Berta Sándor

Bekerül a kvantum-számítástechnika az európai chiptörvénybe

Mivel a chipgyártásban már úgyis lemaradtunk, inkább a következő technológiára kellene összpontosítani.

A Brüsszelben megrendezett Európai Innovációs Térség Csúcstalálkozón, az Európai Parlament védnöksége alatt zajló konferencián a politika, az ipar és a tudomány képviselői a kvantumtechnológia és a készülő csip-törvényjavaslat kapcsolatát vitatták meg. Tom Berendsen, holland európai parlamenti képviselő, az Európai Parlament ipari, kutatási és energiaügyi bizottságának (ITRE) tagja kifejtette, hogy mivel az Európai Unió már most is nagy lemaradásban van a félvezetők terén, ezért a következő technológiákba, például a kvantumszámítógépekbe kellene befektetnie, egy olyan területbe, ahol az EU még vezető szerepet tölt be.

A szakértők azt szorgalmazzák, hogy a kvantum-számítástechnika kiterjesztése és az abba való beruházás szerepeljen az európai chipekről szóló törvényjavaslatban, mivel az Európai Unió ígéretes úttörőnek számít ezen a területen. Bár a chipekről szóló törvényjavaslat célja az is, hogy az EU versenyképesebbé váljon a félvezető-ellátási láncokban, elsősorban "stratégiai autonómiáról" van szó. Berendsen hozzátette, hogy soha nem lesz annyi pénzünk, mint az Amerikai Egyesült Államokban vagy Ázsiában, de az együttműködés megvan, kifejtve, hogy a tagállamok közötti együttműködés fontos tényező lesz a cél elérésében.

Menno Veldhorst, a QuTech kvantumkutató intézet csoportvezetője hangsúlyozta, hogy az Európai Unió vezető szerepet tölt be a félvezető kvantumszámítógépek kutatásában, de ez még nem áll készen az alkalmazásra. A szakértők egyetértettek abban, hogy az előrelépéshez több kutatásra és a termelés növelésére van szükség. Ehhez elengedhetetlenek a nagyobb beruházások és a chiptörvény szerinti fejlesztési irányok.

Kristiaan De Greve, az IMEC professzora, tudományos igazgatója és kvantum-számítástechnikai programigazgatója szerint a kvantumfizika különböző típusai különböző problémákkal és különböző megoldásokkal járnak. Míg a kvantum-számítástechnika esetében a felskálázást és a zajcsökkentést a gyártás javításával lehetne elérni, addig a kvantumkommunikáció és a kvantumérzékelés költségeit, tömeges elfogadását és piaci elfogadottságát együttműködésekkel lehetne áthidalni, mivel ezek a növekedés motorjai. Az együttműködés pedig fontos a felesleges párhuzamosságok elkerülése érdekében.

Maud Vinet, a Leti Kutatóintézet kvantumhardver-programjának vezetője azt taglalta, hogy a kutatási és technológiai szervezetek közötti együttműködés már folyamatban van, de még inkább ösztönözni kellene. Bár az európai uniós chiptörvény az innovációra és a kapacitásépítésre összpontosít, a szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy a meglévő infrastruktúra nem maradhat le, és hogy a kapacitásnövelés előtt először a gyárak építéssel kell foglalkozni. Somya Gupta, a QuTech munkatársa mindezt azzal egészítette ki, hogy felmerült az új tehetségek bevonzásának kérdése is. A fiatalokkal kell kezdeni az ökoszisztéma kiépítését, azaz az egyetemekkel és a startupokkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #8
    De pl. a holland ASML el van tőlük zárva, anélkül meg nem sokra mennek ezen a téren. A teljes embargó akár be is következhet, ketté szakadhat a globális piac, afelé haladunk.
  • Sydra #7
    Mi nem tetszik kisgyerek?
  • kvp #6
    A megoldas viszonylag egyszeru. A nyugati, foleg amerikai egyetemeken a legtobb mernok hallgato kinai szarmazasu. A phd hallgatok kozott meg nagyobb az arany. Ezen diakok egy jelentos resze marad az egyetemeken kutatonak, egy masik reszuk a nyugati high tech cegekhez megy dolgozni. Aztan a tudasuk hirtelen megjelenik Kinaban is.

    Amig nincs teljes gazdasagi embargo Kina fele, gyakorlatilag cocom lista szeruen (mint az oroszok fele) es nem vonjak ki a teljes nyugati termelest Kinabol, addig minden informacio zavartalanul tud aramlani. Szinte minden termeket amit ott gyartanak le tudnak masolni es minden uj fejlesztest at tudnak venni, amihez hozzaferhetnek kinai szarmazasu nyugati mernokok vagy kutatok.
  • Tetsuo #5
    Nyugat a csúcstechnológiát viszont elzárja Kínától és Oroszországtól. Kérdés, ők mikor tudják azt saját fejlesztésekkel helyettesíteni.
  • kvp #4
    Jelenleg a legjobb kvantum szamitogepek a kinai fejlesztesuek, mivel ok elektronok helyett fotonokat hasznalnak Neumann rendszeru optikai szamitogepekhez csatolva. Ezeknek megvan az az elonyuk, hogy szobahomersekleten is mennek, kevesbe erzekenyek az elektromagneses terre es sokszor gyorsabbak a legjobb nyugati kvantum megoldasoknal. Hatranyuk, hogy kisebb qbit szamot tudtak egyelore elerni veluk.

    A kvantum gepek gyakorlati felhasznalasa egyelore tenyleg varat magara, mert akkora kapacitasu rendszereket nem nagyon gyartanak ami a mai nepszeru tiktositasokat torni tudna. Vagy legalabbis ha van is ilyen, senki nem vallja be.

    A hetkoznapi elethez egyebkent lassu de olcso mikrovezerlok, motor meghajto aramkorok es hasonlo egyszeru, de fontos alkatreszek kellenenek. Ezeket a 80-as evek technologiai szintjen is lehet gyartani, de jelenleg az alacsony profitrata miatt csak Kina foglalkozik veluk. Viszont mivel a termelesuket felveszi a belso piac, ezert az olcso kinai import aramkorokre alapozo nyugati cegek alkatreszhiannyal es potencialisan csoddel neznek szembe. Ennek ellenere nagyon lassan reagal a nyugat es nem igazan sikerul atallni az onellatasra meg az alacsony komplexitasu aramkorokbol sem. (feszstab ic-k, diodak, diszkret tranzisztorok, mikrovezerlok, stb.)
  • nyerek01 #3
    Alapból vagy ilyen tudatlan?
  • Tetsuo #2
    Az EU már csak ilyen területen vezet.
  • Sydra #1
    "a kvantumszámítógépekbe kellene befektetnie, egy olyan területbe, ahol az EU még vezető szerepet tölt be."
    Hogy lehet vezetni olyan dologban, amiből még senki nem csinált semmilyen működő megoldást, de még a közelében sem jár?