MTI

1,5 milliárd forint és fél év egy okos körforgalom megépítése Zalában

Több mint másfél milliárd forintos beruházással alakítják át "okos" világítással ellátott körforgalmú kereszteződéssé a Sümeg-Zalaegerszeg és Karmacs-Jánosháza közötti út csomópontját - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. (MK).

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében a 7328-as és a 7331-es jelű közút csomópontjában megvalósuló beruházás bruttó 1,553 milliárd forint európai uniós vissza nem térítendő támogatásból készül el. A közbeszerzési eljárás során kiválasztott kivitelezőnek a beruházó MK a munkaterületet átadta, a munkálatok 180 napot vesznek igénybe.

A csomópontban egy 38 méter átmérőjű körforgalom épül, közepén egy oszlopon négy "okos" lámpát helyeznek el. Az energiatakarékosság érdekében ezek éjszaka csökkentett fényerővel világítanak, de ha a szenzorok közeledő járművet észlelnek, akkor teljes fényerőre váltanak.

A felújítás részeként a szakemberek felmarják a meglévő burkolatot, a szükséges helyeken a teljes pályaszerkezetet kicserélik, ezt követően kiegyenlítőréteg, majd a teljes felületen aszfalt kopóréteg és új padka készül. Kicserélik a KRESZ-táblákat, átépítik a buszmegállókat és új tartós burkolati jeleket festenek fel a kereszteződésben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • _svd_ #4
  Ha jól gondolom az okoslámpák árából több száz évig lehetne üzemeltetni 4 energiatakarékos LED világítótestet.
 • Cat #3
  Nem az EU dönti el, hogy mire költi egy ország a pénzt. A magyarok maguktól ilyen hülyék.
 • Kotomicuki #2
  Hihetetlen fontos és életbevágó szükségletre költötték verték el azt a pénzt...
  Annyiból pl. a mezőgazdaságban, és/vagy a hajléktalanoknak a társadalomba való visszaintegrálásában, mennyivel több és hasznosabb eredményt lehetett volna felmutatni.

  A zeu tényleg egy halálraítélt gittegyletté lett, amióta beléptünk!
 • Cat #1
  Ennyi idő alatt Kínában egy komplett metró épül a belváros alatt.