Berta Sándor

Látásprotézist készített a Neuralink egykori társalapítója

A szakember és kutatócsapata lehet Elon Musk társaságának fő kihívója.

A Neuralink céget Elon Musk és Max Hodak közösen alapította, de utóbbi tavaly bejelentette, hogy távozik a elnöki posztról. A mérnök most bemutatta az új, Science nevű startupja első projektjét. A látásjavító protézis forgalomba kerülése azonban még évekbe telik. A Neuralinket eredetileg nyolc alapító támogatta, köztük volt Elon Musk és Max Hodak. Míg Musk pénzt fektetett be a vállalkozásba és a vezérigazgatói posztot töltötte be, addig Hodak elnökként volt mellette a 2016-os alapítás óta. Az orvosbiológus 2021 májusában a Twitteren jelentette be a távozását. Akkor közölte, hogy sokat tanult a Neuralinknél, és továbbra is a vállalat "nagy szurkolója" maradt, de eljött az ideje új projekteknek.

Tavaly júliusban Hodak 47 millió dollárból megalapította a saját társaságát, amelynek neve Science Corp. lett. Az újonnan alapított csapatban két ismerős Neuralink-arc is helyet kapott: Ian Mardinly vezető biológus és Corey Wolin hardverfejlesztő. "A tudomány olyan fejlett technológiákat fejleszt, amelyek célja, hogy idővel elmosódjon a határ az orvostechnikai eszközök és a fogyasztói elektronika között. Mi olyan betegségekre összpontosítunk, amelyek esetében komoly, kielégítetlen orvosi igény van" - olvasható Hodak cégének honlapján. Mindez azt jelenti, hogy a Science egy bizonyos ponton valóban a Neuralink versenytársává válhat.

A startup első projektje a látóidegre összpontosít. "A Science Eye egy olyan kombinált eszköz, amely a látóideg sejtjeit (a retina ganglionsejtjeit) célzó optogenetikus génterápiát alkalmazza egy beültetett rugalmas, ultrasűrű mikro-LED kijelzővel együtt, amelyet közvetlenül a retinára helyeznek. Korántsem mi vagyunk az elsők, akik látásprotéziseken dolgoznak, és nem is mi vagyunk az elsők, akik optogenetikát alkalmaznak a látóidegben. A Science Eye-t az különbözteti meg a többitől, hogy egy rendkívül nagy felbontású (körülbelül 8 szor sűrűbb, mint egy iPhone 13 szuper retina kijelző!) mikro-LED fóliát rögzítünk közvetlenül a retinára, amely a szemmel együtt mozog" - írta Hodak és csapata.

A látásprotézist jelenleg a vakság két olyan súlyos formájára fejlesztik ki, amelyekre kevés kezelés létezik. A Science Eye lehetővé teheti az érintettek számára, hogy a jövőben újra képeket érzékeljenek. A dolgok jelenlegi állása szerint "nagyon másképp néznének ki, mint amit ön vagy én látva értünk, de reméljük, hogy még a (jövőbeli) első pácienseink is képesek lesznek visszanyerni függetlenségüket - és hogy a képek végül valósághűbbek lesznek". Az azonban még eltart egy darabig, amíg ez megtörténik: jelenleg ugyanis a tudósok csak állatkísérletekben dolgoznak a projekten és az első jelentés még várat magára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #2
    szánalmas, 47 millióstól, mikroledestől, san fransiscostól, iphone13astól, maxhodakostól
  • kvp #1
    Na ez erdekes. Egyreszt az eddigi elektromechanikus (tuskes elektrodas) beviteli csatornat ki akarjak valtani egy optikai stimulaciossal, amit egy specialis genmodositassal kotnenek be. Ezzel -ha mukodik- akar az is megoldhato, hogy a gerincvelot tegyuk fenyerzekennye, azaz akar oda is be lehetne vinni jeleket egy kulso emitterbol, tisztan feny segitsegevel. Ez elvileg megoldana az elektrodak kilokodeset vagy a csatlakoztatott neuronok vibracio hatasara bekovetkezo mechanikus seruleset. (ez a ketto a neuralink legnagyobb problemai)

    A leiras szerint a megoldas visszafele nem mukodik, tehat a jeleket kihozni ezen az elven nem lehet az idegrendszerbol, de jeleket bevinni igen. A latas, hallas, a tobbi erzekszerv jelei igy irhatoak lennenek vagy a motorikus vezerles felulbiralhato lenne, bar izmok eseten az eddigi hagyomanyos elektrodak is mukodnek.