Berta Sándor

Tajvani tulajdonba kerülhet egy európai chipipari beszállító

Az üzlettel tovább gyengülhet a kontinens chipipara.

Néhány nappal ezelőtt írtuk meg, hogy az Amerikai Egyesült Államok és Kína kereskedelmi konfliktusa miatt két tűz közé került az európai chipgyártás. A helyzet súlyosabbá válhat, ugyanis a Siltronic müncheni chipipari beszállító vállalat hamarosan a GlobalWafers nevű tajvani vetélytársa tulajdonába kerülhet. A cég 3,75 milliárd eurót kínál a Siltronicért. Amennyiben a tranzakció létrejön, akkor az új társaság komoly pozícióba kerülhet a piacon.

A GlobalWafers 125 eurót kínál a Siltronic minden részvényéért. A müncheni vállalkozás vezetői az ajánlatot vonzónak és arányosnak nevezték. Az üzletkötés elősegítheti, hogy a chipipari beszállító 30,8 százaléka már most is a tajvani konkurens tulajdonában van.

A tranzakció azért is jelentős, mert a világon összesen öt cég tud 300 milliméteres szilíciumostyákat gyártani. Ezek a legkorszerűbb szilíciumostyák, amelyekből mikrochipek készíthetők. Jelenleg a japán Shin-Etsu a piacvezető 30 százalékos részesedéssel, a GlobalWafers a harmadik 17 százalékkal, míg a Siltronic a negyedik 13 százalékkal. Az üzlettel a két vállalat megelőzheti a piac második szereplőjének számító Sumcót. Tavaly a GlobalWafers bevétele 2 milliárd dollár volt, a Siltronicé 1,3 milliárd euró.

A chipipari beszállító közölte, hogy az egyeztetések már hónapok óta tartanak, a fúzióról december második hetében születhet megállapodás. A tranzakció után a Siltronic bajorországi (Burghausen) és szászországi (Freiberg) üzeme is megmarad 2024 végéig. Emellett a GlobalWafers a 3700 dolgozót is megtartaná.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)