Berta Sándor

A Google akadályozza a konkurens okoshangszórók kiadását

A Sonos egy érdekes elképzeléssel állt elő, de az óriáscég megakadályozta annak megvalósítását.

A két fél kapcsolata közel sem felhőtlen. A Sonos tavaly januárban azzal vádolta meg a Google-t, hogy a webes konszern a termékeinél, például a Chromecast Audiónál alkalmazott technológiát tőle leste el. Augusztusban ismertté vált az Amerikai Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságának (ITC) az ügyben elkészített előzetes döntése, amely gyakorlatilag megerősítette a gyártó keresetében szereplő állításokat. Amennyiben a végleges döntés is hasonló lesz, akkor a Google bizonyos eszközeire importtilalmat vezethetnek be.

Most a The Washington Post közölt érdekes információkat egy felmerült ötletről. A Sonos ugyanis azzal az ötlettel állt elő, hogy szeretné, hogy az okoshangszórókon egymás mellett működjön az Alexa és a Google Asszisztens virtuális asszisztens. A Google azonban megakadályozta a terv megvalósulását.

A Sonos az újságnak megmutatta, hogy az elképzelés működőképes lenne a hangszóróin a kifejlesztett Concurrency nevű technika segítségével. Egy Sonos One készüléken először a Google Asszisztenst aktiválták, majd az Alexát. A funkció használatához ugyanakkor a technikát engedélyeznie kellett mind az Amazon, mind a Google rendszerében. Az Amazon támogatta is a dolgot, de a Google nem. Az utóbbi hátterében az állt, hogy a Google Asszisztenssel kapcsolatos szerződések kimondják, hogy annak egyedüli digitális asszisztensként kell futnia egy terméken.

A Sonos korábban azért kezdett bele a projektbe, mert látta, hogy a beszédasszisztenssel ellátott hangszórók egyre népszerűbbek. Ugyanakkor felmérte, hogy nem rendelkezik egy saját digitális asszisztens kifejlesztéséhez szükséges erőforrásokkal, ezért úgy gondolta, hogy ötvözi a piacon fellelhető megoldásokat. A gyártó szabadalmaztatta az elképzelést, majd 2018-tól kezdte bemutatni azt az érintett piaci szereplőknek.

A The Washington Post megkereste az ügyben a Google-t, de a társaság csak annyit mondott, hogy a Sonos "félrevezető kijelentéseket" tett a két fél együttműködésével kapcsolatban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!