21
 • Zsoltee_a_bator
  #21
  Erdekes, ugy tippeltem volna, hogy a HDD-nek sokkal nagyobb a footprintje, mint egy par grammos m.2-s ssd-nek.
 • wraithLord
  #20
  A 3 csak 2-vel több, mint az 1.
  Végül is az egyik nem is romlott el, csak az egyik chip a NYÁKon pár másodperc alatt tűzforró lesz, úgyhogy jégre kell rakni, ha el akarod indítani. :D Ki kéne cserélni a chipet, és ennyi.
 • Kissssss0 #19
  hogy a fenébe vagytok képesek ennyi merevlemezt megzabálni... nekem az elmúlt 22 évben csak egy hdd-m ment tönkre, az is a saját hülyeségem miatt.
 • wraithLord
  #18
  Hát amennyit tökörészik egy gép, ha HDD a rendszermeghajtó, ami alatt nem történik hasznos munka a gépen, a HDD valószínűleg környezetszennyezőbb.

  Összehasonlítási alapom még nincs, hogy melyik megbízhatóbb, mert kb. 28 éve használok HDD-ket, és 8 éve SSD-ket. A nem tudom mennyi, de sok vinyóból talán 3 döglött be, azok közül 2 már 5+ éves volt, 1 pedig 2-3. Az 5 SSD-ből az egyik 2 év után mondta be az unalmast, de mivel az egy low-end OEM Plextor SSD volt, nem lepődtem meg rajta. A többi minőségibb Samsung és OCZ, azok bírják, az OCZ-nek konkrétan már több év a power-on time-ja, és talán 95%-on van (persze ettől még bedögölhet bármikor, csak a S.M.A.R.T. szerint bírja... :D).
 • kvp
  #17
  "Érdekes hogy a porszívók fogyasztását mennyire szabályozni akarják hogy nem lehet 700wattnál több, amit az ember használ pár percig, és ha nem szív annyira akkor tovább használom, eközben a gamer pck amik sokszor sok óráig mennek nincs szabályozva a fogyasztásuk."

  Hany porszivo van az EU-n belul? Es hany gamer PC? Manapsag a legtobb gyereknek telefonja es konzolja van, a legtobb felnottnek meg telefonja es max. egy laptopja. A desktop gepen jatszo emberek szama toredeke a teljes lakossagnak. Ha barmilyen mertekben szignifikans lenne a szektor, akkor szabalyoznak, de meg nagyitoval is alig latszik. (Lassan mar az egesz desktop szegmens kezd eltunni, szinte csak a low end irodai gepek tartjak eletben.)
 • Sydra
  #16
  Értő olvasás 1-es. Én nem írtam semmit arról, hogy kell-e vagy nem kell környezetvédelem.
 • Gabbbbbbbbbbbb
  #15
  "Az igaz, hogy van olyan játékom is, amit nem lehet limitálni"

  A >Rivatuner statistics server< nevű alkalmazás megoldja.
 • Gabbbbbbbbbbbb
  #14
  "Egy csúcskategóriás gép 100W-nál kevesebbet nem vesz fel konnektorból akkor sem, ha épp csak az oprendszert futtatja." Ez már rég nem igaz, normális bronz minősítésű relatíve olcsó tápegységgel sem.
 • zola2000
  #13
  Érdekes hogy a porszívók fogyasztását mennyire szabályozni akarják hogy nem lehet 700wattnál több, amit az ember használ pár percig, és ha nem szív annyira akkor tovább használom, eközben a gamer pck amik sokszor sok óráig mennek nincs szabályozva a fogyasztásuk.

  Pedig egyre kisebb csíkszélességgel készülnek a chipek, tehát kevesebb fogyasztással is több lehetne a teljesítmény, mégis egy mai csúcs vga/cpu sokkal többet fogyaszt mint egy tíz éves.
 • RJoco
  #12
  Nagyon unatkozhattak a kölkök.
  Csak azt nem vették észre, hogy nem az a lényeg, hogy mennyire káros előállítani, hanem, hogy helyileg ne legyen környezetszennyező.
  Kicsit bele kellett volna nézniük az autóiparba is, hogy ott mi megy mostanában.
  A környezetszennyezést is képes volt az ember ügyesen sok rétegre felosztani.
  Ha egy bizonyos réteget nézek, akkor az SSD igen is környezetbarát. Nem termel környezeti zajt, mint HDD-s társai.
  És igen, emellett az sem mindegy, hogy 2 percig tétlen a gép alapfogyasztáson, mert idő míg átmegy a cucc a HDD-ről a memóriába, hogy utána dolgozni tudjon a proci vagy 2 másodperc és már fut a program.
  A sok kicsi sokra megy alapján sokat pazarol az emberiség, ha HDD-ről futtatja a programokat. Minden gépnek van alapfogyasztása. Egy csúcskategóriás gép 100W-nál kevesebbet nem vesz fel konnektorból akkor sem, ha épp csak az oprendszert futtatja.
  Ha annyira fontos lenne a környezetkímélés, akkor át kellene alakítani a teljes szórakoztatóipart és a teljes gazdaságot (de főleg az emberek gondolkodásmódját). De itt nem erről van szó. A lényeg, hogy egyesek még jobban megszedjék magukat. A másik, hogy sokszor az ember irigy és nem akarja, hogy másnak is olyan jó legyen, mint neki. Főleg nem kevesebb munkából.
  De talán haladunk is valami jobb felé. Talán.
 • kvp
  #11
  "de nekem nincsenek igényeim az egekbe szökően magas képkockaszámra, csak ne szaggasson, csupán az LCD monitorom képfrissítése nem mehet 70 Hz alá, mert megfájdul a fejem."

  Igazabol 24 fps felett mar mozgokepnek latjuk, 30 fps felett mar nem zavaro, 50 fps korul van ami mar gyors jatekoknal is elegseges. A gond az, hogy idealis esetben a monitor frekvenciajaval megegyezo fix rata kellene vagy annak egesz szamu toredeke, tehat 70 Hz eseten 70 vagy 35 fps. Ami zavaro az az, ha ingadozik es a legtobb jatek eseten ezt ugy oldottak meg, hogy menjen 400-on, majd a monitor levalogatja belole azt a 60-70-et ami neki kell.

  ps: Az az LCD, ami manapsag meg villog az vagy osoreg, vagy hibas, vagy a fenyeroszabalyzas alacsony frekvencias PWM-es modulacioval van eloallitva. Egy villogasmentes led-es hattervilagitasu aktiv matrixos LCD monitor soha, semmilyen korulmenyek kozott nem villog, mint ahogy egy aktiv matrixos OLED sem. Ennel rosszabb minosegut meg nem szabadna venni. (PWM-es fenyero eseten a 100%-ra allitasa segit a villogason, de akkor meg vilagit mint a vaku)
 • Zsombor99
  #10
  Nyilván nem HDD-SSD vonalon kellene foglalkozni a kérdéssel. Mondjuk vga-k 60fps-re korlátozása hardveresen már számíthatna egy keveset, mert 400 fps-el CS GO-zni tényleg pazarlás..
  Vannak olyan játékaim, ahol 30 FPS-re állítottam be a felső plafont, hogy afölé nem mehet. Az igaz, hogy van olyan játékom is, amit nem lehet limitálni és szépen hozza a 60 FPS körüli értékeket maximumon, de nekem nincsenek igényeim az egekbe szökően magas képkockaszámra, csak ne szaggasson, csupán az LCD monitorom képfrissítése nem mehet 70 Hz alá, mert megfájdul a fejem.
 • Zsombor99
  #9
  Nálam eddig csak laptopban halt meg egy 40GB HDD, egy másik laptop HDD kishibás lett (sikeresen lemenekültem róla), valamint drasztikusan belassult egy 250GB HDD a túlhasználattól (csúnyán túl volt tömörítve). De ezeket leszámítva szépen rendben működnek a merevlemezeim.
  Soha nem volt nekem SSD és nem is hiányzik, nincs igényem arra a némi plusz sebességre.
  Ahol viszont jók lehetnek az SSD-k, azok a hordozható eszközök, mert immunisak a fizikai behatásokkal szemben, ami egy HDD esetében nem modható el és a rázkódás akár rontólag is hatjat az élettartamra nézve.
 • militavia
  #8
  Nem tűnik álomnak. A HDD-m ÁTLAGÉLETKORA eddig a 6-7 évet, ha kihozza és csak az utolsó 2012 táján vett HDD-k húzzák fel. De még 2012 óta is legalább meghalt egy HDD-m. 2012-ben vett 128 GB SSD-m a rendszervinyó működik, soha semmi baj nem volt vele.

  2012 és 2000 között az úgy 4-5 HDD purcant ki alsó hangon.
  Utoljára szerkesztette: militavia, 2022.08.10. 10:24:25
 • Gabbbbbbbbbbbb
  #7
  Mert szerinted környezetvédelem nélkül mi lesz 50-100 év múlva? Hibátlanul működő modern civilizáció?
  Az nem érdekel, mert már nem leszel közöttünk? Ok, értem.

  Nyilván nem HDD-SSD vonalon kellene foglalkozni a kérdéssel. Mondjuk vga-k 60fps-re korlátozása hardveresen már számíthatna egy keveset, mert 400 fps-el CS GO-zni tényleg pazarlás..
 • Gabbbbbbbbbbbb
  #6
  Normális konzúmer ssd-k egyértelműen hosszabb életűek a tányéros társaiknál. Venni se nagyon lehet fejparkolás nélküli példányt, azok meg 5 év folyamatos használatot -átlagos terhelés mellett- nem nagyon bírnak ki.

  normális = Samsung, WD <> Kingston

  Saját asztali gépemben 2 Samsung SSD van, az egyik 10 a másik pedig 6 éves.
  Családban van egy csomó WDgreen ssd, azok átlagban csak 3 évesek, de egyikkel sem volt probléma.
  Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2022.08.10. 10:18:19
 • Sydra
  #5
  Ez a modern környezetvédelem már nem az élővilág védelméről szól, hanem arról, hogy hogyan lehet visszatolni a civilizációt a középkorba.
 • Agyturbinikusz
  #4
  Az élve született emberek a legnagyobb környezetszennyezők!!!!


 • zola2000
  #3
  184 kiló szenet éget el? Akkor ezért van olyan meleg ^_^
 • duke
  #2
  "ugyanis az előbbiek az élettartamuk alatt majdnem kétszer annyi szén-dioxidot bocsátanak ki, mint az utóbbiak."

  Ja eszrevettem, hogy az egyik SSD-bol szivarog a szen-dioxid, de ragasztottam ra egy foltot, azota tokeletes. Nyilvan a tervezett elavulas miatt nem szigetelik jobban.
  Utoljára szerkesztette: duke, 2022.08.10. 00:53:27
 • Ender Wiggin #1
  pár hete többen álmodoztak a hozzászólók közül, hogy az SSD-k hosszúéletűbbek...