón tömörítek az érezhető teljesítmény vesztést okoz...
  • felemelő #23
    Gondolom sikerült valami szuperduplahipersűrű tömörítést kitalálniuk, mert enélkül a képek, szövegek, videók vagy adatok ugyanúgy elfoglalják a memóriát.
    Pl. egy böngészőben egy lap megjelenítése nagyjából ugyanannyi memóriát igényel, akár almás, akár ms, akár linux... ez ellen nincs mit tenni.
    Persze almás vásárlók hülyítésére elég, minek is gondolkodnának, gondolkodik helyettük az alma.
  • reptile1313 #22
    Pl szerkesszen valaki 100.000x100.000 pixeles kepet nyaron 40 fokban, rogton kijon hogy egy szar az osszes laptop. a Mac is. Persze nem mindenki szerkeszt plakatot, meg 4K videokat.
    Utoljára szerkesztette: reptile1313, 2023.11.11. 13:35:48
  • reptile1313 #21
    Valahogy profitot kell termelni. Egyebkent meg ugy konnyu 8GBtal ellenni, ha pl kiuriti a memoriabol a megnyitott tabokat, aztan amikro visszamesz elvesz az osszes dolog amit ott cisnaltal (pl kitoltottel vmit stbstbstb).
    Professzionalis munkahoz sokszor meg a 64 GB is necces, meg Photoshop eseten is. Persze 64 mar boven eleg.
  • M2 #20
    A google netbookok teljesítménye semmire sem lenne elég.
  • Gabbbbbbbbbbbb #19
    Androidon még volt is ebben valami, de egy asztali számítógépnél, laptopnál ilyen nincs, főleg nem egy "pro" modellnél.
  • Bruce_Willis #18
    Apropó...
    m1 mac mini 16 GB érdekel valakit?
    kb. 1 éve vásároltam, de alig használtam.