Gyurkity Péter

Nyomul előre a telefonoknál az Apple

Fokozatosan növekszik a cég szoftverének részesedése, bár ez leginkább az anyagiaktól függ.

Az Apple egyre több területen jelenik meg komoly kihívóként, nemrég például arról írtunk, hogy a cég már saját játékvezérlőkön dolgozik, eközben azonban az okostelefonok szegmensében is folytatódik a versenyfutás – nem véletlen, hogy a Google a maga részéről most megkönnyíti az Androidra váltást. Az elmúlt években új trend rajzolódott ki, ez várhatóan folytatódni fog.

A StockApps oldalán jelent meg a napokban egy részletes összefoglaló, amelyben a Statista adataira hivatkozva írnak az Apple fokozatos előrenyomulásáról. Kiemelik, hogy míg 2018-ban az Android még a teljes piac 77 százalékát uralta, ez mára 70 százalék alá csökkent, miközben az iOS ugyanezen időszak alatt 19 százalékról jött fel 25 százalékra, vagyis a javulás ténye letagadhatatlan. Ennek egyik oka valószínűleg a némileg olcsóbb iPhone SE sikere lehet, bár ezen sorozat legutóbbi tagja a céget hosszú ideje figyelő Ming-Chi Kuo szerint már egyáltalán nem hozott magával kirobbanó eredményt, ez viszont még nem vet majd véget a fenti trendnek.


A mobilos operációs rendszerek versenyében a két nagy uralja a piacot, bár a táblázatban még megtalálhatók azon kisebb szereplők, amelyek nem túl gyakran bukkannak fel az általunk látott készülékeken. A listán a KaiOS, a Windows Phone, a Series 40, valamint a Samsung neve is előkerül, ezek azonban együttesen is alig észrevehető részesedéssel bírnak, a területen tehát nem várható új komoly kihívó megjelenése. Ami az egyes régiókat illeti, az USA-ban már az iOS vezet a maga 54 százalékával, Európában nagyjából a globális átlagnak megfelelő számokat látunk (30 százalékos iOS-részesedéssel), Afrikában viszont egyértelmű az Android nagy fölénye, ami a 84 százalékos szeletben mutatkozik meg.

Az iOS piaci részesedése nagymértékben függ a vásárlói pénztárcák vastagságától, ezen csak jóval olcsóbb telefonok bemutatásával tudnának változtatni, ez azonban eddig elmaradt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ENVE #6
    Maradok az androidnál inkább, ha csak fele annyi ideig bírja, mint egy iphone is jobban járok 2 androiddal :D
  • Rage47 #5
    Jobb kamera, jobb FaceID, gyorsabb telefon, ezekért érdemes lenne cserélni.
  • Sequoyah #4
    En egy Xs-t hasznalok, ami iden osszel lesz 4 eves. Nem tudok racionalis ervet felhozni magamnak, hogy miert kene lecserelni ujabbra, Szoval ha nem tortenik vele semmi, meg fogja kezdeni az 5. evet is.
  • Bruce_Willis #3
    Azért nem hozza lázba a vásárlókat az SE, mert a kijelző mérete túl kicsi a készülék méretéhez képest. Mondhatni, kőkorszaki a széles káváival.
    Persze nekem is iphone 7 van már vagy 4 éve, éppen elég a kijelző mérete, de én a felső kávát szívesen kukáznám. Az SE éppen ezért egyszer sem hozott lázba.
    Persze értem én hogy ha elhagynák a kávákat akkor azzal a mérettel már majdnem megfelelne mondjuk egy 12 mininek (talán, nem követem) és akkor azt nem vennék annyian, de ez meg így nesze semmi fogd meg jól.
    Kapsz egy biztonságos rendszert egy erős hardverrel, egy rothadt almába csomagolva. Mert ez az elavult dizájn sem örök, bármennyire is szép.
    Egy szép almát konzerválhatsz ilyen olyan módszerekkel, de 6 év eltelte után már nem szívesen harapsz bele.
  • Rage47 #2
    iPhone 7-t is láttam már 25-ért, de valóban, jól bírják, van a családomban 5-6 éves 6s is még, és tök jó, gyors, 1x rá kell tölteni nap közben.
  • M2 #1
    "miközben az iOS ugyanezen időszak alatt 19 százalékról jött fel 25 százalékra, vagyis a javulás ténye letagadhatatlan. Ennek egyik oka valószínűleg a némileg olcsóbb iPhone SE sikere lehet"

    NEM!
    A hosszú szoftveres támogatás az oka. Az, hogy még ma is rengeteg régi, de olcsón kapható és tökéletesen használható iPhone van az embereknél.
    Időseknek, gyerekeknek egyáltalán nincs szüksége az új telefonok képességeire. Egy iPhone 5S (12 ezer Ft) vagy SE (20 ezer Ft) egy nagymamának több mint elég.