Berta Sándor

A YouTube komoly pénzt fizet a tartalom­gyártóknak

Az összeg az elmúlt három évben meghaladta a 30 milliárd dollárt.

Az elmúlt esztendőkben egyre több pénzt utal át a tartalomszolgáltatóknak a YouTube. A jelenség különösen a koronavírus-járvány és az egyre inkább világszerte elterjedő streaming miatt erősödött fel - ez derült ki a most nyilvánosságra hozott belső jelentés adataiból.

A dokumentumból kiolvasható, hogy a videomegosztó platform hatalmas nyereségre tett szert a 2020-as évben, különösen annak első negyedévében. A képernyő előtt töltött idő az előző esztendő hasonló időszakához képest 25 százalékkal növekedett, emellett a streaming-tevékenység is jelentős mértékben erősödött. A YouTube Gaming videojáték-stream szolgáltatás keretében az emberek több mint 100 milliárd órát töltöttek játékokkal. A streamelés pedig általánosságban az év első felében 45 százalékkal nőtt. A koronavírus-járvány idején először kínált több mint félmillió YouTube-csatorna ilyen tartalmakat és ezáltal több mint 10 millió stream vált elérhetővé.

Susan Wojcicki, a YouTube vezetője kijelentette, hogy a videomegosztó a jövőben nagyobb átláthatóságot akar biztosítani az irányelveivel kapcsolatban. Tavaly rendkívül sok kritika érte a portált amiatt, mert például a téves információk terjesztésével kapcsolatos szabályok nem voltak mindig érthetők. Ezenkívül az oldal elsősorban az oltások területén akar a korábbinál keményebben fellépni az álhírekkel szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • koviroli #4
  Bírom ezeket az örök-lázadó, sohasemminemjó mentalitással élő embereket. Cenzúra? Na és? Mond el a barátaidnak vagy a családodnak ha az könnyítene a lelkeden. :D
  Az hogy a Youtube fizet-e a tartalomért pedig nem egy szubjektív dolog, meg lehet nézni a kimutatásokat.
 • Szefmester #3
  Többé kevésbé 6 csatornát követek rendszeresen YT-on. Kettő konstans hirdeti magát hogy a patreonon ott vannak, meg vegyél mörcsöndájzt, kettő nem patreonozik, hanem szponzorált videókat gyárt és mörcsöndájzol. Egy rendszeresen csinál live streameket ahova érkeznek az adományok, és egy olyan van ami még önreklámot sem nyomat, csak a műsor előtt és után van egy egy automata (mert nem csinálnak semmi olyat amit utálnak más csatornákon amikor őket nézik) szponzorált tartalom elvétve, és webshopot sem üzemelnek csak saját weboldalt. És mindig jelzik, ők ebből megélnek.
 • morguldae #2
  Hát ez a hír egy fake news! Igen nehéz a youtube-ból pénzt kisajtolni! Nem akar az fizetni semmiért! A cenzúra meg olyan erőteljes a youtubeon, hogy gyakorlatilag már nem is érdemes semmit a videók alá írni! A hozzászólások millióit törlik, igen gyorsan! Elég ha egy nekik nem tetsző szót beleírsz máris törlik a hozzászólást! Sehol nem láttam még ekkora cenzúrát mint ami a youtubeon van! Gyakorlatilag elüldözik az embereket az óriási cenzúrázottságukkal! Rengetegen mennek máshova videót felrakni, mert semmi, nulla okokkal törlik a videóikat! És ez a cég osztogatná a pénzt!? Á, dehogy! Röhejes ezt írni!
 • bPatrik0521 #1
  Hát én úgy tudom hogy a tartalomgyártók lázongtak/-nak mert olyan nevetségesen keveset fizet. Youtube presze hogy fényezi magát...