27
  • mortep
    Hát ez pazar kedves apple bullshido-diplomás marketing osztály... lesztek szivesek esetleg ezt közölni az alkalmazásokkal is, mint pl. docker, photoshop, premiere, stb...
  • t_robert
    Ilyenkor jön az ősi alapszabály, mely szerint nem géphez választunk feladatot, hanem a feladathoz gépet... vagyis nem árt előre átgondolni, hogy végül is mire szeretné használni az ember a gépet és anyagilag ehhez mit engedhet meg magának. Rendszergazdaként gyakran jönnek hozzám kollégák, hogy adjak tanácsot milyen gépet vegyenek. Két első kérdésem, hogy gyakorlatilag mire szeretnék használni a gépet és mennyit szánnak rá nagyjából.... Aztán ennek fényében igyekszem nekik valami gépet tanácsolni.
  • t_robert
    egyszerű hétköznapi feladatokra elég. böngészés, media lejátszás, szövegszerkesztés stb. viszont komoly dolgokhoz már jócskán karcsúak.
  • t_robert
    Na ja csak hát minél hatékonyabb adattömörítést használsz annál inkább növekszik a be és kitömörítéshez szükséges teljesítmény is. Vagyis egy hatékonyabb memória tömörítés elviszi a teljesítmény egy jelentős részét. Amúgy a dolog jól megfigyelhető volt a sima adattömörítő programoknál. ZIP, ARJ, RAR és a többiek esetében. Ott lehet állítani a tömörítés mértékét. kisebb tömörítés, de gyorsabb végrehajtás vagy nagyobb tömörítés, de több idő. aztán volt egy olyan szint már, hogy alig nyert az ember kisebb méretet, de már háromszor annyit szenvedett a gép a tömörítéssel időben. Egyszerűen nem éri meg a leghatékonyabb tömörítést használni. mondjuk egy plusz fél % méretcsökkenés nem éri meg a háromszoros tömörítési időt. Szóval akár a memóriánál akár a háttér meghajtón tömörítek az érezhető teljesítmény vesztést okoz...
  • felemelő
    Gondolom sikerült valami szuperduplahipersűrű tömörítést kitalálniuk, mert enélkül a képek, szövegek, videók vagy adatok ugyanúgy elfoglalják a memóriát.
    Pl. egy böngészőben egy lap megjelenítése nagyjából ugyanannyi memóriát igényel, akár almás, akár ms, akár linux... ez ellen nincs mit tenni.
    Persze almás vásárlók hülyítésére elég, minek is gondolkodnának, gondolkodik helyettük az alma.
  • reptile1313
    Pl szerkesszen valaki 100.000x100.000 pixeles kepet nyaron 40 fokban, rogton kijon hogy egy szar az osszes laptop. a Mac is. Persze nem mindenki szerkeszt plakatot, meg 4K videokat.
    Utoljára szerkesztette: reptile1313, 2023.11.11. 13:35:48
  • reptile1313
    Valahogy profitot kell termelni. Egyebkent meg ugy konnyu 8GBtal ellenni, ha pl kiuriti a memoriabol a megnyitott tabokat, aztan amikro visszamesz elvesz az osszes dolog amit ott cisnaltal (pl kitoltottel vmit stbstbstb).
    Professzionalis munkahoz sokszor meg a 64 GB is necces, meg Photoshop eseten is. Persze 64 mar boven eleg.
  • M2 #20
    A google netbookok teljesítménye semmire sem lenne elég.
  • Gabbbbbbbbbbbb
    Androidon még volt is ebben valami, de egy asztali számítógépnél, laptopnál ilyen nincs, főleg nem egy "pro" modellnél.
  • Bruce_Willis
    Apropó...
    m1 mac mini 16 GB érdekel valakit?
    kb. 1 éve vásároltam, de alig használtam.
  • kvp
    "Aztán persze, ha megirok egy programot egy X86-ra vagy valami Maces hardverre az ha ugyan azt végzi el nagyjából hasonló méretű memória igénnyel fog futni."

A kiejelentesuk onnan jon, hogy a macos kepes memoriatomoritest hasznalni. Azaz folyamatosan swap-pel, de eloszor nem a hattertar fele, hanem a memoria egy resze tomoritett adatteruletkent van elrakva a cache-ben, tehat egyfajta tomoritett swap disk cache. Igy valojaban a 8GB az inkabb csak 6, de a tomorites miatt a jol tomoritheto adattartalmak eseten 12-nek latszik. Persze ha valaki tovabb mar nem tomoritheto adatokkal dolgozik, pl. mpeg tomoritesu videokat vag, akkor a maradek 6 GB 6 GB-nak fog erzodni, csak a folyamatos memoriatartalom pakolgatas miatt meg a cpu teljesitmeny is leesik. Szoval a memoriatomorites egyfajta trukk, ami kiment a divatbol, mert tul sokat lassit a hasznahoz kepest es csak akkor erdemes hasznalni, ha nem bovitheto a memoria es a swap hattertarnak savszelesseg vagy tarhely problemai vannak. Plusz az egysegesitett RAM architektura miatt meg a maradek fizikai RAM-bol jon le a videokartya terulete is, tehat ha valaki hasznalja a 3D gyorsitast vagy tomoritett kepeket kezel (pl. videot vag vagy fotot szerkeszt, ami nem tul gyakori felhasznalas mac-en), akkor mar inkabb csak 4GB marad. Marmint a teljes rendszernek es az eppen aktiv 1 darab alkalmazasnak. Ha tobb alkalmazas is van, akkor a user gyakorlatilag labonlotte magat. Ez van ha egy cegnel pro sorozatban arulnak netbook-okat.

https://www.lifewire.com/understanding-compressed-memory-os-x-2260327
  • wraithLord
    Azért kell a legtöbb embernek erős gép, mert nem tudja normálisan használni és karbantartani a rendszert, belassul, utána meg anyázik, hogy szar. Az erős hardverre ebben az esetben azért van szükség, hogy át tudja küzdeni magát az elburjánzott és minden kórsággal telerakott rendszeren, és úgy tűnjön, mintha minden oké lenne. :D Legalábbis általában. Apple-nél nem tudom, hogy van-e olyan, hogy a rendszer tetű lesz a user hozzánemértésétől, nemtörődömségtől, kókányolástól stb...
    Egy olyan gép, ami a teljesítménye alapján elvileg elég a legtöbb embernek, kb. 1 hétig tartana ki. :D

Szerk.: Bár pont nemrég találkoztam egy olyan Thinkpaddel, ami a hihetetlen lassúság mellé majdnem el is olvadt, mert a kedves tulajdonos a biztonság kedvéért 3 antivírust rakott rá. Szegény proci meg HDD (ebben még az van) megállás nélkül 100-on tekert, és a tulaj nem is azon csodálkozott elsősorban, hogy miért olyan lassú, hanem miért olyan forró a billentyűzet... :D
    Utoljára szerkesztette: wraithLord, 2023.11.09. 13:50:57
  • wraithLord
    Igen, pont ezért írtam. :D
  • t_robert
    nagyjából hasonlóak a memóriák árai méret alapján a PC és a Mac esetében. Igaz a MAC esetében DDR4 memóriáról van szó 2660-3200 Mhzen mig PC-nél már DDR 5 6000-7200 Mhz.
  • t_robert
    Ez pont így igaz a PC-re is. 8Gb komoly felhasználás esetén bizony karcsú lehet. Már a játékok esetében is a 16 GB.ot tekintjük szükségesnek. De már vannak játékok, amik nem szégyenlik a 32 vagy akár a 64 GB RAM meglétét. Ha valaki valami komolyabb igényes alkalmazást futtat vagy párhuzamosan több féle alkalmazást igen hamar beleütközik a 8 GB korlátaiba. Egy komolyabb fejlesztés esetén simán futtat párhuzamosan az ember egy időben 4-5 féle alkalmazást. fejlesztéshez, teszteléshez esetleg applikáció kipróbáláshoz emulátor stb. Nem fogja 5 percente inditani és állítgatni az alkalmazásokat az ember fejlesztés közben.
  • t_robert
    A lószart olyan a 8 GB, mint windowsnál a 16 Gb. Ez egy jó kamu duma. Nem tudom alapból mennyi memóriát foglal el egy Macos rendszer, de nem hiszem, hogy lényegesn kisebbet, mint egy windows. 8 GB ram mellett a windows úgy 2,5 GB-ot használ. 16 GB esetén úgy 3,5 GB környékén. 32 Gb esetén már úgy 4-4,5 GB kell a windowsnak. Minél több a memória annál több területet foglal le a rendszer lemez gyorsítótárnak. Szerintem a Mac-ben is hasonlóan bonyolult sok rétű a használt rendszer vagyis hasonló lehet a memória igény. Aztán persze, ha megirok egy programot egy X86-ra vagy valami Maces hardverre az ha ugyan azt végzi el nagyjából hasonló méretű memória igénnyel fog futni. Vagyis egy ugyanazt végző x86-os kód hasonló méretű, mint a Maces rendszerre és hardverre írt kód. Leszámítva persze, hogy az objektum orientált programozáshoz használt fejlesztő felületek hajlamosak minden felesleges szart betenni a kódba, amit a büdös életben nem is fogunk használni a kódban. Meg lehet írni mondjuk képernyő letörlést és kiírást, hogy "Halló world!" 30 bájtos programba. de ha egy mai objektum orientált fejlesztő környezetben írom meg simán lehet akár egy 3 MB-os program is. De mivel MAC-en is objektum orientált környezetben és fejlesztő nyelveken programoznak hasonló lehet az eredmény. :) Vagyis szerintem kamu a Mac 8 GB egyenlő a windows 16 GB duma.
  • __Jacek__
    Nem beszerzési áron de nem is 200-ért a 30 dolláros cuccot..
    Természetesen ha megfelelő mennyiségű fanboy birkuci van a földön mért ne :D
  • AndReWsss
    Már megint a régi mantra: mennyibe kerül a beszerzési ár itt pl. a memóriának... Kit érdekel??
    Take it or leave!
    Vagy nem kell megvenni, ilyen egyszerű. Vagy alapíts egy Apple 2.0-át, szabad az út.
    Ha Te céget alapítasz, akkor mindent beszerzési áron adsz tovább? Munkadíj, marketing, sales, atb-stb, nem számít? Azt majd zsebből?
  • NEOreg3
    Hát szerintem aki pro macbook-ot vesz, az általában munkára veszi. 8 giga ram sok mindenre jó, csak épp komoly munkára nem. Insta/tiktok/facebook trióra meg gyakorlatilag bármelyik modern laptop elég, nem kell hozzá 800ezret elkölteni.
  • Zsoltee_a_bator
    Egy 16gb-s macbook pro -val vert meg a sors, amivel fejlesztenem kene. Nem eleg a memoria, nagyon swappel. A CPU hatekony egy laptophoz, es meg annak ellenere is preferalom, hogy multicore teljesitmenyben mar erezhetoen kezd lemaradni.. De megint megmagyaraznak mindent, hogy ez a jo.
  • Bruce_Willis
    Ja.. az m1 mac miniről is ódákat zengtek anno, aztán a 3d modellezés megakasztotta.
    A rendszer is tele van hiányossággal, úgyhogy építtettem inkább egy erős PC-t.
  • kvp
    Ezek apple termekek. A felhasznaloik nagyreszenek egy google netbook teljesitmenye is eleg lenne. Boviteni meg azert nem erdemes, mert 2-3 ev elettartalomra szanjak oket, igy utanna a legtobben cserelik. Az ar pedig az amerikai felso kozeposztaly tarcajahoz van belove, nekik meg egyaltalan nem draga a csucsmodell sem.

Mondjuk a 8GB az vicces, nekem 4x annyi van az oreg, 5 eves laptopomban es neha meg az is keves, de persze en desktop replacement gepkent hasznalom.
  • TSImike
    Aztán egyszer eljöhet az az idő, amikor tényleg valami miatt kevés lesz az a memória, aztán akkor hiába akarsz már nem tudsz bele tenni. Akkor eladhatod a régit féláron és vehetsz egy újat az eredeti árhoz képest 5-600 dollárral drágábban, mert az új amúgy is drágább lesz meg aztán mégis kell bele a plusz memória. Én keveselltem a 4 éves laptopom kapacitását, ezért tettem bele 4x annyi ramot, meg egy 8x akkora SSD-t (ráadásul az akkori árához képest gombokért). A procival/diszkrét vga-val eddig sem volt nagyon bajom. A régi ramot/SSD-t meg szépen eladtam, sőt az új SSD nagy mérete miatt meg az 1TB-s vinyó is okafogyottá vált, úgyhogy még kedvezőbb volt az egész cserebere.
  • wraithLord
    Ó, így már mindjárt nem szarkazmus a szarkazmus, bocsánat. :D

PC-s notebook :D
  • Ulkesh
    Hát mutathatsz olcsóbb PC-s notebookot, ami ugyanazt a teljesítményt tudja, mint egy M3-as MacBook Pro, csak a fogyasztása és az akkuideje is ugyanannyi legyen, vagy jobb :D

Oh, wait... :)
  • wraithLord
    Viszont "PC"-be 16 GB memória fele annyiba kerül, mint Macbe 8. :D Itt azért bizonyos szempontból sikerült a szarnak adni egy pofont. Kevesebb kell, de az a kevesebb sokkal drágább... Hát, köszi. :D
  • M2 #1
    Azért van így, mert a memória drága az Apple cuccok meg olcsók! De szerencsére jól javíthatók és könnyedén bővíthetők, ezért környezetbarát az Apple! Oh, wait!