MTI

Cseh programozók ingyen megcsináltak egy 5 milliárd forintos helyi közbeszerzést

Hatvan önkéntes cseh számítógépes szakember a hét végén Prágában két nap alatt ingyen elkészítette a közeljövőben bevezetésre kerülő cseh elektronikus sztrádamatricák tájékoztatási rendszerét, amelyet hivatalosan átadnak az államnak - közölte Tomás Vondrácek, az akció szervezője.

A rendszer eredetileg 401 millió koronába (5,213 milliárd forint) került volna, de a pályázatot a közfelháborodás és a bírálatok következtében megszüntették. Az illetékes állami hatóságok nyílt pályáztatás nélkül az Asseco Central Europe társaságot választották ki a rendszer kimunkálására és működtetőjének. A megrendelést az ellenzéken kívül Andrej Babis kormányfő is élesen bírálta, túl drágának és átláthatatlannak minősítette.

A zavaros ügy következményeként a kormányfő a múlt héten menesztette Vladimír Kremlík közlekedési minisztert és a tárca vezetésével Karel Havlícek miniszterelnök-helyettest, ipari és kereskedelmi minisztert bízta meg. Havlícek, aki a kormányfővel együtt vasárnap délután felkereste a rendszeren dolgozó IT-szakembereket, bejelentette, hogy az állam felmondja az elektronikus sztrádamatricák bevezetésével kötött összes korábbi szerződését.

A kormányfő nagyra értékelte a kezdeményezést, valamint a számítógépes szakemberek munkáját, s közölte, hogy a program átvétele és ellenőrzése után nyílt pályázatot írnak ki a rendszer működtetésére. A kormány korábbi döntése alapján Csehországban 2021-től vezetnék be az elektronikus sztrádamatricákat a személyautók számára. Az egy éves sztrádamatrica ára jövőre is maradna az eddigi 1500 korona (19 500 forint).

A cseh programozók által létrehozott tájékoztatási és eladási rendszer vasárnap este óta működőképes. A szakértők teljes egészében elkészítették a rendszer nyilvános részeit, míg biztonsági, bizalmas szoftverrészeket olyan cégeknek kell elkészíteniük, amelyek megfelelő biztonsági felhatalmazásokkal rendelkeznek - mondta Tomás Vondrácek újságíróknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • csigafi #11
  Vajon miért ingyen? Legalább egy életre szóló ingyenes pályahasználatot kaphattak volna. Hihetetlen hogy a kormány mennyire nem akar fizetni sehol sem semmiért.
 • Zombee #10
  Én egyiket sem nevezném nagy összefogásnak. 1956 konkrétan magyarokon bukott el, Kádár és csürhéje hívta be az oroszokat. De 1848 mögött sem állt ki egységesen a magyar vezető réteg. De anno Rákóczi is szedett-vedett hajdúkkal volt kénytelen nekimenni a labancnak. Mohácsnál meg többek közt Szapolyai János (a későbbi magyar király) hagyta kivérezni a király seregét. Egész más is lehetett volna a csata kimenetele, ha a magyar nemesek Mohács alá vonulnak, legalább 2-3x akkora lett volna a törökkel szemben felálló magyar sereg. De gyerünk vissza 1490-be, amikor Mátyás halála után a magyar rendeknek nem kellett még egyszer erős kezű uralkodó, így jött II. Ulászló...
 • Szefmester #9
  Kiszámolhatod nyugodtan. 60 programozó két napi fizetését, hozzácsapsz mondjuk 50% prémiumot a sikeres teljesítésért időre és kész is vagy.
  Ez akárhonnan nézem, durván túl volt árazva, és nem ilyen dupla, vagy tripla szinten.

  Anno volt valami kormányzati megrendelés, amit szarul és drágán csináltak meg, és valaki trollkodásból (asszem) az első éves programozókkal ZH-ként megcsináltatta ....

  De más iskolákban is csináltak már ilyen troll vizsgakérdéseket az aktuális hírekre építve.
 • Sequoyah #8
  Ingyen megcsinalni nem nagy teljesitmeny, ingyen barki tud dolgozni anelkul hogy barmit is tudnank arrol hogy hatekonyabban dolgoznak-e mint az allam...

  Azt mutassak meg hogy PIACI ARON megcsinaljak az 5 milliardos projectet az 5 milliard toredekeert. A legtobb allamot ismerve ezt is siman meg lehetne csinalni, es ennek lenne informacioerteke is.
 • bunny #7
  "Az egy éves sztrádamatrica ára jövőre is maradna az eddigi 1500 korona (19 500 forint)."

  Jónapot kívánok magyarország ...
 • aemus #6
  A Csehek előttünk járnak, ott legalább lefújják a túl költséges semmitmondó pályázatokat.
  Nálunk nem.
 • hillman #5
  Megfeledkeztek a csinovnikok kenőpénzeiről, a fürer új jachtjáról, a miniszter nyaralójáról...
  A végén még bajuk esik.

 • lammaer #4
  Komolyan, annnyira csicskák vagyunk mi magyarok... hagyjuk hogy kilopják a szemünket, képtelenek vagyunk összefogni, tök könnyen egymásnak tudnak uszítani a fejesek minket, a magyar legnagyobb ellensége a magyar....

  Nekem már komolyan kétségeim vannak, hogy a nagy magyar történelmi összefogást jelképező események (1848, 1956) tényleg megtörténtek e... egyszerűen amit most látom hogy milyenek vagyunk, sztem azok se történtek meg úgy ahogy feltűntetik... :(
 • Zombee #3
  Túlgondoljátok. Egyszerűen csak ráfognák, hogy Soros pénzelte őket, és nem felel meg a célnak.
 • Ellaberin #2
  Előtte azért még rabosítanák őket, néhányuk ülne 6-8 hónapot előzetesben, megint mások kapnának néhány százezres, 1-2 milliós pénzbüntetést.
  Kizárólag a rend kedvéért.