Berta Sándor

Hosszú kutatással találták meg az Alexa hangját

A beszédasszisztens hangja barátságos, nyugodt és visszafogott. Mindez nem a véletlennek köszönhető.

A Wired részleteket közölt Bad Stone újságíró Amazon Unbound című könyvéből, amelyekből kiderült, hogy az Alexa hangjának megtalálása egy rendkívül összetett és hosszadalmas folyamat eredménye volt. A szoftver hangját részben mesterségesen állították elő, azonban egy valódi személy, Nina Rolle művész beszédén alapul. A boulderi nőt az Amazonnak egy külön ezzel a feladattal megbízott szakembere és az általa vezetett csoport választotta ki azután, hogy hónapokon át különböző hangfelvételeket hallgattak meg. Az elvárásoknak leginkább megfelelő hangmintákat Jeff Bezos cégalapítónak és -vezetőnek is megmutatták, majd további próbákat végeztek azelőtt, hogy meghozták a végleges döntést.

Rolle szerepvállalására azután derült fény, hogy az Alexa hangját összehasonlították a nő hangfelvételeivel, többek között a Cherry Creek North reklámjával, amelyben ő beszél, valamint szintén ő reklámozta a Hapyn nevű közösségi alkalmazást. Az utóbbi anyag szintén árulkodó volt. Az Amazon a rögzített hangot különböző szerkesztőszoftverekkel módosította, majd szintetizálta. Bad Stone szerint mindezek ellenére azonban világosan felismerhető a hasonlóság.

Rolle és az Amazon sem akarta megerősíteni az információkat, s e döntés mikéntjére a The Verge sem talált magyarázatot. A döntés azért is érthetetlen, mert például az Apple Siri rendszere esetében az érintett személy, Susan Bennett egy idő után felvállalta magát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wraithLord #2
    "Mindez nem a véletlennek köszönhető."

    Mintha úgy általában az üzleti életben a CEO mosolyától kezdve a termékre vetülő fényekig nem mindent szakemberekkel, mérnökökkel terveztetnének, és analitikai mérlegen mérnének ki, hogy a lehető legtökéletesebb marketing/PR eredményt, pszichológiai hatást érjék el vele. (Ami egy kézzelfogható és hasznos termék esetén még érthető...)

    Akkor biztos az Alexa hangjának kiválasztásakor két önkéntes amazonos takarító kiment az utcára, kerestek egy kóbormacskát, lejátszottak neki néhány online free libraryból letöltött beszédhangot, és amelyiknél nem vernyákolt, az lett az Alexa hangja.
  • Lapajka #1
    Alexa Siri Cortana... az emberi hülyeség diadala...