Gyurkity Péter

Még szeptemberben befut az Intel Raptor Lake

Gyorsan válaszolnának a Ryzen 7000 bemutatkozására, bár a start elnyújtott lesz.

Még a héten számoltunk be arról, hogy végre hivatalosan is lerántották a leplet a Ryzen 7000 elsőként bemutatkozó tagjairól, ezzel tehát az AMD elhozta a sokak által várt új generációt. A megjelenés szeptember végén esedékes, ezt azonban az Intel sem hagyja válasz nélkül, ők is gyorsan piacra dobják ugyanis friss megoldásaikat.

Közvetlenül az AMD hivatalos bejelentése után bukkant fel az interneten egy érdekes Twitter-bejegyzés, amelyben már az Intel tervezett megjelenési dátumait vehettük szemügyre. Eszerint a soron következő, sorrendben 13. Core-generáció, vagyis a Raptor Lake, szintén a közeljövőben megjelenik, hiszen az első (és egyben legerősebb) családtag még szeptember végén felbukkanhat a boltokban. Mindez egészen pontosan annyit jelent, hogy az i9-13900K szeptember 28-án válik elérhetővé, vagyis egyetlen nappal követné csak a sorban az AMD friss fejlesztéseit, megelőzve a komoly lemaradást. A teljesítménnyel szintén nem lesznek gondok, az asztali Raptor Lake-S felső-középkategóriás példánya, az i7-13700K, ugyanis egyes mérésekben legyőzte az AMD jelenlegi zászlóshajóját, a Ryzen 9 5950X típust.

Ez persze nem lesz elég a Ryzen 7000-sorozat leveréséhez, az AMD ugyanis a maga részéről durván 60 százalékos előrelépésről számolt be saját rendezvényén, de az egyetlen szálat igénybe vevő feladatoknál sem lesz komolyabb probléma, az IPC tekintetében ugyanis 13 százalékos előrelépést ígérnek a Zen 3 architektúrához, annak képviselőihez képest. Azt persze még nem tudjuk pontosan, hogy a két új sorozat pontosan milyen számokat mutat majd fel a hétköznapokban, viszont jól látható módon mindkét versenyző igyekszik a lehető legtöbbet kipréselni saját fejlesztéseiből – ezen a téren talán az AMD áll jobban, köszönhetően az 5 nanométeres gyártástechnológiának.

A hivatalos bejelentésre várhatóan az Intel Innovation alatt kerítenek sort. Ahogy említettük, a legerősebb példányok szeptember 28-án rajtolnak majd el, ezeket október 13-án követik majd az i7- és i5-típusok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Agyturbinikusz #1
    És csak a tóban tud fekvőtámaszt csinálni?