MTI

A Google a klímaválságra figyelmeztet a Föld napján

A Google nyitólapján látható műholdképek a klímaválságra hívják fel a figyelmet, hogy a Föld napja alkalmából emlékeztessék a felhasználókat az emberi tevékenység éghajlatra és környezetre gyakorolt hatására.

A műholdfelvételek a Kilimandzsáró csúcsáról eltűnő gleccsereket, a Nagy-korallzátony fehéredését, a németországi erdőirtást és a grönlandi gleccserek olvadását mutatják - számolt be róla a The Guardian. A mai Google doodle négy gifből áll, amelyeket az Ocean Agency nonprofit szervezet által biztosított műholdfelvételek és fotók alapján készítettek, és amelyek a nap folyamán váltakoznak majd.

A sokkoló felvételek a tanzániai Kilimandzsáró csúcsáról visszahúzódó gleccsereket mutatják 1986 decembere és 2020 között, valamint a grönlandi Sermersooq gleccsereinek olvadását 2000 decembere és 2020 között. Más képek az ausztráliai Nagy-korallzátonyon a Lizard-sziget közelében készültek, és a korallfehéredést ábrázolják 2016 márciusa és 2017 októbere között, továbbá a németországi Elendben zajlott erdőirtást dokumentálják 1995 decembere és 2020 között. "Szemünk előtt alakul át világunk fizikai megjelenése és élővilága, ezt hangsúlyozzák ezek a képek, ezért nincs vesztegetni való időnk" - fogalmazott Lesley Hughes éghajlati tanácsadó, a sydney-i Macquarie Egyetem biológiaprofesszora a korallfehéredésről szólva.

A Google által közzétett képek a vállalat szerint "arra ösztönöznek mindenkit, hogy ha látszólag apróságot is, de tegyen valamit, ami segít Földünkön". Hughes szerint a képek jól tükrözik a legutóbbi klímacsúcs jelentését, és fontosak a figyelemfelkeltés szempontjából. Fontosnak tartja, hogy az embereket emlékeztessék rá, csak azért, mert szép nap van, az éghajlatváltozás nem tűnt el. Az Alphabet, a Google anyavállalata állítása szerint 2007 óta szén-dioxid-semleges, és azt tervezi, hogy 2030-ra már minden adatközpontját teljes egészében megújuló energiával fogja működtetni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Anonymusxx #6
    ja kész vicc az egész, ezek az elektomos autók is állítóllag egy nagy kamu, károsabb az aksi előállítása, mintha normál autók lennének az utakon. illetve csak 10-15 évig jó csak bele az aksi.
    Nem lenne egyszerűbb inkább a tömegközlekedést propagálni?
  • Macropus Rufus #5
    a neten némi keresgéléssel meg lehet találni egy adatot: hozzávetőlegesen mennyi co2 juttat a levegőbe egy keresése a Google keresőjével. Ez a szám olyan 0,2gramm.
    Egy másik kis keresgéléssel az is kiderül, hogy egy nap 8,5 milliárd keresés zajlik a Google keresővel. Tehát olyan 1,7milliárd gramm co2 megy a levegőbe a keresések miatt, naponta... ez olyan 1700tonna naponta.



    Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2022.11.24. 16:22:21
  • csikoskecske #4
    ...közbe privát repülőgépekkel járnak Climate summit konferenciákra....Hagyjuk már xdd
    Utoljára szerkesztette: csikoskecske, 2022.05.04. 11:58:45
  • Armagedown #3
    "A Google a klímaválságra figyelmeztet a Föld napján"
    Majd szépen kiadja a nehezen szervízelhető mobiljait.
  • Relixo #2
    ahogy szokott lenni senkit nem érdekel...látszat intézkedéseket csinálnak reklámból azt annyi. Feleslegesek is az ilyen hírek.
    A cégeknek csak a profit számít az embereknek meg ,hogy mindent megkapjanak és nyaralgathassanak orrba-szájba más nem számít.
    Addig úgyse állnak le amíg totál tönkre nem megy a bolygó.
  • lammaer #1
    Hát nem irigylem az utánam következő generációt...