Berta Sándor

Kikémlelte az internete­zőket a Google?

Megerősítést nyertek a márciusban kiszivárgott információk.

Tavasszal derült ki, hogy a Chrome böngésző privát böngészési módja sem nyújt teljes védelmet és jelent online láthatatlanságot. Az ügyben magánszemélyek az Amerikai Egyesült Államokban bírósághoz fordultak és kiderült, hogy az ügyből per lehet.

Most az eljárás során nyilvánosságra került dokumentumoknak köszönhetően bebizonyosodott, hogy a Google nagyon is tudott a problémáról, de arról egész egyszerűen - a felhasználói visszajelzések ellenére - nem vett tudomást. Az anyagokból kiolvasható volt, hogy Sundar Pichai-t, a társaság vezetőjét már 2019-ben tájékoztatták a dologról és felhívták a figyelmét arra, hogy nem kellene a Chrome "inkognitót kínáló" módját a "privát" szóval értékesíteni. A menedzser azonban gyakorlatilag semmit sem tett. Sőt, a Google inkább úgy döntött, hogy mindent megtesz azért, hogy a funkció ne kerüljön a reflektorfénybe.

Az esethez kapcsolódik az a per is, amelyet tavaly júniusban indítottak és amelyben a felperesek 5 milliárd amerikai dollár kártérítést követelnek az óriáscégtől azért, mert a módszerrel megsértette több millió internetező magánéletét. A felperes felhasználókat képviselő ügyvédek a bírósági iratokban azt írták, hogy Sundar Pichai egy Lorraine Twohill akkori marketingvezető által vezetett projekt keretében kapta meg a tájékoztatást, hogy a "privat" jelző azt a veszélyt hordozza magában, hogy ismert félreértések erősödhetnek fel az "inkognitó mód" védelméről.

A Google most közölte, hogy a megjelentetett üzenetek tévesen idézett e-mailek, amelyek második és harmadik féltől származó össze nem függő jelentéseken alapulnak. Az érvelés része volt az is, hogy a privát, az anonim és a láthatatlan kifejezések a valódi összefüggések esetében nagyon sokat segíthetnek az üzemmód elmagyarázásában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!