Berta Sándor

Környezet­szennyezőbbek az SSD-k a merev­lemezeknél

Érdekes dologra mutattak rá egyetemi kutatók.

A Wisconsini Egyetem és a Brit Columbia Egyetem két kutatója elkészítette a The Dirty Secret of SSDs: Embodied Carbion című anyagát, amelyből kiderül, hogy az SSD-k károsabbak az éghajlatra, mint a mechanikus HDD-k, ugyanis az előbbiek az élettartamuk alatt majdnem kétszer annyi szén-dioxidot bocsátanak ki, mint az utóbbiak.

A szakemberek a munkájuk során összegyűjtötték a különböző gyártók úgynevezett életciklus-elemzéseit. Ezek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy egy egy terabájt kapacitású SSD ötéves használat során 184 kilogramm szén-dioxidnak megfelelő káros anyagot bocsát ki. Egy ugyanekkora mechanikus merevlemez esetében ez a szám viszont csak 99,6 kilogramm. Ennek oka, hogy az életciklus-elemzés a gyártást is magában foglalja és itt az SSD jelentősen rosszabbul teljesít, mivel a flashmemória előállítása sokkal energiaigényesebb, mint a mágneses lemezeké.

Az SSD-k szén-dioxid-kibocsátásának több, mint 80 százaléka a gyártás során keletkezik, míg a HDD-k esetében ez fordítva van. Ez a hátrány még a tárolási sűrűség növekedésével is megmarad. A tranzisztorok számának növekedésével párhuzamosan ugyanis a flashchipeket tartalmazó ostyák előállításához szükséges energia is növekszik. Ahhoz, hogy egy SSD esetében ezek a mutatók javuljanak, minél tovább kell használni. Ennek érdekében a kutatók többféle mechanizmust javasolnak, például hatékonyabb hibajavítást (ECC) vagy a többszintű cellákról egyszintűre (MLC, SLC) való átalakítást.

A legtöbb SSD MLC memóriát használ, amely memóriacellánként több bitet tárol különböző feszültségértékek formájában. Ez azonban érzékenyebbé teszi őket az öregedési hatásokra. Az SLC-memóriaként az MLC-meghajtók az első után egy második életet is kaphatnak, bár kisebb kapacitással. A javaslatokat azonban nem könnyű megvalósítani - szükség van a memóriachipek vezérlő firmware módosítására. Ezen túlmenően az elemzés figyelmen kívül hagyott egy fontos szempontot: az SSD-k nagyobb sebességét. Egy SSD sávszélessége még egy több merevlemezből álló RAID-rendszerrel sem érhető el. Azokon a területeken tehát, ahol nagy hozzáférési sebességre van szükség egy SSD könnyedén helyettesíthet több HDD-t és ezáltal végső soron klímabarátabbá válik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zsoltee_a_bator #21
    Erdekes, ugy tippeltem volna, hogy a HDD-nek sokkal nagyobb a footprintje, mint egy par grammos m.2-s ssd-nek.
  • wraithLord #20
    A 3 csak 2-vel több, mint az 1.
    Végül is az egyik nem is romlott el, csak az egyik chip a NYÁKon pár másodperc alatt tűzforró lesz, úgyhogy jégre kell rakni, ha el akarod indítani. :D Ki kéne cserélni a chipet, és ennyi.
  • Kissssss0 #19
    hogy a fenébe vagytok képesek ennyi merevlemezt megzabálni... nekem az elmúlt 22 évben csak egy hdd-m ment tönkre, az is a saját hülyeségem miatt.
  • wraithLord #18
    Hát amennyit tökörészik egy gép, ha HDD a rendszermeghajtó, ami alatt nem történik hasznos munka a gépen, a HDD valószínűleg környezetszennyezőbb.

    Összehasonlítási alapom még nincs, hogy melyik megbízhatóbb, mert kb. 28 éve használok HDD-ket, és 8 éve SSD-ket. A nem tudom mennyi, de sok vinyóból talán 3 döglött be, azok közül 2 már 5+ éves volt, 1 pedig 2-3. Az 5 SSD-ből az egyik 2 év után mondta be az unalmast, de mivel az egy low-end OEM Plextor SSD volt, nem lepődtem meg rajta. A többi minőségibb Samsung és OCZ, azok bírják, az OCZ-nek konkrétan már több év a power-on time-ja, és talán 95%-on van (persze ettől még bedögölhet bármikor, csak a S.M.A.R.T. szerint bírja... :D).
  • kvp #17
    "Érdekes hogy a porszívók fogyasztását mennyire szabályozni akarják hogy nem lehet 700wattnál több, amit az ember használ pár percig, és ha nem szív annyira akkor tovább használom, eközben a gamer pck amik sokszor sok óráig mennek nincs szabályozva a fogyasztásuk."

    Hany porszivo van az EU-n belul? Es hany gamer PC? Manapsag a legtobb gyereknek telefonja es konzolja van, a legtobb felnottnek meg telefonja es max. egy laptopja. A desktop gepen jatszo emberek szama toredeke a teljes lakossagnak. Ha barmilyen mertekben szignifikans lenne a szektor, akkor szabalyoznak, de meg nagyitoval is alig latszik. (Lassan mar az egesz desktop szegmens kezd eltunni, szinte csak a low end irodai gepek tartjak eletben.)
  • Sydra #16
    Értő olvasás 1-es. Én nem írtam semmit arról, hogy kell-e vagy nem kell környezetvédelem.
  • Gabbbbbbbbbbbb #15
    "Az igaz, hogy van olyan játékom is, amit nem lehet limitálni"

    A >Rivatuner statistics server< nevű alkalmazás megoldja.
  • Gabbbbbbbbbbbb #14
    "Egy csúcskategóriás gép 100W-nál kevesebbet nem vesz fel konnektorból akkor sem, ha épp csak az oprendszert futtatja." Ez már rég nem igaz, normális bronz minősítésű relatíve olcsó tápegységgel sem.
  • zola2000 #13
    Érdekes hogy a porszívók fogyasztását mennyire szabályozni akarják hogy nem lehet 700wattnál több, amit az ember használ pár percig, és ha nem szív annyira akkor tovább használom, eközben a gamer pck amik sokszor sok óráig mennek nincs szabályozva a fogyasztásuk.

    Pedig egyre kisebb csíkszélességgel készülnek a chipek, tehát kevesebb fogyasztással is több lehetne a teljesítmény, mégis egy mai csúcs vga/cpu sokkal többet fogyaszt mint egy tíz éves.
  • RJoco #12
    Nagyon unatkozhattak a kölkök.
    Csak azt nem vették észre, hogy nem az a lényeg, hogy mennyire káros előállítani, hanem, hogy helyileg ne legyen környezetszennyező.
    Kicsit bele kellett volna nézniük az autóiparba is, hogy ott mi megy mostanában.
    A környezetszennyezést is képes volt az ember ügyesen sok rétegre felosztani.
    Ha egy bizonyos réteget nézek, akkor az SSD igen is környezetbarát. Nem termel környezeti zajt, mint HDD-s társai.
    És igen, emellett az sem mindegy, hogy 2 percig tétlen a gép alapfogyasztáson, mert idő míg átmegy a cucc a HDD-ről a memóriába, hogy utána dolgozni tudjon a proci vagy 2 másodperc és már fut a program.
    A sok kicsi sokra megy alapján sokat pazarol az emberiség, ha HDD-ről futtatja a programokat. Minden gépnek van alapfogyasztása. Egy csúcskategóriás gép 100W-nál kevesebbet nem vesz fel konnektorból akkor sem, ha épp csak az oprendszert futtatja.
    Ha annyira fontos lenne a környezetkímélés, akkor át kellene alakítani a teljes szórakoztatóipart és a teljes gazdaságot (de főleg az emberek gondolkodásmódját). De itt nem erről van szó. A lényeg, hogy egyesek még jobban megszedjék magukat. A másik, hogy sokszor az ember irigy és nem akarja, hogy másnak is olyan jó legyen, mint neki. Főleg nem kevesebb munkából.
    De talán haladunk is valami jobb felé. Talán.