Gyurkity Péter

Régi alaplapokon is támogatják a Ryzen 5000-családot

Az AMD a 300-as széria tagjait is bevonja ebbe a körbe, egy korábbi ígéretet teljesítve.

A cég még a januári CES alatt jelezte, hogy a régebbi, szintén a Socket AM4-foglalatra épülő alaplapokon is szeretnék megfelelő módon biztosítani a Ryzen 5000-sorozat chipjeinek támogatását, ami eddig nem volt megoldott. Most beváltják az ígéretet, így összesen 3 eltérő generáció kezeli majd a nemrég és a most piacra dobott processzorokat.

A napokban olvashattunk arról, hogy új Ryzen-chipek vannak érkezőben, ezeket a most közzétett hivatalos bejelentésben részletezik, viszont ebben megemlítik a támogatás kiterjesztését is. Ez utóbbi alapján az AMD X370, B350 és A320 típusú alaplapokon is elérhetővé válik az újabb chipek támogatása, vagyis az eredetileg 2017-ben és 2018-ban debütált lapokon sem lesz ezzel gondunk, bár még várnunk kell a megfelelő BIOS-frissítések befutására, amely a közlemény szerint áprilisban esedékes, az első körben bétaváltozatok formájában. A külsős pletykák alapján ugyanezen frissítés lesz felelős a korábban szintén említett akadozás eltüntetéséért is, vagyis a felhasználók egyszerre két téren látnak majd előrelépést.

A most közzétett jelentés alapján tehát már 3 eltérő generáció támogatja majd a Zen 3 architektúrára épülő chipeket, ahogy az a hivatalos oldalon is látható – ez utóbbi a Socket AM4-foglalatot alkalmazó főbb típusokat sorolja fel nekünk. Emellett egy részletes listát kapunk a most piacra dobandó chipekről is, amelyek között a Ryzen 7 5700X, a Ryzen 5 5600, az 5500, valamint a 4600G jelenik meg (ez utóbbi integrált grafikus vezérlővel), de nem marad le a felsorolásból a Ryzen 5 4500 és a Ryzen 3 4100 sem, amelyek nyilván az olcsóbb konfigurációkban kapnának helyet.

A fontosabb hardveres részleteket megtaláljuk a listában, a megjelenés április 4-én esedékes.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bdzsana #3
    bocsánat kolléga, igazad van.
  • Agyturbinikusz #2
    Socket lesz az kolléga nem slot.
    A socket foglalatot jelent, a slot inkább nyílást. Igaz egy nyílás is lehet foglalat, de ez esetében nem ez a helyzet.
  • bdzsana #1
    AMD -> Csináljunk egy jobb processzort de támogassa a régi slotokat is
    Intel -> Csináljuk meg ugyanazt a processzort csak egy új típusú slotra