Gyurkity Péter

Itt az Intel Alder Lake-N

A cég ezzel a kifejezetten szerény konfigurációkat is lefedi, mégpedig legfeljebb 8 gyengébb maggal.

A piac nagyobbik szereplője, annak hardveres megoldásai kapcsán utoljára a noteszgépes GPU erejének felméréséről írtunk, az elmúlt hetekben viszont több másik fejlesztésről is beszámoltunk, ezek ugyanis gyors ütemben követték egymást. Most a friss chipgeneráció legszerényebb vonalának egyik képviselője bukkant fel egy külsős oldalon, ebből kiderülnek a fontosabb technikai részletek, ezek pedig mi is gyorsan végigfutunk.

A szemfüles internetezők által felfedezett bejegyzés alapján az Alder Lake-N legfeljebb 8 Gracemont-processzormaggal jelenik meg, ez tehát már nem a hibrid összeállításra épül, ehelyett a jelenlegi generáció először megjelent példányainak szerényebb egységeit őrzi csak meg. A kategória legnagyobb tagja a 2x4-es felállásban rajtol el, mindkét négyes egység 2 MB L2-gyorsítárat kap, míg az L3 megosztott jellegben áll rendelkezésre. Érdekes módon ezek a magok még így is kellemes teljesítményt biztosítanak, amely akár a Skylake komponenseinek erejével vetekedhet, vagyis a 3-4 évvel ezelőtt piacra dobott prémium PC-k szintjét is elérhetjük, már amennyiben a mindennapokban is beigazolódnak a várakozások.

Az Alder Lake-N képviselői a várakozások szerint a vékony kliensekben, NAS-megoldásokban, beágyazott rendszerekben, valamint ultra-alacsony fogyasztású laptopokban és asztali konfigurációkban jelennek majd meg, a 32 végrehajtóegységgel ellátott, integrált grafikus vezérlő (amely az Intel Xe-LP architektúrán alapul) azonban a házimozi-szerepet betöltő PC-k számára is ideálissá teszi ezen chipeket, az AV1, a H.264, a H.265, a Dolby Vision, valamint a 8Kp60 megfelelő támogatásával. Azt még nem tudjuk, hogy milyen hivatalos név alatt rajtolnak majd el ezek a processzorok, viszont nem tűnik valószínűnek, hogy a gyártó komoly változtatást eszközöl majd ezen a téren.

Ennek megfelelően a Pentium Silver, valamint a Celeron név alkalmazására számíthatunk, idővel pedig az Atom név alatt is megjelenhetnek majd a friss példányok, ez utóbbiak azonban nem feltétlenül az Alder Lake-N alapjaira épülnének.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ellaberin #2
    Nem a szoftver az érdekes, hanem hogy hardveresen támogatja. Onnan - szerintem - bármely szoftver tudja használni, ami erre fel van készítve.

    A cikkhez meg annyit, hogy ez pofon lehet az AMD butított Navi24-re, na nem a játékos részre mindinkább a videó dekódolásra, azaz htpc építésre.
    De majd a valós teljesítmény megmutatja.
  • janos666 #1
    Milyen szoftverrel lesz lejátszható a DolbyVsion?