Gyurkity Péter

AI gyorsítana az nVidia meghajtóin

Rövid időn belül befuthat az első verzió, amely már az AI segítségére támaszkodna.

A grafikus kártyák szegmensén belül a hardver mellett legalább ennyire fontos tényező a szoftveres meghajtók kiforrottsága, azok megfelelő sebessége, hiszen enélkül nem sokra megyünk a kütyükkel. A mostani hírek szerint az nVidia, amely nemrég nagyot nagyot esett, most komoly ugrással szerezne előnyt a két riválissal szemben.

A napokban egy külsős forrás tette közzé rövid bejegyzését, amelyben már ennek lehetőségét vetik fel, mégpedig a közeljövőre nézve. Ebből megtudjuk, hogy az nVidia házon belül már komoly erőkkel dolgozik a mesterséges intelligencia integrálásán, ettől várják ugyanis, hogy a szoftveres meghajtók még jobban optimalizálva, a felhasználóknak nagyobb sebességet nyújtva tesznek majd szert komolyabb előnyre. A cég nemrég még azzal dicsekedett, hogy a két riválishoz képest ők gyakrabban tesznek elérhetővé WHQL-minősítéssel ellátott szoftveres meghajtókat, ezeken keresztül pedig több játékot támogatnak megfelelő módon, ez azonban a jelek szerint nem elég az előny megtartásához, így most az AI bevonásán gondolkodnak.

Egészen pontosan arról van szó, hogy a meghajtók optimalizálási fázisában jelenne meg a mesterséges intelligencia, amelynek révén az eddiginél sokkal jobb végeredményt érnének el, ezzel ugyanis átlagosan 10 százalékkal nagyobb teljesítményt nyújtanának a kártyák, egyes esetekben azonban a különbség a 30 százalékot is elérhetné. Arról egyelőre még nem esett szó, hogy mely generáció egészülne ki a fenti megoldással, az nVidia maga mélyen hallgat, tekintettel azonban arra, hogy a cég az utóbbi években komoly összegeket fektetett az AI területébe, egy ilyen lépés nem lenne nagyon meglepő.

A meghajtók fontosságáról az Intel és az AMD is tudna beszélni, előbbi cég kártyái nemrég nagyot gyorsultak, utóbbi megoldásai pedig a DirectX 11 és az OpenGL esetében értek el a korábbinál jobb eredményeket, szintén a szoftveres oldalon megvalósított fejlesztések által.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!