Gyurkity Péter

AMD: még nincs szükség a hibrid chipekre

Szerintük a rivális kényszerű megoldáshoz folyamodott, náluk ez még nem szükséges.

Az Intel megoldásai kapcsán legutóbb a 12. generációs P- és U-sorozat várható megjelenéséről írtunk, emellett azonban az Alder Lake-család hibrid felépítése is kiemelt témának számít, ez ugyanis némileg meglepő húzás volt a gyártó részéről. Most legnagyobb riválisuk jelentette ki, hogy náluk ez még felesleges.

Bár a közvetlen versenytársak kijelentései nem feltétlenül fedik a valóságot, az ilyen megszólalásokat pedig mindig kellő óvatossággal illik kezelni, mégis érdemes figyelni arra, ami az AMD részéről a napokban elhangzott. Egy hosszabb interjúban ugyanis a cég technikai marketingért felelős igazgatója arról beszélt, hogy az Intel a hibrid felépítéssel tulajdonképpen egy kényszerű megoldást alkalmazott, mivel az alapvetően a Skylake-architektúrára, valamint annak többszöri frissítésére alapozó felépítés a nagyobb magok miatt kifutott a rendelkezésre álló helyből, emiatt pedig szükség volt a méret csökkentésére, amit végül a hibrid kialakítással, vagyis az erősebb és a gyengébb magok társításával oldottak meg.


Ez a lépés nagymértékben hasonlít arra, amit az ARM-chipek esetében a big.LITTLE névre keresztelt koncepciónál hosszú évek óta láthatunk, viszont az AMD bízik abban, hogy saját megoldásaik esetében erre még mindig nincs szükség. Ez szerintük elsősorban annak köszönhető, hogy a Zen-vonalon egy évtizede elkezdett munkával megfelelő módon megalapozták a hosszabb ideig elnyújtható skálázhatóságot, a Zen 3 előnye pedig még ma is a kisebb helyigény, legalábbis az alkalmazott processzormagok kapcsán, így a hibrid chipek piacra dobását egyelőre nem tervezik.

Ennek némileg ellentmond, hogy a korábban kiszivárgott szabadalmi kérelmek alapján ők is gondolkodnak ezen, bár az még nem világos, hogy ez a Zen-vonal, avagy valamelyik másik termékcsalád kapcsán valósulna meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #4
    Ha az AMD kepes kvazi stop clock allapotban is futni, tehat a processzor magok statikus uzemre is alkalmasok, akkor igazabol folosleges a kisebb teljesitmenyu magok hasznalata, mert a gyorsak is kepesek igeny szerint lelassulni.

    A modern processzorok nagyresze nem alkalmas a statikus uzemre, de jopar van koztuk (foleg ARM-ok), amik kepesek nagyon alacsony orajelig lemenni., akar 32 kHz-ig is. Ezek alacsony orajelen gyakorlatilag nem fogyasztanak szinte semmit, csak a dinamikus RAM frissitese igenyel jelentos energiat.
  • Sir Cryalot #3
    Szar a helyzet csuszik a talaj, elhappolta a chiplet hype ot az apple es elkezdtek vadaskodni.
  • Caro #2
    Valóban furcsa, de éppen az energiahatékonyság jelenleg nem az Intel oldalán áll.
    A benchmarkok szerint az AMD procik ugyanazt a feladatot kevesebb energia felhasználásával oldja meg.
    Viszont épp a performance core-ok jobbak lehetnek az Intelnél, mert a 12. generáció kb. 20%-ot ver teljesítményben az AMD-re.
  • Zsoltee_a_bator #1
    Furcsa erveles. Ha az intel azert is csinalja most, mert rakenyszerult, attol meg lehet egy csomo elonye a big littlenek ettol fuggetlenul. Desktopon a legtobben eleg sok idot toltunk bongeszessel, uzenetkuldessel vagy akar uresjarattal.