Berta Sándor

Megtiltaná az EU az online trükökket

A döntéshozók további szigorításokat terveznek a digitális szolgáltatások szabályozásával kapcsolatban.

Tavaly szeptemberben szivárgott ki az Európai Bizottság új javaslatcsomagja, amelynek neve Digital Services Act (DSA) és többek között azt tartalmazza, hogy a közösségi média világában működő IT-óriásoknak több felelősséget kellene vállalniuk a platformjaikon elérhető tartalmakért. Azt is szigorúbban szankcionálnák, ha a vállalatok megakadályoznák, hogy valaki egyik szolgáltatásról a másikra váltson. Augusztusban kiderült, hogy szigorítanának a DSA-n, valamint szabályoznák a játékplatformokat.

Most ismertté vált, hogy az Európai Tanács és Európai Parlament tovább szigorítaná a DSA-t. A Contexte francia és a Netzpolitik.org internetes magazin hozta nyilvánosságra az új elképzeléseket, amelyek értelmében az európai uniós tagállamok betiltanák az úgynevezett Dark Patterns gyakorlatot. Az utóbbi lényege, hogy a honlapok olyan dizájntrükköket alkalmaznak, amelyek az internetezőket arra veszik rá, hogy az eredeti terveikkel nem egyező dolgokra is rábólintsanak. Ez lehet például egy előfizetés kötése vagy a böngészésük követése.

A dokumentumok szerint az online piacterek üzemeltetői nem alakíthatják úgy ki vagy módosíthatják a kezelőfelületet, hogy az szándékosan vagy egyéb módon megtévessze vagy manipulálja az embereket. Arra az anyagok nem tértek ki, hogy hol a határ, de az biztos, hogy az új csomag jóval túlmenne a jelenlegi szabályozáson.

A nagyon nagy keresőkre (Google, Bing) és az azonnali üzenetküldő platformokra is kiterjesztenék az illegális tartalmak gyors törlésének kötelezettségét. A szabályozás nem érintené ugyanakkor a felhőszolgáltatókat és a titkosított üzenetküldő-, illetve a levelezőszolgáltatások üzemeltetőit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!