Flow

Vezeték nélküli háborúk

[CNet] Ismét kiásták a csatabárdot a vezeték nélküli hálózatok és hálózati elemek fejlesztői. Két ellenlábas csoport alakult ki, akik nem tudnak megegyezni a nagysebességű hálózati kapcsolatok kialakításának részleteiben.

Az Intel, Cisco Systems, Promix, csak a legnagyobbakat említve, a jelenlegi vezeték nélküli átvitelnél ötször gyorsabb kapcsolatot terveznek az asztali és laptop számítógépek internetes csatlakoztatására. A másik versenyképes szabvány Európában látott napvilágot, ez a kettősség pedig aggodalommal tölti el a szakértőket: az ipar megoszlása a piacot évenként több milliárd dollárral rövidítheti meg. A jelenleg szabványos 11Mbps sebesség elegendő az egyszerű böngészéshez, nyomtatómegosztáshoz és file-átvitelhez, de az egyre több hálózatra csatlakozó készülék, TV, hi-fi berendezés, a közeljövőben nagyobb kapacitást tesz szükségessé. Mindenesetre az emberek mindig megtalálják a módját a "felesleges" kapacitás kihasználásának, nem?

Az új szabvány kiírása 10 hónap múlva esedékes, addig kellene egyességre jutni a versenyben lévő cégeknek. A vita a közelmúltban a 3Com, Lucent Technologies, Apple Computer és Cisco által támogatott irodai és otthoni használatra is alkalmas Wi-Fi vagy 802.11B, illetve az Intel, Proxim, Motorola és Compaq Computer által preferált HomeRF szabvány felett folyt. Most hasonló módon az IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) által kiírt 802.11A 54Mbps sebességű szabvány és a European Telecommunications Standards Institute által kifejlesztett, főleg az Ericsson által támogatott HyperLAN2 szabvány közt folyik a harc.

A 802.11A processzorok gyártását kezdeményező Atheros cég elnöke, Richard Redelf állítása szerint összehívtak egy szakmai fórumot az egységesítés érdekében.
"A 802.11A szabvány sajnos interferálhat a NATO műholdak jeleivel, de egy kis módosítással használható lesz Európában is." - állítja Redelf. Eddig senki sem tudja, hogy sikerül-e megegyezést kötni. A szakemberek attól tartanak, hogy Amerikában a 802.11A, Európában pedig a HyperLAN2 fog elterjedni.

A jelenlegi hálózati elemek a 2.4 GHz-es tartományban működnek, csakúgy, mint a mikrohullámú sütők. Ez az oka a gyakori zavaroknak. Az új szabványok az 5 GHz-es hullámsávot írják elő. Az elemzők szerint annak ellenére, hogy a 802.11A és B alapú készülékek egymással nem fognak tudni közvetlenül kommunikálni, a régi berendezések nem tűnnek el a süllyesztőben. Továbbra is van létjogosultságuk, hisz az alapfunkciókat remekül ellátják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!