Gyurkity Péter

Félrevezette a vásárlókat a Samsung

Az ausztrál hatóság a vízállósággal kapcsolatos állítások miatt szabott ki kisebb büntetést.

A Samsung népszerű Galaxy-okostelefonjai kapcsán nemrég írtunk arról, hogy búcsúzhatnak a Galaxy FE-vonal képviselői, eközben azonban több másik hír is befutott a családdal kapcsolatban. Az illetékes ausztrál hatóság a korábbi jelentések alapján szabott most ki egy büntetést, számos másik esetben folytatódik a vizsgálat.

A napokban az Australian Competition and Consumer Commission (ACCC) hivatalos oldalán jelentették be, hogy 14 millió dolláros büntetéssel zárult le az egyik ügy, amelyet a jelek szerint mindkét fél elfogadhatónak tart. A hatóság 2016 februárja óta mintegy 300 különböző reklám kapcsán vizsgálódott, ezekben ugyanis a telefonok jellemzőire vonatkozó állítások nem mindenki tetszését és egyetértését nyerték el, egy ennél jóval kisebb körre vonatkozóan azonban most megszületett a döntés, mégpedig a fenti büntetéssel, amely az illetékesek szerint kellő elrettentő erőt jelent a hasonló húzások megelőzése érdekében.

A dél-koreai gyártó összesen 9 hasonló reklámban hangsúlyozta ki 7 eltérő modell vízálló jellegét, amely szerintük abban mutatkozik meg, hogy ezen készülékeket akár medencékben vagy sós vízben is használhatjuk, legalábbis maximum 1,5 méter mélységig, 30 percen keresztül. A gyakorlatban azonban többször előfordult korrózió, amely leginkább a töltőcsatlakozó környékén bukkant fel, emiatt pedig néhány egyéb modell esetében is szoftveres és hardveres módosításokra volt szükség, hogy megelőzzék a hasonló eseteket. A fenti, 2019 óta levetített reklámok tehát félrevezetők voltak, a cég emiatt kénytelen most fizetni.

A fenti összeg alacsonynak tűnik, ez viszont az ausztrál részleg elmúlt 6 évben felmutatott teljes profitjának 14 százalékát teszi ki, vagyis a divízió mindenképpen megszenvedi a büntetést – amelyen felül további 200 ezer dollárt fizetnek ki az ACCC számára, a költségek fedezésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tntmaxy #1
    félrevezető áramkörök, kamuled után szabadon