Gyurkity Péter

15 százalék váltott eddig Windows 11-re

Nem túl népszerű a Microsoft új operációs rendszere, továbbra is az előd uralja a mezőnyt.

Az elmúlt hetekben mi is több alkalommal beszámoltunk arról, hogy már nagyjából 24 százalékon állt a Windows 11 részesedése, amely akkor a Steam szokásos havi összegzéséből derült ki. Most a Statcounter közölte saját számait, ezek alapján pedig jóval alacsonyabb szinten áll a szoftver.

Utóbbi cég, amely szokásához híven október folyamán is több mint 1,5 millió weboldal bevonásával igyekezett felmérni a friss helyzetet, saját hivatalos közleményében azt tárja elénk, hogy a globális asztali piacon a Windows csaknem 76 százalékon áll, vagyis a redmondi fejlesztés továbbra is uralja a mezőnyt. A második helyen a macOS áll 16 százalék alatti eredménnyel, míg a harmadik helyre befutó Linux 2,6 százalékon állt, a negyedik ChromeOS pedig 2,38 százalékos részesedéssel volt kénytelen megelégedni. Mindez nem túl meglepő, viszont a Windows-táboron belüli arányok terén már kifejezetten érdekes számokat látunk, amelyek némileg ellentmondanak a korábbi felméréseknek.

A Windows 11 ugyanis a teljes saját táboron belül alig 15 százalékon áll, vagyis eddig pusztán ennyien váltottak a friss változatra, miközben a közvetlen előd, a Windows 10, még mindig 71 százalék feletti részesedést mondhat magáénak. Egyértelmű, hogy sokan kitartanak ezen verzió mellett, amely az utód hibáinak, magas hardveres követelményeinek, valamint a váltásra vonatkozó alacsony igénynek köszönhető. Érdekesség, hogy a Windows 7 még mindig csaknem 10 százalékon szerepel, míg a Windows 8.1 alig észrevehető a maga 2,5 százalékával. A Valve számai ettől eltérő szinteket mutatnak, ami nyilván a játékosokra való fókuszálásnak köszönhető.

Utóbbi cég egyébként szintén elérhetővé tette friss, októberi számait, amelyek kisebb csökkenést mutatnak a Windows 11 esetében, ez azonban még mindig 23 százalék, ami jóval magasabb, mint a Statcounter által mért adat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • end3 #11
    A "váltásra késztetés" legfontosabb oka a hardvergyártók felé dobott "gumicsont". - Mert a hardver- és szoftvervásárlás "kéz a kézben" jár. (Ha az MS nem forszírozná e-képpen a régi hardverek cseréjét, az hosszabb távon a szoftver (operációs rendszer,) business-t is visszavetné.)

    Egyébként meg semmi látnivaló a 11-esen. Jól megfelel a 10 is 2025-ig bezárólag, de szerintem ha "kitartanak" a 1.2-es TPM-es hardverek, akkor lesz itt még hosszabbítás is.

    A gémerek meg csak kisebbség, akiket még a VGA-drájverek kifuttatásával is lehet forszírozni a hardvercserére. - Ez piszkosul az üzlet, és nem a "felhasználók jobbléte" céllal megy.

    A 22H2 pedig a "lényeget tekintve" majd ugyanaz a szoftver mit a 11-es, a TPM és proci ellenőrzést leszámítva. (Pár ikon, meg lekerekített sarok és eltávolított régebbi kód ne tévesszen meg senkit.)
    Utoljára szerkesztette: end3, 2022.11.05. 09:48:29
  • wraithLord #10
    Ez azt jelenti, hogy nem biztonsági, hanem stabilitási szempontok miatt szoktam csak frissíteni a Windowst. Ha éppen nem szar, akkor nem kell buzerálni.
  • Gabbbbbbbbbbbb #9
    "browsing"

    Oké, akkor ne frissíts!

    ---------
    @Kissssss0
    "mind a mai napig vakarom a fejemet hogy mégis miért létezik a win 11... "

    Azért mert a bedőlt féltáblás valami OS-t valahogy el kellett adni a részvényeseknek és ez lett a W11.
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2022.11.04. 11:53:23
  • Kissssss0 #8
    mind a mai napig vakarom a fejemet hogy mégis miért létezik a win 11...
  • wraithLord #7
    Nálam most éppen nem bughalmaz, szóval ezért. Úgyse csinálok rajta semmit, csak játszom, browsing, meg max Office.
  • Gabbbbbbbbbbbb #6
    W11 egy förtelmes bughalmaz, értelmes ember miért ne engedné a 22H2 frissítés telepítését?
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2022.11.04. 09:39:45
  • wraithLord #5
    Ha azokat a gépeket 2018 körül vagy később szerezték be, akkor nem kell új gép hozzá (, hogy a Windows 10 kiírja, hogy a számítógép alkalmas a Windows 11 futtatására, és hogy rakd fel).

    Annyira nem nehéz megakadályozni, hogy felrakja, én az egyik gépemen kinyomtam, hogy hagyjon békén a Windows 11-gyel, mert egy másikra felraktam, és az elég. Azon most éppen azzal cseszeget, hogy rakjam fel a 11-hez a 22H2 frissítést, és nem lehet eltüntetni véglegesen, csak elrejteni mindig újraindítás után (nem erőltettem meg magam, hogy kitaláljam, hogy kell eltüntetni, biztos el lehet).
  • Csaba161 #4
    Nálunk szinte minden gép kiírja úgy havonta egyszer, hogy nem alkalmas a Win'11 telepítésére...
  • Ender Wiggin #3
    Elég egy rosszat nyomni és a geci máris feltelepszik a 10-re. Több céges gépen megszívtam. De amennyire látom csak az a különbség, hogy a menü középen van és a sarkok le vannak kerekítve. Nem kellett új gép hozzá.
  • nlght #2
    Pedig pár éve még esküdözött az MS hogy ez lesz az utolsó windows (a 10-es), ezt már csak foltozni fogják hogy szép kerek legyen.
    Azóta sem sikerült befoltozni a réseket rajta cirka 8 év alatt, minden hónapban jönnek security patchek.
    De majd a 11! Olyan lyukas lesz, mint egy szita és azt se fogják 8 év alatt sem kipofozni, de hát a hackereknek is élni kell valamiből.
    Szerencsére a Steam játékok is már egész jól futnak Linuxon. Eggyel kevesebb ok, hogy windowst használjunk.