SG.hu

A Reddit hétfőn beleáll a földbe

A fórumrendszer megfizethetetlen szintre emelte a külső szoftverek csatlakoztatását, válaszul a felhasználók lezárják a topikokat.

A Reddit az internet legrégebbi közösségi oldalainak egyike, szinte bármilyen téma megtalálható rajta, hazánk fiai az r/hungary (289 ezer tag) és az r/magyar témáknál csoportosulnak. A platform áprilisban bejelentette API-irányelveinek módosítását - ez azért fontos, mert a fórumrendszert rengetegen nem a webről, hanem mobilos alkalmazásokból írják/olvassák. Ezek testreszabható gesztusokat, jobb hozzászólás-elrendezést és számos kényelmi funkciót kínálnak. A Redditnek is van saját szoftvere, de az nem túl népszerű, hiányoznak belőle a fentiek és fejlesztése sosem élvezett a platform számára prioritást. A lényeg az, hogy az API-irányelvek módosítása azt jelenti, hogy korlátozzák a harmadik féltől származó kliensek lekérdezéseinek számát, de egészen extrém módon. Christian Selig, a legnépszerűbb külső program, az Apollo írója robbantotta a bombát, vele a cég azt közölte, hogy ezentúl 12 000 dollárt kell fizetnie 50 millió lekérésenként. Mindez azt jelenti, hogy a Reddit évi 20 millió dollárt kérne tőle azért, hogy működjön az alkalmazása.

A népszerű iOS-alkalmazás a múlt hónapban 7 milliárd API-kérést teljesített, tehát havi 1,7 millió dollárt vagy évi 20 millió dollárt kellene fizetnie, ha továbbra is változatlanul működne. A program nem ingyenes, egy Apollo Ultra előfizetés havi 1,49 dollárba vagy évi 12,99 dollárba kerül. Selig a fórumon megjegyzi, hogy még ha úgy is döntene, hogy csak azokat a felhasználókat tartja meg, akik fizetnek az Apollo előfizetéséért, akkor sem keresne annyi pénzt, hogy nyereséget termeljen, mert Selig szerint "egy átlagos Apollo-felhasználó naponta 344 kérést indít, ami havi 2,5 dollárba kerülne. Mélységesen csalódott vagyok" - írja Selig. "Bár a Reddit végig kommunikatív és civilizált volt ebben a folyamatban, fél tucat telefonhívást bonyolítunk oda-vissza, de nem látom, hogy ez az árképzés hogyan alapul a valóságon vagy hogyan lehet ésszerű. Remélem, mondanom sem kell, hogy nincs ennyi pénzem."

"Az Apolloval közölt ár nem egy havi számla, hanem az 1000 API-hívásonkénti költség" - nyilatkozta Tim Rathschmidt, a Reddit fogyasztói és termékkommunikációs igazgatója. "Az árazásunk a felhasználási szintek alapján történik, amelyeket azért mérünk, hogy a lehető legigazságosabbak legyünk. Együttműködtünk és továbbra is együtt fogunk működni a harmadik féltől származó alkalmazásokkal, hogy segítsük őket a hatékonyság javításában, ami jelentősen befolyásolhatja a teljes költséget."

A Reddit döntését az indokolhatja, hogy várhatóan néhány hónap múlva a tőzsdére lépnek. A vállalat jelenleg csak hirdetéseken keresztül keres pénzt, és ha a fejlesztők fizetnének az API-hoz való hozzáférésért, akkor a részvény kelendőbbé válna a befektetők számára. A fejlesztők díjazása mellett a társaság az MI-cégeknek is díjat fog felszámítani, ha a Redditet használják a nagy nyelvi modellek betanításához.


Az Apolló június 30-án leáll. "A 8 évig ingyenes API-ról az azonnal rengeteg pénzt fizetnire való váltás nem olyasmi, amit 30 nap alatt meg tudnék valósítani" - írta Selig. "Rengeteg felhasználót át kell migrálni, üzleti terveket készíteni, dolgokat tesztelni, majd az alkalmazás felülvizsgálatát lefolytatni - ez gazdaságilag egyszerűen nem kivitelezhető. Sokkal olcsóbb számomra, ha egyszerűen leállítom." Selig visszautasította a Reddit azon állításait is, hogy az Apollo "kevésbé hatékony", mint más alkalmazások. A fejlesztő a következő hetekben az előfizetőknek időarányosan visszatéríti a pénzüket.

A fórumozókat egyértelműen villámcsapásként érte a hír, tiltakozásul az API-sarc ellen június 12-én a Reddit számos közössége elsötétül vagy letiltja az új bejegyzéseket. A lista borzalmasan hosszú, sok millió embert érint, benne van az r/hungary is. (r/funny, r/gaming, r/Music, r/Pics, r/todayilearned, r/art, r/DIY, r/EarthPorn, r/explainlikeimfive, r/gadgets, r/LifeProTips, stb.) A tiltakozásról szóló Reddit-poszt szerint néhányan 48 óra múlva visszatérnek: mások végleg eltűnnek, hacsak nem foglalkoznak megfelelően a problémával. "Sok moderátor nem tudja ezt a munkát elvégezni a hivatalos alkalmazásban található gyenge eszközökkel. Ezt egyikünk sem veszi könnyedén: azért csináljuk, amit csinálunk, mert szeretjük a Redditet, és őszintén hisszük, hogy ez a változás lehetetlenné teszi, hogy továbbra is azt csináljuk, amit szeretünk."


Tízmilliós taglétszámú topikok fognak sötétbe borulni

A Reddit egyik alkalmazottja azzal érvelt, hogy az új díjaknak megfizethetőnek kellene lenniük, ha a harmadik féltől származó alkalmazások hatékonyan használják az API-hívásokat. "Az árazásunk 1000 API-hívásonként 0,24 dollár, ami egy ésszerűen üzemeltetett alkalmazás esetében kevesebb, mint 1 dollárnak felel meg havonta egy felhasználóra vetítve" - írták. "Az Apollo mint alkalmazás kevésbé hatékony, mint a társai, - valószínűleg azért, az API-használat ingyen volt." De más harmadik féltől származó Reddit-alkalmazások mögött álló fejlesztők is hasonló aggodalmaknak adtak hangot. A Reddit is Fun azt írta, hogy az Apollóval "azonos nagyságrendű" összeget kellene fizetnie ahhoz, hogy továbbra is működhessen, és hogy "távolról sem keresnek ennyit". A Narwhal mögött álló fejlesztő azt mondta, hogy a díjak miatt "30 napon belül halott lesz."

A külső szoftverek bezárása több millió embert érint. Bezárásuk után biztosan jelentősen esni fog a felhasználói létszám, mert nem mindenki fog majd új módokat keresni a fórumrendszer életében való részvételre. És mivel itt a felhasználók készítik a tartalmat, nélkülük az egész nem ér semmit. Az API-helyzet megoldására Steve Huffman, a Reddit vezérigazgatója pénteken a fórumozók elé ült, és bármit lehetett tőle kérdezni. Ez alapján a cég nem fog engedni az árból, ami miatt több más fejlesztő (ReddPlanet, Sync, Reddit is Fun) is bejelentette, hogy leállítja az alkalmazásait. "A Redditnek önfenntartó vállalkozásnak kell lennie, és ehhez nem támogathatjuk tovább a nagymértékű adatfelhasználást igénylő kereskedelmi egységeket. Elismerjük, hogy az általunk megadott időzítés szűkös volt. Örömmel foglalkozunk azokkal az emberekkel, akik velünk akarnak dolgozni."

A Reddit tett néhány apró engedményt: az r/Blind vakoknak szóló subreddit is tiltakozott a változások ellen, mert azok azt jelenthetik, hogy az oldal böngészéséhez szükséges, akadálymentesítésre fókuszáló alkalmazásoknak le kell állniuk. A cég közölte, hogy ezek az alkalmazások mentesülnek az árazási frissítések alól, és Huffman azt is vállalta, hogy a hivatalos Reddit-alkalmazásokat "hozzáférhetőbbé" teszi. Az r/Blind moderátora, MostlyBlindGamer azt írta: "Továbbra is aggódunk a fejlesztőkre gyakorolt pénzügyi nyomás miatt, akiknek - legjobb tudomásunk szerint - teljesen ingyenesen kell fenntartaniuk ezeket." A RedReader, az egyik mentességet kapott alkalmazás fejlesztője egy bejegyzésben hozzátette: "Szerintem nagyon is indokolt, hogy aggódjunk a Reddit jelenlegi pályája miatt, és senki sem tudhatja biztosan, hogy meddig tart a mentesség". A Reddit 30 napos felmondási idővel "minden ok nélkül" elállhat a megállapodástól.

A beszélgetésben egy fórumozó megkérdezte, hogy Huffman hogyan kezeli azokat az aggályokat, mely szerint a Reddit egyre inkább profitorientálttá válik. "Továbbra is profitorientáltak maradunk, amíg a profit meg nem érkezik" - írta Huffman. "Néhány harmadik féltől származó alkalmazással ellentétben mi nem vagyunk nyereségesek."

A Reddit története során több ilyen tiltakozást látott már. 2021-ben például több száz Reddit-közösség zárta le a topikokat, hogy tiltakozzon az ellen, ahogy az oldal kezelte az általuk felvett Aimee Knight brit politikus körüli vitát (Knightot korábban felfüggesztették a Zöld Pártban, és ezután a Reddit is megszakította vele a kapcsolatot.) A moderátorok tavaly hasonló kollektív akciót hajtottak végre a Reddit gyűlöletbeszéddel kapcsolatos politikája elleni tiltakozásul.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dyra #20
    Öcsém már lassan minden fityfasz netes alkalmazás lovéba kerül. Nem mükszik már a reklámokat tolunk a pofátokba üzleti modell?
  • Dodo55 #19
    Értem, persze, ezek mind megfontolandó érvek, de Ukrajnát egy átlag békés európai országként igyekszik beállítani ez a logika, holott annál sokkal zűrösebb volt mindig is az ottani légkör. Nem szép dolog ilyet mondani, de kb. keresték a bajt maguknak állandóan ha megnézzük pl. pont a kisebbségi ügyeiket. És sajnos mindemellett még rengeteg ember szemét szúrja az is, hogy az aktuális amerikai elnök családjában milyen gigantikus üzleti szálak kapcsolódnak ukrajnai hadiipari projektekhez, innentől pedig rettenetes ellenszenvet kelt bennük, amikor pont az amerikaik még jönnek is buzdítani itt az európaiakat, hogy kb. az utolsó filléreinket is most még toljuk bele a háború támogatásába, plusz nyugodtan áldozzuk fel a fontos gazdasági kapcsolatainkat is, mert majd ők adnak nekünk mindent 5x-ös áron. Szóval értem tényleg amit mondasz és nyilván logikus is, csak az egésznek itt van ez a másik oldala és nem látni a mai napig igazán semmiféle előzékenységet, illetve nagyvonalúságot azon felek részéről az európai gazdaság irányába, akik a leghangosabban buzdítanak minket a konfliktusba való beavatkozásra... Így pedig sosem fog őszintén beállni a többség az ügy mögé, mert hamar kiérzi az egészből, hogy csak egy fogyóeszköz a két nagyhatalom hülye játékában...
  • bdzsana #18
    Azért ez jóval túlmutat szláv népek közti "testvérháború"-n. Ez elég naív kijelentés. Európa függ(ött) az orosz nyersanyagoktól és ezt Oroszország miótta az eszemet tudom zsarolásra használja.
    Ukrajna megtámadása pedig az orosz érdekszférából való kiszakadás miatt és ezzel együtt az EU és NATO felé való közeledése miatt történt. Így máris van köze a két szövetségnek az ügyhöz. Ezek a szövetségek főleg a NATO nem engedheti meg hogy megfélelmlítsenek olyan országokat aki a tagságot fontolgatja.
    Az EU gazdasági érdekek miatt sem hagyhatja ezt szónélkül, mert Oroszországnak Ukrajna elfoglalásával az Ukrajna összes erőforrásával és nyersanyagával már sokkal nagyobb lesz a zsarolási potenciálja meg úgy általánosságban a hatalma.
    Ha mindenki szó nélkül nézi, akkor ez egyben üzenet is, hogy nyugodtan azt csinálnak amit akarnak (nem csak az oroszok) és simán bekebelezhetnék még pár országot, aztán olyan hatalommá nőnek ami már komolyan veszélyezteti az EU-t és a NATO-t is. És ha ezen a ponton fog kitörni a konfliktus az sokkal rosszabb ránk nézve.
    Tudom, hogy sokan hülye hasonlatnak tartják, de Hitler háborúja is pont úgy kezdődött, hogy mindenki csak mentegetőzőtt, hogy óó hát jó végülis igen ez történelmileg tényleg hozzájuk tartozott, meg ez is meg hát azért még ez se tartozik ránk. Aztán a konfliktus akkor kezdődött el amikor már muszály volt és a náci Németország ereje teljébe került.
    Bár nem tudhatjuk mi jár az orosz vezetés fejében és mennyire lehet összehasonlítani a kettőt, de azért látszik hogy még mindig a Szovjet birodalom "dicsőségéről" ábrándoznak.

  • Macropus Rufus #17
    azért ha nem lenne eu-ból jövő pénz akkor már régen rég lehúzhattuk volna a rolót.
    A magyar ipar nem elég ahhoz, hogy az ország életben maradjon. Most, hogy nem jön a zsé az eu-ból már megy is a para. Szted miért lett 13%-k szocho a megtakarítási számlákon a 25%-k mellék?
  • kvp #16
    "Miért nem meritek leírni faszába, hogy ruszki fanok vagytok?"

    Hidd el, a magyar emberek egy resze ugyanugy utalja az oroszokat, mint a nyugati globalista nagytoke nyomulasat. Mind a kettot a hatunk kozepere se kivanjuk. Sot szerintem meg a kinai kommunista partot se kedveli senki. Ez egy nemes magyar hagyomany, mindenkit egyforman utalunk aki bele akar szolni, hogy mit es hogyan csinaljunk itthon. (igen, 2 magyarnak minimum 3 eltero velemenye van, de ez is hagyomany)

    Szoval az atlag magyar embereknek az idealis kornyezet az, ahol mindeki azt mond amit akar (akar hulyeseget is) es hagyjak neki. Plusz mindenki mas magasrol leejti, hogy mit gondol a masik, mert az o baja. Az erosen cenzurazott oldalak ennek a mentalitasnak nem idealis terep, a torvenyi helyett kozossegi alapon cenzurazott meg annyira sem. A reddit ilyen szempontbol nezve rosszabb mint a facebook, mert a moderatorok nem penzert kovetnek egy politikai filozofiat, hanem meggyozodesesek es azoktol meg az atlag AVH-sok is feltek anno.

    ps: Szerintem a magyar lakossag tobbsege teljesen boldog lenne, ha az oroszok, az ukranok, a globalistak es szinte mindenki tolunk nyugatra, keletre, eszakra es delre elhuzna a fenebe es a kovetkezo 1000 evben az orszag fele se neznenek. Az egesz EU-ba is csak azert keveredett az orszag, mert trianon miatt sajat magaval hataros. Ha nem lenne egy rakat hataron tuli magyar a kornyezo orszagokban, akkor a szovjetek tavozasa utan jobban bezarkoztunk volna mint Svajc.
  • Kissssss0 #15
    Szóval ukrán fan vagy, de nem mered bevallani, ezért a szokásos konteos mellébeszéléssel véded magad, "más a véleményem"? Miért nem meritek leírni faszába, hogy ukrán fanok vagytok? :D

  • ENVE #14
    "egyik legnagyobb szarjuk redditen, ha akár egy kicsit eltér a véleményed akármerre is"

    Szóval ruszki fan vagy, de nem mered bevallani, ezért a szokásos konteos mellébeszéléssel véded magad, "más a véleményem"? Miért nem meritek leírni faszába, hogy ruszki fanok vagytok? :D
  • Anonymusxx #13
    Ezt ugyanúgy megcsinálták az ukik is Banderas vezette népírtásnál, amikor kiírtottak min 100.000 lengyelt. Akkor örülnünk kellene a gondoltatmeneted szerint h egymást ölik?

    Am ők is tagjai voltak vörös hadseregnek, semmiben sem különböznek az orosztól. Honnan tudod am h azt az orosz csinálták ? sok nép volt a Szovjetunióban.
  • Kissssss0 #12
    "És ha azok egy mocsok banda, akkor ........"

    ...akkor ezzel a felfogással te sem vagy különb.

    nem bölcs dolog ilyen végletekben érvelni.
  • Dodo55 #11
    "Amikor 13 éves ukrán lányoknak harapófogóval húzzák ki a fogaikat hogy ne fogazzanak amikor átmegy rajtuk az orosz tábor..."

    El tudom képzelni, hogy történtek-történnek ilyen állatságok és nyilván ha neked erről vannak is bizonyítékaid, akkor bízom benne, hogy a megfelelő testületek elé fogod tárni és az elkövetőknek, illetve más erről tudomást szerző, de ellene fel nem lépő felelősöknek súlyos következményekkel kell majd számolnia.

    Viszont azt nem tartom jó dolognak, amikor az orosz propagandát összemossuk azzal a józan hozzáállással, amely szerint egy szláv népek közti "testvérháborúba" nem túl jó ötlet sok-sok évtizede teljesen békés életmódokhoz szokott európai nemzeteknek nagy arccal belefolynia. Ha átlőnek hozzánk (NATO területre) az apró jelentéktelen baleset kategóriáján (lásd Lengyel incidens, amit Biden rendkívül kellemes csalódást jelentő módon rendezett) túlmutató módon, akkor azt mondom lőjjünk vissza 10x akkora tűzerővel figyelmeztetésül, de egész addig egy lépést sem szabadna tennünk amivel a konkfliktustól való függetlenségünket kockáztatnánk. Legfeljebb a békekötést elősegítése, illetve humanitárius cselekmények kapcsán, de a konfliktust fokozni alkalmas módon semmiképp sem. Az ilyesmi pedig úgy gondolom közel sem jelent az oroszoknak való szurkolást, sőt... Mindenki tudja szerintem, hogy melyik az a szélsőségen, ellenben sok különböző spekuláció mentén is kellően reális eshetőség, aminek a bekövetkezte esetén a háború lefutása elég meredek pályát vehetne. És szerintem ha már szurkolás, kimondatlanul, mert ilyen természetű dolgot kimondani erkölcstelen lenne, de ennek a bekövetkezése kapcsán pont sokan szurkolhatnak inkább magukban. És ez pont hogy nagyon nem az oroszok számára kedvező irányba vinné aztán a történéseket, legalábbis rövidtávon elég kaotikus helyzetbe kerülhetnének ha ilyesmi történne hirtelen.
    Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2023.06.12. 13:06:09