Gyurkity Péter

Kiugró eredményt produkált az AMD

A riválishoz hasonlóan rekordokat döntött a cég, bár a növekedés üteme nem lesz fenntartható.

A napokban számoltunk be arról, hogy az utolsó negyedévben és a teljes tavalyi évben valósággal szárnyalt az Intel, a gyártó ugyanis minden korábbi rekordot megdöntött, legalábbis a bevétel tekintetében. Most az AMD-n volt a sor, ők is nagyon szép számokat közöltek, de a Qualcomm is jól szerepelt ugyanezen periódusokban.

Az AMD hivatalos közleményében arról olvashatunk, hogy az ünnepi szezont is magába foglaló utolsó negyedévben a bevétel meghaladta a 4,8 milliárd dollárt, ebből csaknem 1 milliárdot tartottak meg tiszta profitként. A teljes tavalyi évben 16,4 milliárd dollár volt a bevétel, a nettó profit ebből 3,1 milliárd lett, ami mindenképpen nagyon szép eredményt jelent, bármelyik korábbi periódushoz viszonyítva. Jól látszik tehát, hogy az Intel sikere nem fogta vissza az AMD teljesítményét, mindkét versenyző kiugró eredményt mutathat most fel, ami ez utóbbi vállalat esetében gyakorlatilag mindhárom eltérő területre igaz.

Annak ellenére ugyanis, hogy a gyártás tekintetében a hangsúly a CPU-kon és APU-kon volt, emiatt pedig a grafikus vezérlők ára jelentős mértékben növekedett, egyik szegmensben sem volt okuk a panaszra. A Computing és Graphics üzletág bevétele megugrott, vagyis a Ryzen- és a Radeon-vonal is további növekedést mutatott fel, amiben az is komoly szerepet játszott, hogy ezen időszakban további partnerek tartottak igényt a prémium teljesítményt biztosító, kifejezetten játékosoknak szánt komponensekre. Eközben sikerült javítani az erősebb Radeon RX 6000-modellek elérhetőségén, eközben azonban az átlagos eladási ár is magasabb volt – ez csak az utolsó negyedévben mérséklődött némileg, miután piacra dobták a gyengébb, szerényebb típusokat. Az EPYC-chipek szintén népszerűnek bizonyultak, ezzel a szerverek és konzolos chipek terén is sikerült erős növekedést produkálni, erősen kérdéses azonban, hogy ez a kiemelkedő ütem idén is fenntartható lesz-e.

A Qualcomm eközben szintén szép jelentést tett közzé, náluk az utolsó negyedévben 10 milliárdos bevételt és 3,4 milliárdos profitot látunk, amit annak ellenére sikerült összehozni, hogy egyes modellek, így például a Pixel 6, már eltérő chipre álltak át – a Snapdragon 8 Gen 1 a jelek szerint megfelelő válasz volt, ez idén további sikerekre számíthat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!