SG.hu

Több mint húszmilliárd felhasználónév és jelszókombináció van a kiberbűnözők kezében

Az elmúlt évben már 24 milliárd felhasználónév és jelszókombináció volt a kiberbűnözők kezében, ami 65 százalékkal több az egy évvel korábbinál és az idén tovább nő az ellopott azonosítók száma.Kutatások szerint sokan még mindig a jelszó főnév angol megfelelőjével, a password szóval és az 123456 számsorral védik az adataikat. A leggyakoribb 10 jelszó gyakorlatilag egy másodpercen belül feltörhető, ezzel szemben a bonyolult jelszavak feltöréséhez elméletileg több száz vagy ezer év is kellhet. A csalók gyakran a közösségi médiumok, streamingszolgáltatók vagy bankok alkalmazottainak adják ki magukat, és így próbálják meg kicsalni a jelszavakat, de az automatikus brute force-támadások (próbálgatásos jelszó feltörés) során is ellophatják az adatokat: ez egy olyan módszer, ami az összes lehetséges kombináció végigpróbálásával dolgozik. A program először a leggyakoribb szótári variációkkal kezdi, és gyakran ér el találatot.

Hasznos a jelszókezelők alkalmazása, amelyeket a jelszavak biztonságos helyen történő tárolására terveztek. A jelszószéf szoftver egyetlen "mester jelszót" kér a felhasználótól, attól kezdve minden mást már automatikusan kezel az alkalmazás - ideértve a hosszú, egyedi jelszavak automatikus létrehozását és a belépési mezők kitöltését minden egyes webhely esetében. De a jelszó egyetlen védelmi vonalat jelent, és nem biztos, hogy elegendő a bűnözők ellen. Ezért érdemes két- vagy többfaktoros hitelesítést alkalmazni, így ugyanis sokkal nagyobb eséllyel előzhetik meg a lopást a felhasználók.

A megelőzési lehetőségek sokfélék, így ha például "erős titkosítású" a jelszóvédelem, akkor is biztonságban lesznek az adatok, ha a jelszókezelő szolgáltatóját meghekkelik: a támadók ugyanis így nem tudják ellopni az ügyfelek hitelesítő adatait. Hasonlóan jó alkalmazás lehet a jelszógenerátor, amelyet úgy terveztek, hogy minden jelszó esetében egy hosszú, véletlenszerű számokból, betűkből és szimbólumokból álló sorozatot javasoljon. Így gyakorlatilag kizárt, hogy egy hacker brute force-támadással feltörje a jelszavakat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!