SG.hu

Kiberbiztonság nem lesz elképzelhető MI nélkül

A mesterséges intelligencia egyre több munkát vesz el a fejlesztők és a biztonsági szakemberek portfoliójából akár tudatában vannak ennek az érintett szakemberek, akár nem.

A GitLab kutatása szerint a fejlesztők boldogan alkalmazzák az MI-t annak ellenére, hogy aggályaik vannak a jövőbeli foglalkoztatási kilátásaikra gyakorolt lehetséges hatásával kapcsolatban. A fejlesztők kétharmada használ MI-t és gépi tanulást a tesztelésben, vagy tervezi ezt a következő három évben a számok szerint. Az MI-t már alkalmazók 62 százaléka használja a kód ellenőrzésére, szemben az egy évvel ezelőtti felével, míg 53 százalékuk robotokat használ tesztelésre, 36 százalékuk pedig AI/ML-t használ kódellenőrzésre. A biztonsági válaszadók kétharmada aggódik a technológia munkájára gyakorolt hatása miatt, 28 százalékuk pedig azt mondta, hogy nagyon aggódik. Ezek között tekintélyes mennyiség, 25%-a azt mondta, hogy aggódik amiatt, hogy az AI/ML olyan hibákat vezethet be, amelyek megnehezítik a munkájukat.

A GitLab az e heti RSA-konferenciát arra használta fel, hogy bemutassa a mesterséges intelligenciával támogatott sebezhetőség-csökkentési útmutatóját, amely a fejlesztők kódját nézi át sebezhetőséget keresve és azokhoz javításokat javasolva. Emellett debütált egy licenc-megfelelőségi szkenner is, amely több mint 500 licenctípus alapján segít a megfelelésben és hibák esetén csökkenti a felmerülő helyreállítási munkák mennyiségét. A gyártó még februárban jelentette be a mesterséges intelligencia által támogatott kódjavaslatokat.

"Mi a legtermészetesebb módja az emberi interakcióknak?" - tette fel a kérdést David DeSanto, a GitLab CPO-ja. "Mi, emberek a beszéd és a hallás és a tanulás társalgási módja felé vonzódunk. A ChatGPT debütálása az emberek számára kényelmesebbé tette a mesterséges intelligenciával való foglalkozást. A GitLab már dolgozik egy saját chatboton, és ez még az idén meg fog jelenni a termékünkön belül. A botot a mi helyi adatainkon képeztük ki és egy lokalizált modellt használ. Nem mi építettük, de mi képeztük ki a modellt. A képzési adatok közé tartoznak a GitLab kézikönyvei és dokumentációi."

Elmondása szerint a megjelenés legnagyobb hátráltatója egyszerűen az, hogy a GitLab éppen a felhasználói felületének megváltoztatásán dolgozik. A kezdeti használati esetek segítenek a konfigurálásban, de a későbbiekben elképzelhető, hogy interakciót folytathatunk a chatrobottal, például: "Hé, magyarázd el nekem ezt a kódot, vagy foglald össze nekem az összes megjegyzést ezzel a kérdéssel kapcsolatban".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!