SG.hu

Gyakorlatilag eltűnt a Samsung memóriachipeken elért nyeresége

A lassuló világgazdaság és a covid utáni csekély kereslet miatt 96 százalékkal csökkent a negyedéves működési eredmény.

A Samsung közölte, hogy az előzetes adatok szerint a 14 billió wonos nyeresége 600 milliárd wonra csökkent ebben a negyedévben. Erre reagálva a cég -a három nagy memóriagyártó közül utolsóként - visszafogja a chipgyártást és feladja a piacszerzési kisérletét. "Jelentős mértékben csökkentjük a memóriachipek gyártását, különösen a beszállítással biztosított termékekét" - közölte a dél-koreai technológiai óriás. Elemzők szerint ritka a vállalat bejelentése a termeléscsökkentésről. Az iparág most lábadozik az elmúlt évek chiphiányából, de sok félvezetőgyártó küzd azzal, hogy megtalálja az egyensúlyt készletei és a jelenlegi kereslet között. A Samsung - a világ legnagyobb televízió-, táblagép- és okostelefon-gyártója - versenytársaihoz képest ellenállt a memóriachip-gyártás csökkentésének.

A memóriachipek iránti kereslet a koronavírus okozta leállások alatt robbanásszerűen megugrott, mivel a fogyasztók új elektronikai cikkeket vásároltak otthoni használatra. De ez nem tartott sokáig és a visszaesés hasonlóan nagymértékű. A Samsung korábban azt tervezte, hogy a termelési szinteket nagyrészt érintetlenül tartja, hogy piaci részesedést szerezzen a riválisoktól, az SK hynixtől és a Microntól, amelyek már életbe léptették saját termeléscsökkentésüket. A mostani visszaesés mélysége azonban végül cselekvésre kényszerítette a Samsungot, mivel a az elérte a vállalat tűrőképességének határait.

"A gazdaság lelassulásával a számítógépgyártók leálltak a chipek rendelésével, és a már meglévő készleteik értékesítésére összpontosítanak" - mondta Peter Hanbury, a Bain & Company vezetési tanácsadó cég elemzője. "Ez erős visszacsapást eredményezett az ellátási láncban hátrébb lévő félvezetőgyártók számára, ahol a chiphiány idején az egekbe szökött kereslet hirtelen elapadt" - tette hozzá. "A Samsungnak kettős szorítással kell szembenéznie: a DRAM és a NAND memóriachipeken pénzt veszítenek, ráadásul a gyártósoraikat is fel kell újítaniuk, mert az elmúlt néhány évben ezt elnapolták" - tette hozzá Dylan Patel, a SemiAnalysis vezető elemzője.


Piaci megfigyelők szerint a memóriachipek ára a második negyedévben tovább csökken, de az idei év második felétől lehetséges a fellendülés. A tajvani székhelyű TrendForce piacelemző cég szerint a DRAM-árak a január-márciusi időszakban 20 százalékkal csökkentek, és az április-júniusi időszakban további 10-15 százalékos árcsökkenés várható. "Mivel mind a DRAM, mind a NAND flash esetében továbbra is fennáll a raktárkészletekre nehezedő nyomás, a harmadik negyedévben az iparág fellendülésével párhuzamosan a kereslet várhatóan megélénkül" - mondta Ko Yeong-min, a Shinhan Securities elemzője.

A dél-koreaiak nem közölték, hogy pontosan mennyivel csökkentik a termelést, ezért nehéz megbecsülni, hogy a vállalat döntése összességében mennyire befolyásolja majd a memóriaárakat. A Samsung a legnagyobb globális NAND- és DRAM-szállító, a tavalyi negyedik negyedévben a TrendForce szerint a DRAM-piac 45,1%, a NAND-piac 33,8%-át birtokolta. Nem világos, hogy a Samsungnak sikerült-e piaci részesedést szereznie az első negyedévben, de a Bloomberg által idézett elemzők úgy vélik, hogy a memória üzletáguk akár 3 milliárd dollárt is veszíthetett három hónap alatt.

A befektetők abban bíznak, hogy a Samsung bejelentése a félvezetőipar piaci fellendülésének jele. "Arra számítunk, hogy ez a készlet 'emésztési' fázis a következő 3-6 hónapban lezajlik. Ennyi idő alatt a raktárakból elfogynak a készletek és visszatérnek a normális vásárlási szokások" - mondta Peter Hanbury. A gyártás visszafogása ellenére a Samsung azt is világossá tette, hogy ez nagyon rövid távú lépés, és hogy a vállalat folytatni kívánja hosszú távú beruházási terveit. A cég a múlt hónapban bejelentette, hogy 20 év alatt 300 billió won értékű beruházást tervez egy mega félvezető központ kialakítására Dél-Koreában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!