Franczy

Az internet egyre nemzetközibbé válik

[ZDNET] Mi a közös az arab, a héber, a thai és a hindi nyelvekben? Nyelvészeti szempontból bizonyára nem túl sok közös vonás van, azonban ha azt nézzük, hogy a világ vezető internetes elnevezésekkel foglalkozó hivatala, a VeriSign a napokban bejelentette, hogy nem kevesebb, mint 180 új nyelvet regisztrált be a kiosztható internetes címek adatbázisába, akkor a 180 ország között felfedezhetjük mind a négy előbb felsorolt nyelvet.

A VeriSign cég az új nyelvű internetes címek bevezetésével már tavaly november óta folytatott különböző tesztüzemeket, melyek sikeres befejezése után a cég képviselői a napokban bejelentették, hogy a 180 új nyelv hozzáadásával manapság már 350 nyelven lehet internetes címeket regisztrálni.

Ez a bejelentés természetesen nem is annyira az általában angol nyelvet használó fejlettebb nyugati országokat érinti, hanem inkább az egyéb, nem annyira elterjedt nyelvet beszélő országok internetes felzárkózását segíti elő. A VeriSign cég felkérésére a GlobalSight piackutató cég a közelmúltban egy olyan felmérést készített, melynek végeredménye azt mutatta, hogy 2003-ra az internetet használók kétharmadát olyan felhasználók teszik majd ki, akik egyáltalán nem is tudnak angolul.

Jelenleg azért még korántsem ez a helyzet, hiszen manapság még tíz website-ból nyolc elsősorban az angol nyelvet értő felhasználókhoz szól, ez pedig főleg abból a szempontból érdekes, hogy a legutóbbi felmérések szerint a Föld lakosságának mindössze hét százaléka tud angolul.

"Az internet kommunikációs eszközként való alkalmazása manapság még csak gyerekcipőben jár. Amennyiben sikerül elérnünk, hogy a világ különböző részein élő felhasználók mind a saját nyelvükön használhassák az internetet, óriási lépést teszünk az internet globális kommunikációs eszközként való alkalmazásának irányába." - nyilatkozta Doug Wolford, a VeriSign Web Presence Services általános menedzsere.

A legutóbbi adatbázisbővítést követően a VeriSign képviselői elmondták, örömmel tölti el őket, hogy jelenleg már a világ népessége által használt nyelvek 80 százalékán lehet internetes címeket regisztrálni. Az 180 új nyelvnek a VeriSign domain név rendszerébe való felvétele után már speciális betűk, ékezetek, és jelzések is használhatók a website-ok, illetve az elektronikus levelek címében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)