Berta Sándor

Távol áll a banki vezetőktől az informatika

Komoly problémát jelent, hogy a pénzintézetek vezető menedzserei nem rendelkeznek megfelelő IT-kompetenciával.

Az Accenture felmérést végzett a világ több mint száz legnagyobb bankjának közel 2000 vezető menedzsere körében, és ezek alapján megállapította, hogy a vezetők komoly hiányosságokkal küzdenek az informatika területén. A döntéshozóknak csupán a tíz százaléka rendelkezik megfelelő technológiai tapasztalattal, és a helyzetet súlyosbítja, hogy a pénzintézetek egyharmadának igazgatóságában egyáltalán nem ül IT-szakértő. Ez nehézzé teszi nem csak a 21. század jelentette kihívások megértését, hanem a kockázatok minimálisra csökkentését és a technológiai beruházásokban rejlő lehetőségek maximális kiaknázását is.

A koronavírus-járvány a bankszektorban is hozzájárult a digitalizálás folyamatának a felgyorsításához. Mauro Macchi, az Accenture európai stratégiai és konzultációs vezetője kiemelte, hogy azok a pénzintézetek, amelyek a felhőszolgáltatásaik bevezetését felgyorsítják azért, hogy jobban menedzseljék a változtatásokat, profitálnának egy IT-tapasztalatokkal rendelkező vezetőből, aki biztosítani tudja azt, hogy a különböző üzleti területeket érintő technológiai befektetések kompatibilisek legyenek egymással. Az Accenture ajánlása alapján egyébként legalább a döntéshozók egynegyedének kellene IT-tapasztalattal rendelkeznie.

Azoknak a pénzintézeteknek az aránya, akiknek az igazgatóságában minimum egy technológiai szakértő van, az elmúlt öt esztendőben csak néhány százalékkal nőtt és jelenleg 67 százalék. Az ágazatban csak minden tizedik igazgatónak, illetve vezetőnek van professzionális IT-tapasztalata. Ez csupán 4, illetve 6 százalékkal több az öt évvel ezelőtti aránynál. Érdekesség, hogy a nagy bankok női igazgatósági tagjainak legalább egyharmada rendelkezik technológiai tapasztalatokkal.

Emellett nagy regionális különbségek is megfigyelhetők. Nagy-Britanniában az IT-tapasztalattal rendelkező pénzintézeti vezetők aránya 26 százalék, Finnországban 23, Svájcban 15, Németországban 7, míg Ausztriában és Brazíliában 2-2 százalék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!