Berta Sándor

Hazudtak a kongresszusi meghall­gatásukon az Amazon menedzserei?

Jeff Bezos cégalapító és számos kollégája is komoly gondba kerülhet.

Az amerikai képviselőház igazságügyi bizottságának öt tagja egy levélben azzal vádolta meg Jeff Bezost, az Amazon alapítóját és egykori vezetőjét, valamint a konszern számos további menedzserét, hogy hazudtak az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusában tartott egyik meghallgatás során. Amennyiben a vádak igaznak bizonyulnak, akkor annak komoly következményei lehetnek. A levél címzettje Andy Jassy, az Amazon új vezetője volt.

A társaság érintett képviselői akkor hazudhattak, amikor a meghallgatás témája az volt, hogy az Amazon Indiában a Marketplace-eladókkal kapcsolatos belső adatokat használt fel arra, hogy lemásoljon bizonyos termékeket és azokat a saját neve alatt dobja piacra. Ezt derítette ki a Reuters, miután megvizsgálta az Amazon belső dokumentumait. Az iratokból az is kiolvasható volt, hogy a vállalat úgy befolyásolta az Indiában alkalmazott keresőalgoritmust, hogy az a saját termékeit mutatta meg először.

Ezeket a felvetéseket Bezos és számos menedzser egyaránt tagadta. A bizottsági tagok ugyanakkor úgy vélték, hogy a feltárt dolgok igazak és összhangban vannak más médiacégek hasonló vizsgálatainak megállapításaival. A politikusok rámutattak, hogy az Amazon képviselői a legjobb esetben is félrevezették a bizottságot, míg a legrosszabb esetben hazudtak a testület tagjainak. Az utóbbi a szövetségi jog megsértése lenne. A cég mindenesetre cáfolta, hogy a menedzserek valótlanságot állítottak volna. Arra hivatkoznak, hogy van egy belső irányelv, amely megtiltja a társaságnak, hogy belső adatok segítségével fejlesszen ki saját termékeket.

Az igazságügyi bizottság november 1-ig adott haladékot az Amazon első emberének arra, hogy tényekkel támassza alá Jeff Bezos és a többi menedzser állításait. Az érintetteknek eskü alatt kell megtenniük az ezzel kapcsolatos kijelentéseiket. A másik lehetőség a korábbi mondatok megváltoztatása és a valódi válaszok adása. A harmadik lehetőség, hogy büntetőjogi eljárás keretében az amerikai igazságügyi minisztérium kezd foglalkozni az üggyel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!