MTI

A digitális jegybankpénz bevezetésére készül az MNB

A világon számos nemzeti bank kutatja a digitális jegybankpénzben rejlő lehetőségeket, nyomon kell követni ezeket az innovációkat, hogy amennyiben megtörténik az áttörés, Magyarország gyorsan tudjon reagálni arra - mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke az MCC Közgazdasági Iskolájának Gazdaságpolitikai Műhelye konferenciája előtt tartott háttérbeszélgetésen Budapesten.

Megjegyezte, hogy az MNB-nek keresnie kell azokat a résterületeket, amelyeken keresztül kapcsolódni tud a fejlesztésekhez, ilyen például a zöld átállás. A digitális jegybankpénz bevezetését a jegybankoknak és a pénzpiac szereplőinek közösen kell végrehajtaniuk, a nemzeti bank az infrastruktúrát adja, de a kapcsolattartás, a felületek fejlesztése, az ügyfélélmény maximalizálása továbbra is szolgáltatók feladata lenne - fejtette ki.

Az átmenetnek óvatosnak kell lennie, a jegybankok várhatóan első körben limiteket fognak alkalmazni, hogy milyen összegben lehet náluk tartani a betéteket - húzta alá utalva arra, hogy egyelőre még kérdés, hogy milyen kamatszint mellett. A pénzügyi rendszeren belül és a geopolitikában is megnő annak az országnak a súlya, amely az átállást sikeresen megoldja - tette hozzá. Az alelnök úgy fogalmazott, hogy a digitális jegybankpénzzel a pénzteremtés monopóliumát újra magához ragadná a magánszereplőktől az állam, amely így a finanszírozási forrásokat a hosszú távú célok irányába mozdíthatná el és a hitelkiáramlások sebességét is jobban tudná befolyásolni.

A jegybankoknak fel kell gyorsítaniuk a fejlesztéseket, hiszen a pénzpiacon a jövőben az állam, a bankok és a fintech cégek mellett egyre inkább számolni kell a bigtech cégek jelenlétével, amelyeknek a szabályozása kihívást jelent. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy öt éven belülire tehető az Európai Központi Bank részéről a digitális jegybankpénz bevezetése. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a világ nagyjából száz jegybankja közül, ahol zajlanak a fejlesztések, melyik lesz az, amely a "villanyt felkapcsolja", a témában Kína jár az élen, ahol már tesztelik a rendszert, várhatóan Ázsia szerepe úttörő lesz.

Virág Barnabás beszélt arról is, a pénz fejlődése a történelem tanulsága alapján összekapcsolódik a válságokkal és az ipari forradalmakkal, jelenleg mind a két tényező hatása érezhető. A 21. században az a nemzet lehet sikeres, amely helyes válaszokat ad a három fő megatrend kihívásaira, amelyek a geopolitikai változások, a technológiai átállás és a pénz forradalma - mutatott rá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #2
  "Nem baj, ha én inkább a digitális eurót használom majd, ha meglesz?"

  Nem baj. Annyi van, hogy csak akkor tudjak bevezetni itthon, ha az EU mar bevezette az eurora. A valtozas annyi lesz, hogy egy bank sem adhat ki tobb forintot, mint amennyi forint a jegybanki szamlajan van. Ha tobbet akar hitelezni, akkor ahhoz az allamtol kell forintot vennie (valutaert) vagy az allamtol kell hitelt felvennie. Kerdes, hogy ebbe a bankok belemennek-e? Jelenleg ez a kerdes blokkolta az USA-ban es az EU-ban is a kozponti fokonyv alapu digitalis penzek bevezeteset. (a facebook meg sajat penzt akart kiadni, kvazi szuveren allamkent, de azt is elgancsoltak) Talan Kina tudja eloszor atvinni a yuannal kapcsolatban, mert ott barmely bank utasithato az engedelmessegre.
 • felemelő #1
  Nem baj, ha én inkább a digitális eurót használom majd, ha meglesz?
  Valahogy nagyobb a bizodalmam abban (IT és közgáz valamint igazságszolgáltatás értelemben is).
  Utoljára szerkesztette: felemelő, 2023.05.05. 11:48:33