Gyurkity Péter

Problémákkal jön a Windows 11 22H2

A frissítés telepítése sem egyszerű, viszont az nVidia grafikus kártyáin komoly tüneteket észleltek.

Az utóbbi években (évtizedekben) hozzászokhattunk ahhoz, hogy a Windows operációs rendszerek nagyobb frissítései különböző problémákat okoznak az eltérő konfigurációkon. Ez tulajdonképpen érthető, hiszen hatalmas tábort kell megfelelő módon lefedni, ami viszont nyilván nem kielégítő válasz azok számára, akik időről-időre belefutnak ezen problémákba. Nemrég arról írtunk, hogy a legújabb verzió 24 százalékon áll, most pedig ennek frissítése okoz fejfájást a felhasználóknak.

A Windows 11 22H2 névre keresztelt nagyobb frissítése ezekben a napokban válik elérhetővé a felhasználók szélesebb köre számára, néhányan azonban már egy nappal korábban megkapták a csomagot, elsősorban a legújabb készülékeken. Nem sokkal később a Microsoft is megerősítette, hogy a 22621.521-es verziószámmal érkező frissítés (KB5017321) valóban ezt a nagyobb csomagot takarja, viszont a felhasználók egy része szinte azonnal jelezte, hogy a telepítés a 0x800f0806-os hibával megszakad. Szerencsére ezt időközben sikerült megkerülni a csomag kézi letöltésével, vagyis a Windows Update megkerülésével, mások viszont ezt követően azt tapasztalták, hogy az nVidia grafikus kártyáit alkalmazó konfigurációkon már komolyabb tünetek jelentkeznek a telepítés után.

Az említett tünetek között a framerate ugrálása, a futtatott alkalmazások (nyilván elsősorban a játékok) akadozása, valamint a CPU megszokottnál jóval alacsonyabb szintű használata jelenik meg az első helyeken. Azt egyelőre nem tudni, hogy ezt pontosan mi okozza, viszont az nVidia részéről gyorsan reagáltak, és a Reddit ehhez kapcsolódó témájában arra kérték a felhasználókat, hogy a hivatkozott űrlapon jelentsék a számukra elérhető részleteket és a további információkat, hogy a mérnökök minél gyorsabban megtalálják a megoldást.

Nagy valószínűséggel a javítás kapcsán is a megszokott utat járjuk majd be, vagyis az elkövetkező hetekben befoltozzák a lyukakat, ezt követően pedig nagyobb magabiztossággal telepíthetjük majd a legújabb méretes csomagot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • jba123 #8
  messzemenőkig egyetértek.
 • csikoskecske #7
  Azóta jöttem rá hogy a Windows mekkora szeméttelep, amióta váltottam mac-re. Azt nem mondom hogy a macOS hibátlan, de hogy messze optimalizáltabb, szebb, gördülékyenebb, minőségibb, az szerintem objektív ténynek mondható. A legjobb Windows verzió a 7-es volt.
 • kjhun #6
  Ideje lenne lassan, megásni azt a sírt, az MS számára! De, ki fogja ezt a piszkos munkát elvégezni?? Ez már kcseszettül, nem a felhasználóért van, hanem ellene!
 • kvp #5
  "most már csak arra kéne rájönni hogy mi a fene volt olyan fontos ebben a 22H2 updateben."

  "Note: This issue only affects the Security update for Secure Boot DBX (KB5012170) and does not affect the latest cumulative security updates, monthly rollups, or security only updates released on August 9, 2022."

  Egyebkent meg:
  https://learn.microsoft.com/en-us/windows/whats-new/whats-new-windows-11-version-22h2

  -Microsoft Pluton security processor is a chip-to-cloud security technology built with Zero Trust principles at the core.
  -Enhanced Phishing Protection in Microsoft Defender SmartScreen helps protect Microsoft school or work passwords against phishing and unsafe usage on websites and in applications.
  -Smart App Control adds significant protection from malware, including new and emerging threats, by blocking apps that are malicious or untrusted. Smart App Control also helps to block potentially unwanted apps, which are apps that may cause your device to run slowly, display unexpected ads, offer extra software you didn't want, or do other things you don't expect.
  -Compatible Windows 11 Enterprise version 22H2 devices will have Windows Defender Credential Guard turned on by default. This changes the default state of the feature in Windows, though system administrators can still modify this enablement state.
  -Malicious and vulnerable driver blocking
  The vulnerable driver blocklist is automatically enabled on devices for the following two new conditions: When Smart App Control is enabled, For clean installs of Windows

  Ezek nagyon fontos ujitasok. Egyreszt teljes mertekben kizarhatova teszi a felhasznalot a geperol (minden home valtozat a microsoft home ceges domain resze, a root jogu rendszergazda a microsoft), masreszt megved a helytelen webes tartalmaktol (majd a microsoft megmondja mi az, de politikailag korrekt lesz) es lehetove teszi a konkurens es/vagy ingyenes alkalmazasok es nem hivatalos driver-ek telepitesenek es hasznalatanak blokkolast.
 • coolbboy83 #4
  Megszokott dolog.... megint hűek voltak önmagukhoz. Nem új keletű ez...
 • Kissssss0 #3
  most már csak arra kéne rájönni hogy mi a fene volt olyan fontos ebben a 22H2 updateben.
 • cherubim06 #2
  Pontosan ugyanez a gond nálam és jópár száz külföldi fórumon őrjöngő további felhasználónak is
 • wraithLord #1
  Nekem nincsenek ilyen problémáim, fel se tudom rakni. Itt ajvékol nekem, hogy elérhető a 22H2 frissítés, töltsem le. Letöltetem vele. Elindul a telepítő, kiírja, hogy nem tudja magát felrakni, mert valamilyen hardverrel valami baja van. De azt ki nem írná, hogy mivel, és ha rákattintok a linkekre, nincs szó ilyesmiről, csak minden másról. Mondjuk annyira nem néztem meg, mert nem érdekel, ha nem akar felmenni, akkor ne menjen... :D