Berta Sándor

A szemmozgások elemzésével lehet sikeresebb a képernyő előtti munkavégzés

A Drezdai Műszaki Egyetem új tanulmánya alapján a feladatok feldolgozása során végzett szemmozgások információt szolgáltatnak arról, hogy az adott személy éppen mivel foglalkozik és milyen célokat követ a feladat során. Ezek a megállapítások szerepet játszhatnak a jövőben a képernyő előtti munka megszervezésében.

Az emberek folyamatosan mozgatják a szemüket, hogy információkat szerezzenek a környezetükből. A szemmozgások mérése lehetővé teszi, hogy következtetéseket lehessen levonni az információ feldolgozásának a módjáról. Számos tudományos tanulmány bizonyítja, hogy az új vizuális információk egy bizonyos mozgásmintát eredményeznek.

A szakemberek különösen a vizuális feldolgozás két típusa között tesznek különbséget. Az úgynevezett környezeti üzemmódban a szem gyorsan mozog nagy távolságokra, hogy kezdetben durva benyomásokat szerezzen a potenciálisan érdekes célpontokról. Ezt a mintát a felhasználók általános térbeli tájékozódásra használják. Amikor ez a folyamat befejeződik, bizonyos információkat a céltól és az érdeklődés szintjétől függően hosszabb ideig tekintenek meg és mélyebben dolgoznak fel. Ez az úgynevezett fókusz üzemmód. Eddig a tekintetminták e változásait főként a környezet változásával, azaz külső ingerekkel kapcsolatban találták hangsúlyosnak.

Sebastian Pannasch és csapata, a Drezdai Műszaki Egyetem mérnöki pszichológia tanszékének legújabb tanulmányában most azt vizsgálta, hogy az ilyen mintázatok milyen mértékben alakulnak ki belső változások következtében. Ehhez a tesztalanyokat arra kérték, hogy a számítógép képernyőjén oldjanak meg egy feladatot, amelyben egy Rubik-kockát kellett összerakniuk egy modell szerint úgy, hogy minden oldala pontosan megfeleljen a leírásnak. A külső inger, azaz a képernyő beállítása és a feladat ugyanaz maradt. A mért szemmozgások kiértékelése azt mutatta, hogy az átirányítás környezeti módja mindig akkor következett be, amikor a kirakós különböző részfeladatai során információt veszünk fel, például amikor egy kirakós darabot kiválasztottunk, vagy amikor ellenőriztük, hogy megfelel-e a specifikációnak.

Sebastian Pannasch professzor, a tanulmány vezetője ígéretesnek nevezte az eredményeket, amelyek azt mutatták, hogy a szem nem csupán a lélek közmondásos tükre, hanem ténylegesen és mérhetően információt szolgáltat arról, hogy egy adott személy mivel van éppen elfoglalva és milyen célokat követ egy feladaton belül. A szemmozgások a feladatfeldolgozás során a figyelem állapotát jelezhetik. A további tanulmányaikban ezért azt fogják vizsgálni, hogy ezek az új eredmények felhasználhatók-e a képernyő előtt végzett munka megszervezésében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dodo55 #2
    Nézd, szerintem ilyen csak azoknál a lélekölő top multicégeknél van, akik a legkiélezettebb versenystratégiákat követik és ennek nyilván része (volt és lesz is) a dolgozók utólsó lehelletének is a kifacsarása a szentséges fillér nemiszervének, a csodás hatékonyságnak az oltárán.

    Ezzel szemben egy normális cég ilyesmivel még gondolat szintjén sem próbálkozna, mert nem kockáztatna egy tömeges felmondást (vagy az ezzel való fenyegetettség miatti rendkívül kínos és megalázó meghátrálást a vezetőség részéről). És igen, jogos, hogy egy ilyen normális cégnél nem fogsz tudni többet keresni 3 év munkaviszony után egy szimpla csoportvezetői vagy senior állásban, mint egy miniszter, ellenben azt is megsúgom, hogy ha komolyan veszed a munkádat egy ilyen helyen és nem jössz-mész fél évente 20-25 ezer forintos fizetéskülönbségek miatt örökké szarban hagyva az aktuális céget, akkor viszont ha te kerülsz egyszer szarba, akkor a problémáid megoldásához sem kell általában különféle piaci szolgáltatásokat igénybevenned, hanem házon belül nagyon sok esetben nagyon sok mindent segíteni fognak megoldani.

    Vagy van akár a 3. út is, aki merész és szereti ha a folyamatos telefoncsörgéstől a saját hangját sem hallja soha, az vállalkozhat is. Igaz a rengeteg - pont nagyvállalati - visszaélés miatt ebben a szűkös költségvetési helyzetben a KATA kissé elnagyolt és elkapkodott módon feláldozásra került, de az ezt megelőző évtizedben mondhatni igazi adóparadicsomnak számított az ország a legkisebb szereplők számára is.

    Mindenki eldöntheti tehát, hogy mik az igényei és ezért milyen árat hajlandó fizetni. A szabad világ erről szól.
    Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2022.11.26. 10:57:44
  • Ellaberin #1
    " A további tanulmányaikban ezért azt fogják vizsgálni, hogy ezek az új eredmények felhasználhatók-e a képernyő előtt végzett munka megszervezésében."

    Na f.sza egy újabb logger program, hogy dolgozol-e. Igaz nem fut csak úgy 5-6 amúgy is a vállalti gépen, ezen túl meg 2-3 programba/excelbe kézzel is rögzíted mit csinálsz, még ez is.
    Inkább azzal foglalkoznátok, hogy a produktumot elemeznétek....Vagy valami hasznosabb kutatásra b.sznátok el a pénzt, időt professzor urak.
    (Le van ragasztva most is a kamera, hogy az ilyen balf....k titkon ne leselkedjenek, meg elemezzenek, ingyenélő HR-s f...k. Mikrofon az megy, azt hallgathatják - nem hinném sokáig teszik, mivel gyakran vannak emlegetve a felmenőik és sírni nem tudnak miatta, mert illegális.)
    Utoljára szerkesztette: Ellaberin, 2022.11.25. 11:00:32