JohnnyCage

Űrprogram-adatok hackerek kezében

[Reuters] Egy ezidáig ismeretlen hacker bejutott az amerikai űrprogramok adatait tartalmazó számítógépes rendszerbe, és onnan olyan, szigorúan titkos információkat lopott el, mint a rakéták, űrhajók és műholdak irányítókódjai.

A meghökkentő hírt egy svéd jogász jelentette be pénteken. Az elmúlt hónapban egy szoftverrazzia során egy svéd informatikai cégnél megtalálták az OS/COMET nevű program teljes forráskódját. Az OS/COMET, amelyet az amerikai Exigent Software Technology fejlesztett ki, az űrbéli eszközök vezérlésére lett készítve, mondta Johan Starell, az Exigent svéd jogi képviselője. Mivel a forráskód alapján feltérképezhető a program működése, ennek megszerzésével az ismeretlen hacker könnyedén a rendszerbe juthatott.

Az OS/COMET-et a U.S. Air Force, azaz az USA légiereje állította rendszerbe a NAVSTAR Global Positioning System (GPS - Globális helymeghatározó rendszer) Colorado Springs Monitor Station megfigyelőállomásban, közölte az Exigent egy decemberi sajtóközleményében. A OS/COMET forráskódját az ismeretlen hacker interneten keresztül szerezte meg tavaly december 24.-én, a washingtoni U.S. Naval Research Laboratory tengerészeti kutatólaboratórium gépeiről. A forráskód eltulajdonításának tényét december 27.-én fedezték fel.

Az ügyben az FBI indított nyomozást, és a szálak a Freebox.com weboldalt üzemeltető svéd Carbonide informatikai társasághoz vezettek, közölte Starell.
"Az ellopott forráskódot megtalálták a szerverükön, de semmi nem utal arra, hogy bármit is kezdtek volna azzal.", mondta Starell. A Carbonide szerverének vizsgálata során az derült ki, hogy a "LEEIF" felhasználónevet alkalmazott hacker sikeresen eltitkolta kilétét, mivel a betöréshez egy idegen felhasználó elérését használta fel.
"Nem tudunk további információt szerezni arról, hogy honnan jelentkezett be a hacker, és hogy mit csinált később az ellopott forráskóddal."

Az OS/COMET forráskódja az illetékesek szerint könnyedén felhasználható különféle merényletekhez, mint például az űrprogramokat irányító számítógépes rendszerek tönkretétele, de az ipari kémkedés is lehetővé válik segítségével.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • m2m #3
    Fene tudja mi van mogotte lehet hogy megint egy jo
    etetes nekunk mi meg elcsamcsogunk rajta. :))
    m2m