Gyurkity Péter

Márciusban jön az Intel grafikus kártyája

A cég megerősítette az első negyedéves megjelenést, de dolgoznak a streamingplatformon is.

Az Intel saját, házon belül fejlesztett grafikus vezérlői az utóbbi hetekben több alkalommal szerepeltek lapunk hasábjain, legutóbb például arról írtunk, hogy akkor egy noteszgépes változat erejét mérték fel. Most maga a gyártó árult el több fontos részletet, eszerint megvalósul az első negyedéves debütálás, ám még nem számíthatunk kiemelkedő teljesítményre.

A hivatalos oldalon közzétett ismertetőben arról olvashatunk, hogy az első negyedévben, tehát minden valószínűség szerint márciusban, befut majd az első különálló fejlesztés, amelyet noteszgépekbe szánnak. Az asztali változat a második negyedévben követi majd ezt a sorban, míg a munkaállomások a harmadik negyedévben kapják meg saját példányaikat. Jó eséllyel az Acer Swift X 2022 lesz az első noteszgép, amely már az Intel fejlesztésével jelenik meg, az Accelerated Computing Systems and Graphics Group (AXG) pedig csak idén összesen 4 millió grafikus vezérlőt tenne elérhetővé, ami alaposan meghaladja a korábban megemlített számokat. A cég mérnökei eközben dolgoznak a harmadik generáción, amely már a prémium kategória iránt érdeklődők igényeit is kielégítené, ez viszont azt sugallja, hogy az első két generáció (Alchemist és Battlemage) esetében erre még nem számíthatunk.

A cég érdekes módon saját streamingplatformjáról is lerántaná a leplet, amely a jelek szerint a Project Endgame névre hallgat, ez pedig közvetlenül a GeForce Now ellen indulna harcba. Az illetékesek megfelelő elérhetőséget és alacsony késleltetést ígérnek, de megemlítették a távoli elérés lehetőségét is, amely ezt követően jelenne meg, vagyis onnantól kezdve ismerőseink PC-it is bevethetnénk a játékok futtatására, remote-jelleggel. Az AXG esetében a bevételek gyors felfutására számítanak, ez idén még alig 1 milliárd dollár lenne, 2026-ra viszont elérheti majd a 10 milliárdot, ami jelzi a komoly ambíciókat.

A 14. generációt képviselő Meteor Lake esetében arra tettek ígéretet, hogy ezen chipek már vadonatúj grafikus vezérlőkkel jelennének meg, amelyek elmosnák az integrált és a különálló példányok közötti határvonalat, ez viszont csak jövőre, illetve 2024-ben valósulna majd meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csucse #4
    Csak attól függ, hogy mit produkál az új GPU-juk... de előre tudható,hogy gyengén fog muzsikálni...
  • Ellaberin #3
    Eladások tekintetében sikeres lesz - a legtöbb cég még mindig Intel párti, így nem lesz nehéz.

    Viszont az Intel árazását ismerve, ha az asztali gpu hozza az aktuális nVidia, AMD teljesíményt úgy 20-25%al drágább lesz bármelyiknél, ha nem hozza, akkor is :P
    Utoljára szerkesztette: Ellaberin, 2022.02.21. 19:39:25
  • Gabbbbbbbbbbbb #2
    Jósolok én is: Sikeres lesz. (gyenge teljesítményű, de sikeres)
  • Csucse #1
    Jósolok: bukni fog...