MTI

A szélsőséges online tartalmak megfékezésén fog dolgozni Új-Zéland volt miniszterelnöke

Az interneten terjesztett szélsőséges és terrorista szándékú tartalmak megfékezéséért munkálkodó különleges kormányfői megbízottnak nevezték ki Új-Zélandon Jacinda Ardern volt miniszterelnököt - írta a The Guardian című brit napilap.

Chris Hipkins új-zélandi kormányfő bejelentette: Ardern az általa még 2019-ben létrehozott Christchurchi Felhívás elnevezésű projekt különleges megbízottja lesz, más országok kormányaival és közösségimédia-vállalatokkal fog együtt dolgozni az online szélsőséges tartalmak visszaszorításáért. Az új-zélandi Christchurch városban 2019. március 15-én két mecsetben egy fehér felsőbbrendűséget hirdető, bevándorlásellenes férfi tüzet nyitott az imára összegyűlt hívekre, és 51 embert meggyilkolt. A támadást az elkövető élőben közvetítette több közösségimédia-oldalon is.

Jacinda Ardern a terrorcselekményt követő hónapokban hozta létre a kezdeményezést azzal a céllal, hogy rávegye a közösségi média olyan kulcsfontosságú szereplőit, mint a Facebook, a YouTube vagy a Twitter, hogy lépjenek fel szigorúbban a szélsőségesen erőszakos tartalmak terjedésének megfékezéséért. Ardern egy mai interjúban elmondta, úgy érzi, hogy személyesen is tartozik ennyivel azoknak, akik érintettek a christchurchi tragédiában.

A Christchurchi Felhívás részes államai vállalják, hogy jogszabályokat vezetnek be a kifogásolható tartalmak betiltására, és irányelveket dolgoznak ki arra, hogy a sajtó milyen módon tud beszámolni terrorcselekményekről anélkül, hogy felnagyítaná ezeket a cselekedeteket. Jacinda Ardern januárban jelentette be váratlanul, hogy lemond a miniszterelnöki posztról, és a héten lejár parlamenti mandátuma is. Keddi interjújában azt is közölte, hogy csatlakozik a Vilmos herceg által alapított Earthshot-díj odaítéléséről határozó testülethez. A 2020-ban létrehozott kitüntetést 2030-ig évente öt olyan feltalálónak ítélik oda, aki jelentős környezeti problémák kezelésében használható új módszerek kifejlesztésén dolgozik. Minden egyes díjazott egymillió font (431 millió forint) támogatást kap ötlete továbbfejlesztésére és megvalósítására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!