Berta Sándor

Digitalizálja a B-1B repülőgépet az amerikai légierő

A haderőnem a tavasszal nem mindennapi projektet indított el.

Az Amerikai Egyesült Államok Légiereje (USAF) még áprilisban úgy döntött, hogy a Rockwell International által gyártott egyik B-1B Lancer típusú stratégiai nehézbombázóról digitális másolatot készít. A folyamat keretében a repülőgépet darabokra szedik, majd minden egyes alkatrészt beszkennelnek, hogy a szakemberek így kapják meg a tökéletes virtuális kópiát. Ehhez a már kiválasztott B-1B Lancert átszállították a Wichita Állami Egyetem Nemzeti Repüléskutatási Intézetébe (NIAR).

A stratégiai nehézbombázó digitális másolatának elkészítése már áprilisban elkezdődött, a teljes eljárás 6 esztendőt vesz majd igénybe. A virtuális kópia abban segíthet, hogy azonosítani lehessen az egyes gyorsan elhasználódó alkatrészeket és megoldásokat lehessen találni azok cseréjére vagy javítására. Joseph Lay, a B-1B Lancer repülőgépekért felelős részlegvezető kijelentette, hogy a szkennelési folyamat során minden olyan helyet és részt meg fognak találni, amelyeknél strukturális hibák vagy károk keletkezhettek. Gyakorlatilag egy élő aktát hoznak létre. A szárnyakat már most szkennelik és az eljárásnak köszönhetően előre tudták venni bizonyos javítások elvégzését.

Lay közölte, hogy a stratégiai bombázók adatait közvetlenül a helyszínen használhatják fel azért, hogy előrejelezzék, hogy melyik területeken várhatók nagyobb valószínűséggel strukturális problémák. A B-1B Lancereket a Rockwell International készítette, a céget időközben megvásárolta a Boeing. A típust az amerikai légierő 1986 óta alkalmazza, bevetették többek között a délszláv háborúban, Irakban és Afganisztánban is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #7
  Na jo, ez inkabb csak egy sima allapotfelmeres egy elbontasra kerulo peldany alapjan probaljak megbecsulni a tobbi meg futo peldany allapotat.

  Egyebkent ezt csinalta anno a Ford is a roncstelepi T modellek vizsgalataval, hogy azonosithassak azokat az alkatreszeket amik tuleltek a kocsit, mivel azokat lehetne gyengebb anyagbol kesziteni, hogy lehetoleg egyszerre menjen tonkre minden es javitas helyett jobban megerje cserelni az egeszet.
 • t_robert #6
  Az se hátrány, hogy akkor 3D nyomtatással lehet hozzá alkatrészeket előállítani... olcsóbban akár... lehet, hogy veszek egy 3D nyomtatót és kinyomtatok magamnak egy B1-B stratégiai bombázót, Csak azért aggódom, hogy lesz-e elég hely felszállni vele a kertből??? hmm egyáltalán befér a kertembe??? :)

  Utoljára szerkesztette: t_robert, 2020.10.19. 12:59:34
 • Kelta #5
  jó lesz az 45-nek is :)
 • Cat #4
  Egyrészt ez egy harminc éves gép, másrészt a valós anyagfáradásra kíváncsiak, nem szimulációra.
 • M2 #3
  Ti ezt tényleg nem értitek.
  Próbáljátok többször elolvasni, ott a cikkben a megfejtés!
 • VolJin #2
  Meglep, hogy nincsenek tervrajzok, ami alapján elkészíthető lenne egy digitális modell...
 • intl #1
  ? digitalis tervek es szimulacio minek? inkabb h kilobbizta vmi ceg maganak a projectet.