Berta Sándor

Európai keresők alapját fejlesztik kutatók

A szakemberek a munkát egy külön projektben összpontosították.

Az OpenWebSearch.EU projekt célja egy nyílt európai infrastruktúra kialakítása a webes keresés számára, valamint, hogy támogassa Európa digitális szuverenitását és elősegítse a nyitott, tisztességes keresőmotor-piacot. A két fókuszpont a digitalizáció és az innováció.

"A digitalizáció jelentősége a társadalom minden területén folyamatosan növekszik. Szükség van az információhoz való szabad hozzáférésre az interneten, amelyet nem befolyásolnak a nagy kereskedelmi hálózati monopóliumok. Európa rendelkezik a know-how-val és elegendő számítási kapacitással. Ha mindkettőt ügyesen kombináljuk, akkor számos európai keresőmotor digitális alapját teremthetjük meg. Az OpenWebSearch.EU projekt fontos kezdeti hozzájárulást fog nyújtani ehhez" - jelentette ki Dr. Stefan Voigt, a Német Távérzékelési Adatközpont (DFD) OpenSearch@DLR programjának vezetője. Az utóbbi projekt eredményei beépülnek az európai kezdeményezésbe. Az OpenSearch@DLR célja az is, hogy az interneten található adathalmazt hozzáférhetőbbé tegye a tudományos adatok és információk befolyásmentes keresése és megtalálása révén.

Az OpenWebSearch.EU partnerei a következő három év során egy nyílt európai webindex (OWI) magját fejlesztik ki. Ennek érdekében a számítógép-központok számítási kapacitást biztosítanak és közösen indexelik a webet. Az index az internetes keresés új formáinak alapjául szolgál. A projekt résztvevői emellett az európai értékeken, szabványokon és jogszabályokon alapuló, nyílt és bővíthető európai webes keresési és elemzési infrastruktúrát készítenek elő. A webes keresést jelenleg világszerte néhány keresőmotor-szolgáltató uralja, ezért az információ és a tudás. mint közjavak jelenleg nem igazán szabadon hozzáférhetőek.

Az OpenWebSearch.EU-ban a Német Repülési és Űrhajózási Központ (DLR), a Passaui Egyetem, a Bajor Tudományos Akadémia Leibniz Számítógép-központja, a Stichting Radboud Universiteit (Hollandia), a Lipcsei Egyetem, a Grazi Műszaki Egyetem, a VSB - Osztravai Műszaki Egyetem IT4Innovations Nemzeti Szuperszámítógép Központja (Csehország), az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN), az Open Search Foundation (Németország); az A1 Slovenija, a telekomunikacijske storitve, d. d.; a CSC-Tieteen Tietotekniikan Keskus Oy (Finnország), a Stichting NLnet (Hollandia), a Weimari Bauhaus Egyetem, a német Webis Csoport és a SUMA-EV - Verein für freien Wissenszugang vesznek részt három éven keresztül. Az OpenWebSearch.EU-t 8,5 millió euróval támogatja az EU Horizon Europe kutatási keretprogramja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!