Gyurkity Péter

Új Ryzen-chipek vannak érkezőben

Lefelé bővül mindkét meglévő sorozat, viszont egy új zászlóshajó is befuthat.

Az AMD háza táján az elmúlt hetekben egyebek mellett a saját chipekkel felszerelt PC-k akadozása okozott komoly fejtörést, ezt a legutóbbi hírek szerint május táján végre megoldják, viszont eközben dolgoznak a meglévő két generáció további bővítésén is. A friss beszámolók alapján erre néhány héten belül sor kerülhet, így szépen kibővül majd a kínálat.

A hónap elején először egy távol-keleti forgalmazó árult el további részleteket a várható jövevényekről, ezt pedig nem sokkal később további források is megerősítették, mégpedig még pontosabb adatokkal. Ezen beszámolókban arról olvashatunk, hogy az eddig hiányzó SKU-k jelennek meg majd a Ryzen 5000-sorozaton belül, így hamarosan felbukkan majd a Ryzen 5 5700X, az 5600, valamint az 5500, de ezzel egy időben számíthatunk a Ryzen 5 4500, valamint a Ryzen 3 4100 debütálására is, amelyek minden bizonnyal még a régebbi, Zen 2 architektúrára épülnének, 6, illetve 4 maggal, kisebb gyorsítótárral, valamint 65 wattos fogyasztással.

Ahogy a külső forrás által közölt táblázatból rögtön kiderül, az 5500, 5600 és 5700X egyaránt 6 magra épülne, a gyorsítótár viszont már jóval méretesebb lesz, míg a fogyasztás a némileg magasabb órajel ellenére változatlan marad. A hivatalos ár kivétel nélkül 300 dollár alatt lesz, viszont két további példány is megérkezhet, még inkább kiszélesítve a meglévő sorozatokat. Ezek egyike a Ryzen 5 4600G lenne, amely nevének megfelelően integrált grafikus vezérlőt tartalmazna, ennél viszont jóval érdekesebb a Ryzen 7 5800X3D állítólagos felbukkanása, amely az új 3D V-cache révén az AMD szerint 15 százalékkal lesz gyorsabb, mint a jelenlegi zászlóshajó, a Ryzen 9 5900X.

Ez utóbbi chip 450 dolláros áron jelenne meg, egészen nagy, 100 MB-os gyorsítótárral, 8 maggal, valamint 105 wattos fogyasztással. A debütálás áprilisban esedékes, meglátjuk, ez mennyiben valósul meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!