SG.hu

Internetes minimum-árakat szabott meg az egyik legnagyobb hazai horgászcikk-nagykereskedő

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a horgászcikk-nagykereskedő Top-Fish 2001 Kft. éveken keresztül előírta a horgászboltoknak az általa forgalmazott termékek internetes minimum-árait; a GVH Versenytanácsa 27 millió forint bírságot szabott ki a cégre.

A GVH közleménye szerint 2021 nyarán indítottak eljárást a Top-Fish 2001 Kft.-vel szemben, amely az egyik legjelentősebb nagykereskedő a horgászati cikkek hazai piacán. A vizsgálat alapján a társaság jogsértően határozta meg termékpalettájának legalacsonyabb fogyasztói árait a kiskereskedőknek. Az általa "ajánlott" viszonteladói árak betartását folyamatosan ellenőrizte, és a beszállítás felfüggesztésével fenyegette azokat a boltokat, amelyek a megadottnál olcsóbban árusították a termékeket weboldalukon. A viszonteladó kiskereskedők akciót, árleszállítást sem tarthattak a céggel való egyeztetés nélkül.

A továbbeladási árak meghatározása a versenyt legsúlyosabban veszélyeztető jogsértések közé tartozik, ugyanis a fogyasztók magasabb árakkal szembesülhetnek annál, mintha tiszta verseny érvényesülhetne a kiskereskedők között - hangsúlyozta a versenyhivatal. A horgászcikk-nagykereskedő a hazai versenytörvényt és az uniós versenyszabályozást is megsértette a horgászboltok árazási szabadságának korlátozásával. A GVH az eljárását kettős - hazai és uniós - jogalapon folytatta le, amelyre a hatályos jogszabályok lehetőséget adnak.

A cég az eljárás során együttműködött a versenyhatósággal: elismerte a jogsértést, önként bizonyítékokat szolgáltatott, lemondott a jogorvoslat lehetőségéről és belső vállalati program bevezetését vállalta a jövőbeli, hasonló törvénysértések elkerülésére érdekében. Az együttműködési lehetőségek igénybevételével a Top-Fish 2001 Kft. jelentősen tudta mérsékelni a kiszabott versenyfelügyeleti bírságot - jelezte a GVH. A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) kimutatása szerint évről-évre jelentősen nő a regisztrált horgászok létszáma, ma már a teljes lakosság több mint hét százaléka rendelkezik horgászengedéllyel, így a GVH eljárása és döntése több százezer aktív horgász érdekeit védi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!