Gyurkity Péter

A GlobalFoundries van az Intel célkeresztjében

Komoly felvásárlásra kerülhet sor, ezzel az Intel alaposan kibővítheti kapacitását.

Az Intel kapcsán nemrég arról írtunk, hogy a cég gyengébb chipeket vonultat vissza, eközben azonban gőzerővel dolgoznak saját belső útitervükön, amely a gyártókapacitás és a beszállítói csatornák kibővítését célozza meg. A hírek szerint most egy felvásárlással készülnek, amellyel a nagy rivális egykori gyártórészlegét szereznék meg.

A Wall Street Journal saját értesülésre hivatkozva számolt be a napokban arról, hogy az Intel és a GlobalFoundries vezetése között már javában zajlanak a tárgyalások, amelyek ez utóbbi cég felvásárlását eredményezhetik. Végső döntés a jelek szerint még nincs, viszont úgy tűnik, hogy az Intel szeretné megszerezni az AMD egykori részlegét, amely az utóbbi években önálló vállalatként tevékenykedett a piacon. Nem véletlen, hogy egy ilyen komoly lépéssel bővítenék ki a saját kapacitást, hiszen az Intel az utóbbi időben kissé lemaradt a gyártástechnológia terén, a jelenlegi helyzetben pedig szinte mindenki kénytelen a TSMC-re támaszkodni, ez pedig a tajvani gyártó jelentős túlterhelését eredményezte, ami senkinek nem jó.

Az IDM 2.0 névre keresztelt stratégia részét képezheti tehát a GlobalFoundries megszerzése, amelyet több mint 10 évvel ezelőtt adott el az AMD, dacára annak, hogy a már-már legendás egykori cégvezető, Jerry Sanders, annak idején arról beszélt, hogy az „igazi férfiaknak” saját gyártósora van – és még csak meg sem kövezték ezért a kijelentésért a különböző jogvédő csoportok. Érdemes azt is megjegyezni, hogy amennyiben az Intel valóban megszerzi a cég feletti irányítást, ez nyilván nem jelenti azt, hogy az AMD elveszti saját beszállítóját, hiszen ők nemrég, még idén májusban írtak alá egy friss megállapodást arról, hogy a cég 2024-ig összesen 1,6 milliárd dollár értékben szállít majd le szilíciumostyákat nekik.

A GlobalFoundries jelen pillanatban az Abu-Dzabi városához köthető Mubala Investment tulajdonában van, még nem tudni, hogy mikor zárulnak le az egyeztetések.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    Szabadpiac. Ha egy ceg felvasarolja a konkurens gyarakat, csak azert, hogy bezarja oket es csak neki maradjon, akkor ezzel ugyan monopolhelyzetbe kerul, de kvazi legalisan teszi.

    A versenyfelugyelet pedig ezt nezi rossz szemmel, mert probaljak elkerulni a monopolhelyzeteket. Ezert nem vehette meg az egyik ARM gyarto az ARM licenszet.
  • end3 #1
    Már megint a verseny korlátozása és a monopol kiszorítósdi... Pedig Biden is megmondta.., "ez kizsákmányolás". :D (Ezen a piacon nem lehet eleget termelni, a vevők sorban állnak, soha nem szabadna a versenyfelügyeletnek az ilyet megengedni, soha. - Ilyenkor kell viszont a managementet 100%-ig cserélni, egyszerűen mert balf@szok.)
    Utoljára szerkesztette: end3, 2021.07.19. 07:40:27