Gyurkity Péter

1,4 nanométeres chipeket tervez a Samsung

Ehhez még néhány évre szükség lesz, eközben a régebbi példányok szerepe is megnőne.

A félvezetők versenyében legutóbb arról számoltunk be, hogy 2 nanométeres chipeket akar az AMD, amiben nyilván a TSMC közreműködésére számítanak. A Samsung most szintén közzétette saját tervét, amely meglehetősen agresszívnak tűnik, hiszen gyors előrelépést szeretnének elérni.

A Samsung Foundry a napokban közölte, hogy nagyjából mire készülnek, a bemutatóban pedig több eltérő generációt is megemlítettek. Ha minden jól megy, még az év vége előtt megvalósul a friss, már 3 nanométeres chipek sorozatgyártása, ezt 2025-ben követné a következő, 2 nanométeres generáció, két évvel később pedig a még újabb, alig 1,4 nanométeres gyártástechnológiát is elérhetővé tennék, legalábbis házon belül, hogy minél előbb megjelenhessenek ezen kifejezetten hatékony megoldások. Érdekesség, hogy bár a legfejlettebb változatok példányszámát megháromszoroznák, eközben a régebbi, az 5G, az autók, és az egyéb területekre szánt példányok tennék már ki a teljes bevétel felét, vagyis meglehetősen vegyes lesz a kép.

A dél-koreai gyártó jelenleg a terület 17,3 százalékát mondhatja magáénak, messze leszakadva az abszolút piacvezető TSMC-től, amely csaknem 53 százalékon áll. Ez utóbbi cég most a 4 (pontosabban javított 5) nanométeres gyártástechnológiával összeállított Apple A16 Bionic leszállításával van elfoglalva, ezt követné a sorban a 3 nanométeres generáció, majd pedig a 2 nanométeres fejlesztések, szintén valamikor 2025-ben. Ők egyelőre még nem nyilatkoztak az ezt követő lépésekről, ezért is számít igencsak ambiciózusnak a Samsung fenti kijelentése, amit az amerikai chipgyártás jelentős mértékű kibővítése egészít ki, hiszen Texasban 17 milliárd dollárból építenek új gyártósort.

Az Apple eközben külsős beszámolók szerint elfogadta a TSMC 3 százalékos áremelését, ami nyilván a soron következő generáció kereskedelmi árain is meglátszik majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Agyturbinikusz #1
    Én is tervezek, csak nem vagyok ennyire sikeres...