Gyurkity Péter

Picit lesz gyorsabb a Raptor Lake iGPU-ja

Kisebb előrelépést látni a kiszivárgott mérésekben, az integrált megoldás az elvárt szintet hozza.

Az Intel soron következő generációja már nagyon közel van, utoljára azt jeleztük előre, hogy annak piaci megjelenése még szeptemberben várható, legalábbis a család első, legerősebb példányai esetében. Ezeket később követnék a szerényebb típusok, időközben azonban az egyik izmos családtag részletes mutatói bukkantak fel az interneten.

A Core i9-13900 fontosabb jellemzői, valamint a mérések eredményei a napokban jelentek meg a Geekbench adatbázisában, ennek köszönhetően pedig több következtetést is levonhatunk a teljesítményre vonatkozóan. Az OpenCL-tesztek eredménye nem túl meglepő, a HP által összeállított konfiguráció ugyanis nagyon gyengén szerepelt az nVidia GeForce RTX 3070 szintjéhez képest, ez pedig várható volt, hiszen ezúttal egy integrált megoldásról van szó, amelynek legfőbb feladata nyilván nem a játékok gyors futtatása. Azt mindenesetre megtudjuk, hogy a fenti chipppel felszerelt gép 24 magra és 32 szálra támaszkodik, 2 GHz-es órajellel (amely 5,3 GHz-re emelhető szükség esetén), az L3-gyorsítótár mérete pedig 36 MB. Az említett integrált grafikus vezérlő 32 egységre épül, ennek maximális órajele 1,65 GHz.

A közvetlen előd, vagyis a jelenlegi generáció azonos tagja, a Core i9-12900, adataihoz képest ez azonos számú EU-t jelent, kereken 100 MHz-es eltéréssel, vagyis az Alder Lake-sorozatba tartozó chippel összehasonlítva 6,5 százalékos különbséget várhatunk, legalábbis az iGPU terén. Az OpenCL-mérésekben ennél szerényebb, 2,6 százalékos javulást látunk, mivel azonban a HP masinája szintén elsősorban irodai feladatokra lesz alkalmas, a beépített vezérlőt leginkább az AMD Vega 10, illetve az nVidia MX350 erejéhez hasonlíthatjuk. A különálló kártyáknál még az igencsak koros GeForce GTX 750 és a Radeon RX 540 is meghaladja ezt a szintet, ami szintén érthető.

Ahogy említettük, a 13. generáció első képviselői a hónap vége előtt megjelennek, ezek az AMD Ryzen 7000-családjával szállnak majd versenybe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!