JohnnyCage

Hétfőtől a boltokban az 1.3GHz-es AMD Thunderbird

[Register] A legújabb hírek szerint az AMD jövő hétfőn piacra dobja az óriási sikert aratott Thunderbird processzorának legújabb, 1.3GHz-en működő változatát.

Az Advanced Micro Devices az új processzort nyíltan az Intel Pentium 4-esek vetélytársának szánja, és -bár az eddigi különféle TBird-P4 tesztek ellentmondanak egymásnak- azt már az 1.2GHz-es változat is megmutatta, hogy a processzor igenis felveszi a versenyt, még alacsonyabb órajele ellenére is.

A legújabb Thunderbird a megszokott 180nm-es gyártási technológiával fog készülni, és az AMD még egy ideig nem is tervezi a 130nm-re való átállást. A legnagyobb probléma az 1.3GHz elérésénél a melegedés lehetett, amely igen körültekintő kialakítást igényel. A processzor magjában lévő hőelvezető rendszert minden bizonnyal igen precízen kellett megoldani, hogy a CPU magja kellő gyorsasággal le tudja adni a keletkező nagymennyiségű hőt.



Már az eddigi AMD processzorok is eléggé melegedtek, főleg a legmagasabb órajelűek, és ehhez jön még az AMD processzorok hővédelmének hiánya, amely miatt ezek a CPU-k sokkal könnyebben "megsülnek" egy esetleges ventillátor-hiba, vagy félrecsúszott hűtőborda miatt.

Az AMD vezérigazgatója, Jerry Sanders a héten korábban csak annyit közölt az 1.3GHz-es változat kiadásáról, hogy az még az első negyedévben várható. Bár a processzor hétfői megjelenését az AMD nem erősítette meg hivatalosan, egyes brit forgalmazók már elutasították az 1.2GHz-es változat eladását, mondván, hogy "mindenki várjon egy hetet, addigra már az 1.3GHz-es változatot is megvásárolhatják".

Jerry Sanders tervei szerint a második negyedév az 1.4 és az 1.5GHz-es Thunderbird-ökkel ajándékoz majd meg bennünket, az 1.7GHz-es változat pedig a második félév újdonsága lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ixyon #5
    ez nagyon tuti, az athlon már 1 GHz-n is gyorsabb, mint a PIIII

    abban biztos lehetsz, hogy ez nem 133-mal megy, mert az 1.2GHzs volt az utolsó 133MHz-s. Habár ezt nem nagyon harangozták be előre, lehet, hogy csak rá akartak húzni 1et, mert még bírta, és mégis 133MHz-s. NÉzd meg az AMD honlapján
  • kowajano #4
    csak ne azt mond hogy ilyet akarsz venni
  • nyunyu #3
    Szerintem megy, mivel semmi uj sincs benne, legalabbis a cikk szerint...
    Hacsak ez nem 266-os mar...